Page 57 - Borsaaktüel-48-internete
P. 57
İSTİB HABER
İSTİB Sayman Üyesi Recep Salih Al:
“ARTIK DAHA BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ”
İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al “Dünya Gıda
Günü”nde, “İSTİB Gıda İsrafı Projesi” hakkında bilgi vererek, “Her yıl 14.5 milyar
dolar değerindeki gıdayı bilinçsizce çöpe atıyoruz” dedi.
değil. Taze ürünler var. Yaş meyve, sebze
var. Ya da süt ürünleri, et ürünleri var. Bak-
tığınız zaman bunların hepsinin dayanma
koşulları farklı. Süt ve et ürünlerini dolapta
yeterli derecede muhafaza etmezseniz, be-
lirli bir süre sonra bunu çöpe atma ihtiyacı
duyacaksınız” tespiti yaptı.
“İHTİYAÇ SAHİPlERİNE GıDAYı
UlAşTıRMAlıYıZ”
Gıda maddesinin ihtiyaçtan fazla alınması-
nın onun tüketilmemesine yol açtığına işa-
ret eden Al, “Buradan bir ders çıkartmamız
lazım. Gerçi şu anda normalleşme sürecine
yavaş yavaş gidiyoruz. İnsanlar daha bilinçli
İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al TRT Haber’de
bir alışveriş yapıyor” şeklinde konuştu.
İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep aktaran Al, “Porsiyon hesabı yok ne yazık Gıda israfını önleyecek gıda bankacılığının
Salih Al, Türkiye’de yüzde 45’i gıda maddesi ki. “Nasılsa parasını verdim” diyor insanlar. Avrupa ve ABD’de yaygın bir şekilde kul-
olmak üzere 33 milyon ton atık olduğunu, Tabağını bilinçsizce dolduruyor ve masadan lanıldığını vurgulayan Al, “Dünyanın her
gıda atığının ekonomik değerinin de 14,5 kalktığında tabağın yarısını çöpe gidecek tarafında olduğu gibi Türkiye’de de gıdaya
milyar dolar olduğunu hatırlatarak, İstanbul halde bırakıp gidiyor. Bıraktığımız porsiyo- ihtiyaç duyan yoksul insanlar var. Ekonomik
Ticaret Borsası’nın bunu önlemek ve engel- nu paket yaptırarak eve götürmek şeklinde seviyesi düşük insanlar var. Bu insanların
lemek için projeler yürüttüğünü söyledi. Al, bir yemek kültürümüz de kalmadı. Burada gıdaya bir şekilde ulaşması lazım. Devleti-
“Bugüne kadar çok güzel mesafe kat ettik” bilinçsizce bir tüketim var. Bu tüketimin miz bu olaya bazı vakıfların öncülük etme-
dedi. eğitimle bilinçlendirilecek insanlarla önüne sini istemiş. Biz de bu konuda gıda banka-
larıyla irtibat halindeyiz. şu anda entegre
geçmemiz gerekiyor” uyarısında bulundu.
“BİlİNÇSİZ TÜKETİMİ EğİTİMlE Recep Salih Al, pandemi sürecinde insan- çalıştığımız Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)
ÖNlEYECEğİZ” var” bilgisini verdi. Al, gönüllülük esasıyla
ların panik havasına girerek hesapsızca bu çalışmaların devam etmeyeceğini belir-
Özellikle açık büfe sebebiyle korkunç bo- alışveriş yaptığını kaydederek, “Ne yazık ki terek, bu yöndeki çalışmaların geliştirilmesi
yutlarda gıda israfına sebep olunduğunu bu ürünlerin hepsinin dayanma süresi aynı için çalıştıklarını söyledi.
Eylül-Ekim 2020 55