Page 43 - Borsaaktüel-48-internete
P. 43
GIDA BORSASI
“HAFTADA 7 GÜN ÜRETİYORUZ”
Yumurta sektörü için ırak’ın önemli bir
pazar olduğuna işaret eden Yıldırım, “ırak
bizim için önemli. Hâlâ ırak’a bizim yumur-
tamız gidiyor. ırak’a şu anda tahminen haf-
talık 36-40 milyon civarında yumurtamız
gidiyor. Bunun dışında sektörümüz Afrika
ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere açıldı.
Ümit verici gelişmeler de var. Çok kısa za-
manda sektörün bu sıkıntıyı aşacağını dü-
şünüyorum” tahmininde bulundu.
Yıldırım, şunları söyledi:
“Biz yedi gün yumurta üretiyoruz. Bunun
bir tanesini ihracata, bir tanesini de turiz-
me üretiyoruz. Pandemi nedeniyle 2 tü-
ketim bölgemiz sekteye uğradı. Normalde
bizim tüketimimiz %30-40 civarında arttı.
Üretici olarak da biz üretimde kısıtlama-
ya gittik. Hayvan sayılarımızda azaltmaya
gittiğimizden dolayı şu anda azda olsa bir
dengeyi yakalamış durumdayız. Turizmden
dolayı ciddi bir kaybımız var. ırak ihracatı-
mız kadar turizmden de kaybımız var.”
layısıyla burada ciddi bir sıkıntımız var. ye’deki üretim teknolojik, hijyen ve sağlık
Aynı sıkıntımız ambalaj hammaddelerinde. açısından da ulaştığı seviye gayet çağdaş
“lİSANSlı DEPOCUlUK ÜRETİCİlERİ
KORUYABİlİR” Markete gittiğinde tüketici bir malı paket- ve sıhhat normlarına uygun bir şekildedir.”
lenmiş, cazip hale getirilmiş, standart bir
lisanslı depoculuğun yumurta sektörünün şekilde alıyor. Bunu bu şekle sokabilmemiz KÖY TAVUğU VE GEZEN TAVUK MASAlı
lehine kullanılabileceğine işaret eden Yıldı- için kağıt ve ambalaj malzemelerimiz var.
rım, “Bu depolardan Türkiye’nin hammadde Bunların da birçoğu yurt dışından geldi- Yumurta üzerindeki kodlamayla tüketicinin
üreten çeşitli illerinde yeterli kapasitede ğinden dolayı döviz ve fiyat artışlarından aldatılmalara karşı korunduğuna dikkat çe-
var. Devletin Toprak Mahsulleri Ofisi vası- %40-50 arasında artışlarımız var. Bunları ken Yıldırım, şunları aktardı:
tasıyla mısırı, soyayı, arpayı, buğdayı stok- piyasaya yansıtamıyoruz” diye konuştu. “Bu kodlama ile ilgili de gezen tavuk, orga-
layarak yumurta üreticilerini, bu ürünlerin nik tavuk ve kafeste yetiştiricilik diye üçe
darlığı geldiğinde stokçuların eline bırak- “ÜRETİMDE SON TEKNOlOjİ KUllANılıYOR” ayırdığımızda fark sadece metod. Yem ola-
maması gerekir. şu anda devletin Toprak rak bu hayvanlar aynı yemi yiyorlar. Farklı
Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla buğday, mısır, Yıldırım, entegre tesislerin tamamında son bir yem yok. İnsanların birçoğu kar düşün-
arpa, yulaf gibi hammaddeleri piyasaya teknoloji kullanıldığını ifade ederek, şunları cesi ile normal kırmızı yumurtanın üzerine
müdahale etmeden stokladıklarını görü- söyledi: hiçbir denetleme olmadan kodlamayı ken-
yoruz. İlerde bunlar sektörümüze ciddi “Bizim bütün kümeslerimiz kapalı devre... disi yaparak gezen tavuk, organik tavuk
manada artı getirecektir” açıklamasında Havalandırmayı, yemlemeyi, hayvanın al- şeklinde satmaktadır. Bundan ciddi manada
bulundu. tındaki gübreyi dışarı alma işlemini bilgisa- sektör olarak muzdaripiz.
yar yapıyor. Kafesin içini belirli bir sıcaklıkta Tüketiciye cazip gelebilmesi için köy yumur-
“DÖVİZ ARTışı SEKTÖRÜ ETKİlİYOR” tutmak zorundayız. 18-25 derece bunun tası deniyor. Köyde yumurta yok, yumurta-
Yıldırım, dövizdeki dalgalanmanın, yurt- ideal ortamı. Bilgisayara yazılımla yükle- lar artık çiftliklerde üretiliyor. Dolayısıyla
dışından hammadde getirilmesi sebebiyle diğimiz zaman bilgisayar onu otomatik vatandaşlara şunu net söyleyebilirim: De-
sektörü etkilediğini belirterek, “Üreti- ayarlıyor. ‘Benim şu kümesimde yem üret’ netlenemeyen ürün almayın. Çünkü sağlık
ci bunları dolar ve euro ile fatura ederek dediğinizde bir tek düğmeyle siz o kümesin her şeyin başında gelir. Evet beslenmeliyiz
alıyor. Satarken de Tl olarak satıyor. Do- yemini yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla Türki- ama sağlıklı beslenmeliyiz.”
Kasım-Aralık 2020 41