Page 47 - Borsaaktüel-48-internete
P. 47

GIDA BORSASI




            la haline gelmiş o bölgeler. Avrupalı oraya
            geliyor ve kendine bir tarım arazisi açmak
            için oradaki ormanı kesiyor. Yeterli destek
            verilmiş  olsaydı,  buralarda  ağaçlar  kalırdı
            ve ormanlık bir alan olurdu.”


            “TÜRKİYE’DE KERESTE TÜKETİMİ DÜşÜK”
            Özen, Türkiye’deki kereste tüketiminin Av-
            rupa ortalamalarının çok altında olduğunu,
            Avrupa’da kişi başına düşen kereste tüketi-
            mi  2,1  metreküp  iken  Türkiye’deki  oranın
            bunun otuzda biri olduğunu ifade etti. Özen
            şunları söyledi:
            “Ülkemizde  gerekli  şekilde  ahşaba  önem
            verilmiyor. 2000-2019 yılları arasında alı-
            nan yapı ruhsatlarının yüzde 90’ı betonar-
            me.  Halbuki  bunun  binde  28’i  ahşap  için
            alınmıştır. Avrupa’da bu oran hemen hemen
            yüzde  30’dur.  Bu  nedenle  kereste  ve  ah-
            şap tüketimine önem vermemiz gerekiyor.
            Gelişmiş ülkelerde ahşap tüketimi çok yük-
            sektir.  Devletimizin  ahşap  tüketimini  art-
            tırması lazım. Ahşap katma değeri yüksek
            malzemedir.”

            “KERESTEDE SıFıR İHRACATıMıZ VAR”

            Türkiye’nin  kereste  ihracatının  yeterli  dü-
            zeyde  olmadığını  kaydeden  Özen,  “Biz
            tüketimde  28’inci,  ihracatta  ise  sondayız.
            Esas konu sektörde daha ileriye gitmek ve
            katma değerli üretim yapmaktır. Teknolo-
            jiyi kullanamıyoruz. CNC tezgâhları, yüksek
            devirli  profil  makinaları,  kurutma  fırınları
            ve en önemlisi AR-GE çalışmalarına önem   gücü olduğu belirten Özen, “Sözgelimi bi-  On beş gün dışarıda dinlendirdik. Kırk beş
            vermemiz gerekir. Ancak bu şekilde Avru-  leme  ustası  yetiştirebilmek  için  İsviçre’ye   gün. Bunu fırına koyduğumuz zaman, ka-
            pa pazarında İtalyanlarla rahatlıkta rekabet   4, Fransa’ya 5 ve Almanya’ya 2 sefer eği-  lınlığa göre 100 milim kalınlığında ki bir ke-
            edebiliriz” hatırlatmasında bulundu.  time işçi gönderdim. Orada eğitim aldılar.   restede kuruma süresi minimum 2,5 aydır.
                                                Türkiye’de  kalifiye  işçi  eleman  sıkıntımız
            Özen,  rekabet  için  atölye  ölçekli  çalışma-                        Bu sefer süre 3,5-4 ay civarında oluyor. Bu
            lardan  fabrika  ölçekli  üretime  geçilmesi   var. Sektöre talep az” tespitinde bulundu.   mal fırından çıkıp satışa sunulduğu zaman
            gerektiğinin  altını  çizerek,  “Atölye  ölçekli                       bir ayda satışa çıkma süresi olsa 5,5 ay. 5,5
            işletmenin fabrika ölçekli bir işletme hali-  “GERİ DÖNÜş UZUN SÜRÜYOR,   ay sizin sermayeniz ilk geldiği gün ödemiş
            ne gelebilmesi için arazi, bina ve teknolojik   FİNANSAl AÇıDAN ZORlANıYORUZ”  olsanız bile hammaddeyi, 5,5 ay sonra geri
            makinelere ihtiyacı vardır. Makineler alabil-  Özen, ithal edilen bir tomruğun işleme ve   dönmüş olacak. Gördüm ki bir operasyonu
            mesi için kredi vermesi gerekir ki işletmele-  finansman ilişkisi hakkında şunları söyledi:  yaparken Afrika’da ön ödemelerde bulunu-
            rimiz ihracat yapacak bir hale gelebilsinler.   “Tomruğu getirir getirmez takriben kesim   yoruz.  Ödemeyi  yapınca  bu  da  en  az  3-4
            Bizde imkan ve potansiyel var. Çünkü işçilik   kapasitemiz günlük 50 metreküp kadardır.   aylık zaman alıyor. Burada paranın geriye
            ucuz” dedi.
                                                1500 metreküplük bir kereste tomruğu ge-  dönüşü minimum 7 aydır. Tabi ki bu bizi fi-
            Türkiye’nin  en  büyük  sorunun  nitelikli  iş-  tirdiğimiz zaman bunun kesimi bir ay sürer.   nansal açıdan zorluyor.”



                                                                                               Kasım-Aralık 2020 45
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52