Page 57 - Borsaaktüel-48-internete
P. 57

İSTİB HABER




                                            İSTİB Sayman Üyesi Recep Salih Al:

                          “ARTIK DAHA BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ”










                      İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al “Dünya Gıda

                        Günü”nde, “İSTİB Gıda İsrafı Projesi” hakkında bilgi vererek, “Her yıl 14.5 milyar
                                   dolar değerindeki gıdayı bilinçsizce çöpe atıyoruz” dedi.










                                                                                   değil. Taze ürünler var. Yaş meyve, sebze
                                                                                   var. Ya da süt ürünleri, et ürünleri var. Bak-
                                                                                   tığınız  zaman  bunların  hepsinin  dayanma
                                                                                   koşulları farklı. Süt ve et ürünlerini dolapta
                                                                                   yeterli derecede muhafaza etmezseniz, be-
                                                                                   lirli bir süre sonra bunu çöpe atma ihtiyacı
                                                                                   duyacaksınız” tespiti yaptı.


                                                                                   “İHTİYAÇ SAHİPlERİNE GıDAYı
                                                                                   UlAşTıRMAlıYıZ”
                                                                                   Gıda maddesinin ihtiyaçtan fazla alınması-
                                                                                   nın onun tüketilmemesine yol açtığına işa-
                                                                                   ret eden Al, “Buradan bir ders çıkartmamız
                                                                                   lazım. Gerçi şu anda normalleşme sürecine
                                                                                   yavaş yavaş gidiyoruz. İnsanlar daha bilinçli
                      İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep Salih Al TRT Haber’de
                                                                                   bir alışveriş yapıyor” şeklinde konuştu.
            İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Recep   aktaran Al, “Porsiyon hesabı yok ne yazık   Gıda israfını önleyecek gıda bankacılığının
            Salih Al, Türkiye’de yüzde 45’i gıda maddesi   ki. “Nasılsa parasını verdim” diyor insanlar.   Avrupa  ve  ABD’de  yaygın  bir  şekilde  kul-
            olmak üzere 33 milyon ton atık olduğunu,   Tabağını bilinçsizce dolduruyor ve masadan   lanıldığını  vurgulayan  Al,  “Dünyanın  her
            gıda atığının ekonomik değerinin de 14,5   kalktığında  tabağın  yarısını  çöpe  gidecek   tarafında olduğu gibi Türkiye’de de gıdaya
            milyar dolar olduğunu hatırlatarak, İstanbul   halde bırakıp gidiyor. Bıraktığımız porsiyo-  ihtiyaç duyan yoksul insanlar var. Ekonomik
            Ticaret Borsası’nın bunu önlemek ve engel-  nu paket yaptırarak  eve götürmek şeklinde   seviyesi  düşük  insanlar  var.  Bu  insanların
            lemek için projeler yürüttüğünü söyledi. Al,   bir yemek kültürümüz de kalmadı. Burada   gıdaya bir şekilde ulaşması lazım. Devleti-
            “Bugüne kadar çok güzel mesafe kat ettik”   bilinçsizce  bir  tüketim  var.  Bu  tüketimin   miz bu olaya bazı vakıfların öncülük etme-
            dedi.                               eğitimle bilinçlendirilecek insanlarla önüne   sini istemiş. Biz de bu konuda gıda banka-
                                                                                   larıyla irtibat halindeyiz. şu anda entegre
                                                geçmemiz gerekiyor” uyarısında bulundu.
            “BİlİNÇSİZ TÜKETİMİ EğİTİMlE        Recep Salih Al, pandemi sürecinde insan-  çalıştığımız Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)
            ÖNlEYECEğİZ”                                                           var” bilgisini verdi. Al, gönüllülük esasıyla
                                                ların  panik  havasına  girerek  hesapsızca   bu çalışmaların devam etmeyeceğini belir-
            Özellikle  açık  büfe  sebebiyle  korkunç  bo-  alışveriş yaptığını kaydederek, “Ne yazık ki   terek, bu yöndeki çalışmaların geliştirilmesi
            yutlarda  gıda  israfına  sebep  olunduğunu   bu ürünlerin hepsinin dayanma süresi aynı   için çalıştıklarını söyledi.



                                                                                                 Eylül-Ekim 2020 55
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62