Page 7 - 04. İSTİB Haber Temmuz 2022 Sayı 4
P. 7
04Syf 7_MASTER 1.07.2022 12:02 Page 1
ARAŞTIRMA
TEMMUZ 2022 7
Dünyada ‘Türk baharatı’
algısı oluşturmalıyız
İstanbul Ticaret Borsasının
düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda
Sektörler Konuşuyor’ toplantılarının Baharat Tebliği
beşincisinde baharat sektörü masaya önemli bir adım oldu
yatırıldı. Toplantıda konuşan İSTİB Prof. Dr. Nazım
Şekeroğlu - Gaziantep
Başkanı Ali Kopuz, sektörde yapılması
Üniversitesi Öğretim
gerekenleri adım adım sıraladı ve “Türk Üyesi: Tarım ve
Baharatı” algısını yerleştirmek için Orman Bakanlığı
Baharat Alt
girişimlerde bulunmalıyız” dedi. Komisyonu’nun
Baharat Tebliği
w İSMAİL ŞEN
konusundaki çalışmalar uzun sürdü
ama sonuçları iyi oldu. Ancak
üvenilir Ürün Platformu
Başkanı Celal Toprak’ın yapılması gereken çok iş var. Örneğin
moderatörlüğünde aromatik bitkiler, çay ve uçucu yağ
Gyapılan toplantının açılış tebliğlerinin de çalışılması gerekiyor.
konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Ayrıca bilimsel çalışmaların sektör
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ihtiyaçlarına uyumlu olması için
yaptı. Kopuz konuşmasında baharatın atılması gereken adımlar da var.
Türkiye için önemine dikkat çekerek, Laboratuvar ölçüm
“Gelişme için sektörün her paydaşına
önemli görevler düşüyor. Öncelikle gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun Türkiye büyük bir çalışmaları yürütüyoruz. Konuyla limitlerinin farklı ve
tarımsal planlama ve doğru ürün ilk adımı da destek ve teşviklerin potansiyele sahip ilgili fizibilite raporları ve yatırımcı tebliğ yoruma açık
seçimine dikkat etmemiz gerekiyor. uzun vadeli olarak açıklanmasıdır. rehberleri yayınlandı. Emin Demirci -
Daha sonra üretimde eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Dr. Mehmet Mevsimlik tarım işçiliği İSTİB Meclis Üyesi:
teknoloji kullanımı, tohum ıslahı, Hasdemir - Bitkisel Denetim sürecinde
standardizasyon, kalite, süreklilik Borsası kuruluşu için Üretim Genel ve iklim değişikliği en yaşananlar, sektörün
konularına yoğunlaşmalıyız. Son İSTİB’den destek alıyoruz Müdürü: Tıbbi önemli sorunlar arasında en önemli
aşamada da dünyada “Türk Baharatı” aromatik bitkiler ve sorunlarından birisi.
algısını yerleştirmek için girişimlerde Prof. Dr. Nurullah baharatla ilgili Türkiye Ahmet Tevfik Laboratuvar ölçüm
bulunmalıyız” dedi. Okumuş - büyük bir potansiyele Dayan - Odessa
Afyonkarahisar Sağlık sahip. Bu potansiyeli Baharat Yönetim limitlerinin farklılığı,
Bilinirlik marka ile Bilimleri Üniversitesi değerlendirmek amacıyla, Tarım ve Kurulu Başkanı: tebliğin yoruma açık olması,
mümkün Rektörü: Üniversite Orman Bakanlığı olarak Itrî ve Tıbbi Baharat ve denetimlerin üretim sürecini ve
olarak bir tıbbi aromatik Bitkiler ile Boya Bitkileri kırmızıbiber sektörün tamamını kapsamaması,
Aydın Acun - bitkiler borsası girişimi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi üretimdeki özellikle ithal ürünlerde uluslararası
Ambalajlı Baharat yürütüyoruz. Sektörün Projesi’ni başlattık. Amacımız, bu tür problemlerimizin Kodeks Alimentarius gıda
