Page 13 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 13

İSTİB HABER




                                                yücesan,  “Bu  coğrafya  küçükbaş  için  uy-
                                                gun. Sığır bize Avrupa’dan gelmiştir. Kendi
                                                yerel sığırlarımız var ama çok nadirdir. Sığır
                                                bizde 1950’lerde Et Süt Kurumu ile devreye
                                                girdi.  1952’de  kırmızı  et  endüstriyel  hale
                                                geldikten  sonra  sığır  ihtiyacı  söz  konusu
                                                oldu” bilgisini verdi.
                                                yücesan, şunları söyledi:

                                                “Et endüstrisi için koyun çok uygun değil,
                                                sığır  eti  uygundur  ki,  Avrupa  bizden  çok
                                                daha güzel yapmış. coğrafi şartlar, ekono-
                                                mik  şartlar  koyun  için  çok  uygun.  Bunun
                                                öne  alınması  çok  doğru  bir  karar.  Ancak,
                                                bununla birlikte endüstrinin gelişmesi için
                                                de  büyükbaş  hayvancılığa  ihtiyacımız  var.
                   İSTİB MECLİS ÜYESİ AHMET YÜCESAN  Bununla  alakalı  bizim  bir  tespitimiz  var.   İSTİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET BEŞİR KILIÇ
                                                1960’lara  kadar  et  sanayi  gelişiyorken,
            yücESAn: AvruPA BİZİM ET İHTİyAcıMıZı   1960‘tan sonra bütün çalışmalar Türkiye’de   mış bir sektördür. rengarenk bir sektördür.
            KArŞılAyAMAZ                        süt  üretimini  arttırmak  üzere  yapılmış.   İçinde birçok rengi bulabilirsiniz. Mutfağı-

            Avrupa’nın et konusunda zengin olmadığına   Amerika ve Hollanda’dan süt ırkı olan hay-  nıza girdiği zaman yaptığınız yemekleri de
            ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamayacağı-  vanlar ithal edilmiş, “Holstein” dediğimiz.   renklendirir. Dolayısı ile mutfağın olmazsa
            na işaret eden yücesan, şu bilgileri verdi:  Dolayısıyla son 40-50 senede bu sütçü hay-  olmazıdır” dedi.
                                                vanların  gelişmesi,  çoğalması  neticesinde   Türkiye’nin  bulunduğu  coğrafya  sebebiy-
            “Sözgelimi  biz  Polonya’ya  et  ver  demi-  süt  üretiminde  aşırı  bir  miktara  gelmişiz.   le  baharatların  %50’sinin  topraklarımızda
            yoruz.  Bürüksel’e  gidiyoruz.  Diyoruz  ki
                                                21  milyon  ton  bir  üretimimiz  var  ama  et   yetiştiğini  ve  birçok  baharatın  da  ihraca-
            “üyelerinizden  et  almak  istiyoruz.”  Brük-  üretimimiz de 1 milyon 100 bin ton civa-  tını  yaptığımızı  kaydeden  Kılıç,  “Bunların
            sel  bize  tayin  ediyor.  cetvele  bakıyor,  siz   rında. Ette yüzde 50 eksiğimiz, sütte yüzde   başlıcası kekik, defne gibi baharatlarımız-
            Polonya’dan alabilirsiniz, Fransa’dan alabi-  30 fazlalığımız var. Bunu dengeleyecek bir   dır.  Kekik’te  dünya  tüketiminin  yaklaşık
            lirsiniz ya da romanya’dan alabilirsiniz di-  hayvan  popülasyonunun  Türkiye’de  geliş-  %40’ı  ülkemizden  karşılanmaktadır.  Ama
            yor. Bunun gerekçesi de şu: Diğer üyeleri-  mesi lazım.”               buna  rağmen  dünya  talebine  yetişemiyo-
            mizin işini bozmayın, nerede fazlalık varsa                            ruz.  Dolayısıyla  mutlaka  geliştirilmesi  ge-
            oradan  alabilirsin.  Dolayısıyla  Türkiye’de   Kılıç: BAHArATın yüZDE 50’Sİnİ   rekiyor. Ayrıca dünyanın en kaliteli nanesi
            üretim  zor  da  olsa,  pahalı  da  olsa  devle-  yETİŞTİrİyOruZ       Türkiye’de Fırat Havzasında ve Ege bölge-
            tin buna sübvansiyon vermesi gerekiyorsa                               sinde çıkıyor” bilgisini verdi.  çok yüksek
                                                İSTİB  yönetim  Kurulu  üyesi  ve  9.  Bitkisel
            teşvik vermesi gerekiyorsa, evet bunlar ve-                            kalitede  nane  üretilmesine  rağmen  arzu
            rilecek. İnsanımız da bununla alakalı biraz   yağ  Ticareti  Meslek  Komitesi  üyesi  Meh-  edilen üretim rakamlarına ulaşılamadığını,
                                                met Beşir Kılıç, Türkiye’nin baharat üretimi
            pahalıya  tüketmesi  gerekiyorsa,  evet  tü-                           üretimin  9-10  bin  ton  dolaylarında  oldu-
            ketecek. Ama uzun vadede milli ürünümüz   hakkında  bilgi  vererek,  “Baharat  insanlık   ğunu belirten Kılıç, üretim miktarını doğru
                                                tarihi kadar eski ve uğruna savaşlar yapıl-
            olması için kendi topraklarımızda, kendi in-                           raporlayamayınca,  doğru  yönde  hareket
            sanımızla, bütçemizle ve emeğimizle bunu                               edilemediğini, bunun önemli bir sorun ol-
            yapmak zorundayız.”                                                    duğunu kaydetti.

            yücESAn: cOğrAFyAMıZA KüçüKBAŞ                                         Kılıç: BAHArATTA MArKAlı İHrAcAT
            HAyvAncılıK uygun                                                      yAPMAlıyıZ
            Tarım  şurasında  küçükbaş  hayvancılığın                              Kılıç,  “Ancak  bununla  ilgili  son  10  yıldır
            geliştirilmesi  yönünde  alınan  kararın  çok                          önemli gelişmelerde var. Örneğin Borsamızı
            doğru olduğunu, küçükbaş hayvanların bu                                bir platform gibi kullanarak tüm Türkiye’de-
            coğrafyaya daha uygun olduğunu kaydeden                                ki baharatçıların da katıldığı yeni bir dernek



                                                                                                 Mart-Nisan 2020 11
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18