Page 13 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 13
İSTİB HABER
yücesan, “Bu coğrafya küçükbaş için uy-
gun. Sığır bize Avrupa’dan gelmiştir. Kendi
yerel sığırlarımız var ama çok nadirdir. Sığır
bizde 1950’lerde Et Süt Kurumu ile devreye
girdi. 1952’de kırmızı et endüstriyel hale
geldikten sonra sığır ihtiyacı söz konusu
oldu” bilgisini verdi.
yücesan, şunları söyledi:
“Et endüstrisi için koyun çok uygun değil,
sığır eti uygundur ki, Avrupa bizden çok
daha güzel yapmış. coğrafi şartlar, ekono-
mik şartlar koyun için çok uygun. Bunun
öne alınması çok doğru bir karar. Ancak,
bununla birlikte endüstrinin gelişmesi için
de büyükbaş hayvancılığa ihtiyacımız var.
İSTİB MECLİS ÜYESİ AHMET YÜCESAN Bununla alakalı bizim bir tespitimiz var. İSTİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET BEŞİR KILIÇ
1960’lara kadar et sanayi gelişiyorken,
yücESAn: AvruPA BİZİM ET İHTİyAcıMıZı 1960‘tan sonra bütün çalışmalar Türkiye’de mış bir sektördür. rengarenk bir sektördür.
KArŞılAyAMAZ süt üretimini arttırmak üzere yapılmış. İçinde birçok rengi bulabilirsiniz. Mutfağı-
Avrupa’nın et konusunda zengin olmadığına Amerika ve Hollanda’dan süt ırkı olan hay- nıza girdiği zaman yaptığınız yemekleri de
ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamayacağı- vanlar ithal edilmiş, “Holstein” dediğimiz. renklendirir. Dolayısı ile mutfağın olmazsa
na işaret eden yücesan, şu bilgileri verdi: Dolayısıyla son 40-50 senede bu sütçü hay- olmazıdır” dedi.
vanların gelişmesi, çoğalması neticesinde Türkiye’nin bulunduğu coğrafya sebebiy-
“Sözgelimi biz Polonya’ya et ver demi- süt üretiminde aşırı bir miktara gelmişiz. le baharatların %50’sinin topraklarımızda
yoruz. Bürüksel’e gidiyoruz. Diyoruz ki
21 milyon ton bir üretimimiz var ama et yetiştiğini ve birçok baharatın da ihraca-
“üyelerinizden et almak istiyoruz.” Brük- üretimimiz de 1 milyon 100 bin ton civa- tını yaptığımızı kaydeden Kılıç, “Bunların
sel bize tayin ediyor. cetvele bakıyor, siz rında. Ette yüzde 50 eksiğimiz, sütte yüzde başlıcası kekik, defne gibi baharatlarımız-
Polonya’dan alabilirsiniz, Fransa’dan alabi- 30 fazlalığımız var. Bunu dengeleyecek bir dır. Kekik’te dünya tüketiminin yaklaşık
lirsiniz ya da romanya’dan alabilirsiniz di- hayvan popülasyonunun Türkiye’de geliş- %40’ı ülkemizden karşılanmaktadır. Ama
yor. Bunun gerekçesi de şu: Diğer üyeleri- mesi lazım.” buna rağmen dünya talebine yetişemiyo-
mizin işini bozmayın, nerede fazlalık varsa ruz. Dolayısıyla mutlaka geliştirilmesi ge-
oradan alabilirsin. Dolayısıyla Türkiye’de Kılıç: BAHArATın yüZDE 50’Sİnİ rekiyor. Ayrıca dünyanın en kaliteli nanesi
üretim zor da olsa, pahalı da olsa devle- yETİŞTİrİyOruZ Türkiye’de Fırat Havzasında ve Ege bölge-
tin buna sübvansiyon vermesi gerekiyorsa sinde çıkıyor” bilgisini verdi. çok yüksek
İSTİB yönetim Kurulu üyesi ve 9. Bitkisel
teşvik vermesi gerekiyorsa, evet bunlar ve- kalitede nane üretilmesine rağmen arzu
rilecek. İnsanımız da bununla alakalı biraz yağ Ticareti Meslek Komitesi üyesi Meh- edilen üretim rakamlarına ulaşılamadığını,
met Beşir Kılıç, Türkiye’nin baharat üretimi
pahalıya tüketmesi gerekiyorsa, evet tü- üretimin 9-10 bin ton dolaylarında oldu-
ketecek. Ama uzun vadede milli ürünümüz hakkında bilgi vererek, “Baharat insanlık ğunu belirten Kılıç, üretim miktarını doğru
tarihi kadar eski ve uğruna savaşlar yapıl-
olması için kendi topraklarımızda, kendi in- raporlayamayınca, doğru yönde hareket
sanımızla, bütçemizle ve emeğimizle bunu edilemediğini, bunun önemli bir sorun ol-
yapmak zorundayız.” duğunu kaydetti.
yücESAn: cOğrAFyAMıZA KüçüKBAŞ Kılıç: BAHArATTA MArKAlı İHrAcAT
HAyvAncılıK uygun yAPMAlıyıZ
Tarım şurasında küçükbaş hayvancılığın Kılıç, “Ancak bununla ilgili son 10 yıldır
geliştirilmesi yönünde alınan kararın çok önemli gelişmelerde var. Örneğin Borsamızı
doğru olduğunu, küçükbaş hayvanların bu bir platform gibi kullanarak tüm Türkiye’de-
coğrafyaya daha uygun olduğunu kaydeden ki baharatçıların da katıldığı yeni bir dernek
Mart-Nisan 2020 11