Üreticileri Derneği gelişimi için bu borsa bir gereklilik. bitkilerin yetiştiriciliğinin başında mevsimlik tarım işçiliğinin standartlarının uygulanmaması gibi
Başkanı: Baharatta dış Borsa, klasifikasyon, standardizasyon, geliştirilmesi, üretimin iç ve dış talebe sorunlarının yansıması var. Bu sorun nedenlerle, işini doğru yapan firmalar
ticaretin gelişmesinin kalite, kontrol, markalaşma ve göre artırılması, doğal ve biyolojik biber ekiminin avantajını zarar görmekte ve haksız rekabetle
yolu uluslararası ticarileştirme süreçlerinin kaynakların korunması ve kaybetmesine yol açıyor. Ayrıca karşı karşıya kalmakta. Bu sorunların
bilinirlikten geçiyor. gerçekleşmesi için gereken altyapıyı sürdürülebilirliği, kırsal kalkınmanın biberin sulak arazi istemesi, iklim yaşanmaması için cezai uygulama
Bilinirlik marka ile oluşturacak. Bu nedenle kuruluşu için sağlanmasıdır. Uluslararası değişikliği de önemli sorunlar. Tohum yönetmelikleri oluşturulmalı ve
mümkün. Sektörün hacmi uluslararası çaba sarf ediyoruz. Üniversitemizin piyasaların istediği kalite ve miktarda ıslahı çalışmalarının yavaş yürümesi, konuyla ilgili bir danışma kurulu
marka oluşturmamıza yetecek yanında devletimiz, yerel yönetim, üretimin geliştirilmesinin de endüstriyelleşme için gerekli ARGE oluşturulmalı.
seviyede değil. Bu nedenle öncelikle Afyonkarahisar Ticaret Borsası ve son bulunduğu hedeflerimize ulaşmak yatırımlarının yüksekliği de devlet Uluslararası Türk
talebe uygun standartlarda ve yüksek olarak da İstanbul Ticaret Borsası bu için çalışmalarımız sürüyor. desteğinin gereğini gündeme
kalitede tarımsal üretimi oluşum için çalışıyor. Demonstrasyon, eğitim ve kümelenme getiriyor. şeflerle işbirliği
yapılmalı
Şef Elif Korkmazel -
Yemek Yazarı ve TV
Programcısı: Türk
%* I?LS 4* dünyada oluşturulması
baharatı algısının tüm
için uluslararası Türk
şeflerle işbirliği
yapılmalı. Markalaşma
için şeflerle işbirliği içinde hareket
edilirse küresel bir başarı daha hızlı
elde edilir.
Paydaşlar birbirlerinden
QQ ŽƗúĭúşę ĶÒşĪÒ Ɛú ŽşŽĸĭúşęĸę bağımsız çalışmalar
sürdürüyor
İSTİB Bal ve
Ȯ>ĚôÒ łşŰÒĭĚȮĸôÒ ŰÒĸĚŰĚƗłşȫȫȫ Baharat Komitesi
Başkan Yardımcısı
Atilla Rua: Sektörel
sorunların çözümünde
her paydaş bağımsız
ve birbirinden
ƑƑƑȫęŦŰęíčęôÒŜłşŰÒĭęȫîłĶ habersiz çalışmalar yürütüyor. Her
kurum, her paydaş önemli çalışmalar
yapıyor, önemli adımlar atıyor. Ancak
bu çalışmalar koordinasyondan
yoksun olduğu için ve bilgi paylaşımı
gerçekleşmediğinden sonuç
alınamıyor. Bu nedenle paydaşların
ortak hareket etmesi çok önemli.
Sektör burada
çok güçlü bir şekilde
temsil edildi
Mehmet Beşir Kılıç
- İstanbul Ticaret
Borsası Yönetim
Kurulu Üyesi: Bugün
bu toplantıda sektör
çok güçlü bir şekilde
temsil edildi ve çok
önemli konular ele
alındı. Bu nedenle ben bu toplantının
çok faydalı olacağına inanıyorum.
Gıda sektörü temsilcileri hem dernek
hem oda ve borsa gibi oluşumlardaki
faaliyetlere daha aktif bir biçimde
katılmalı. Çünkü bu platformlar
bizlerin sorunlarının çözümü için var.