Page 17 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 17
İSTİB HABER
İSTİB Meclis Üyesi Semet Özer, canlı yayında açıkladı:
“EKMEK FİyATLARI SERBEST OLSUN”
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis üye-
si ve 7. Fırıncılık ürünleri Ticareti Meslek
Komitesi üyesi Semet Özer, canlı yayında
fırıncılık sektörü ve ekmek hakkında açık-
lamalarda bulunarak, “üretim girdileri ve
maliyetlerimiz artıyor ama bizim ekmeği-
mizin satışı engelleniyor” dedi.
“MAlİyET KAlEMlErİnE gElEn ZAMMA Mü-
DAHAlE yOK”
rusya’dan ve Kazakistan’dan döviz üzerin-
den buğday alındığını belirten Özer, “geçen
sene 10 liradan aldığımız buğdayı bugün
20-30 liradan alabiliyoruz. Bunlar da ekme-
ğin maliyetine yansıyor. Buna rağmen satış sürekli arttığını, buna bir de kira artışlarının geliyor. vatandaş, meyveyi istediği ma-
fiyatı müdahale görüyor. girdileri serbest eklendiğini kaydeden Özer, artık fırın sahip- navdan farklı çeşit, farklı fiyatla alabiliyor.
piyasadan alınarak yapılan bir mamul olan lerinin sektörden kaçtığına işaret etti. vatandaşın tercihidir bu. Ekmek fiyatları da
ekmeğe, müdahale edilmemesi icap eder. serbest olsun. Fırınlar yapmış olduğu güzel
Ekmeğin maliyetini belirleyen 17 kalem mal “EKMEK FİyATlArı SErBEST OlSun” ekmeği, uğraşmış olduğu emeği vatanda-
için 2 yıldan bu yana ‘Zam görmeden satın’ Ekmeğin fiyatına valiliklerdeki fiyat komis- şın tercihine sunması lazım” açıklamasında
diye bir müdahale yok. üretim girdileri ve yonları karar verirken, 1,5 yıldır devletin bulundu.
maliyetlerimiz artıyor ama bizim ekmeğimi-
Ankara’dan fiyat verdiğini aktaran Özer, Ekmek fırınlarının bazı şartlar dahilinde
zin satışı engelleniyor. Sayın Bakanımız ha- “Fiyatı Ankara’dan vereceksek, o zaman ruhsat alabildiklerini, zamanla bu kurallara
nımefendinin üreticiyi de düşünmesi lazım.” uyulmadığını söyleyen Özer, “Bakıyorsunuz
Türkiye genelini çok iyi görmemiz lazım.
un, elektrik, doğal gaz, işçi maliyetlerinin vatandaşa bütün gıda maddeleri pahalı binanın altında yüz metrekare bir yer var,
başka bir işyeri var, boşalıyor, üç gün son-
ra bir tane fırın. Bu günahtır. Fırın ağırdır,
yükü ağırdır. En ufak bir sallantıda binaya
zarar verebilir” diye uyardı.
“EKMEK çEŞİTlErİMİZİ DünyAyA
TAnıTAlıM”
Türkiye’nin ekmek çeşitlerini dünyaya tanıt-
ması gerektiğini vurgulayan Özer, “Ekmek
üretim makineleri dışarıya fuarlara gidiyor,
ama buralarda dünyaya tanıtılmış bir ek-
meğimiz yok. Dışarıdan gelen insanlar Tür-
kiye’deki ekmekleri aldığı zaman ekmeğin
çok güzel olduğunu söylüyorlar. ne kadar
güzel kokusu ve tadı var diyorlar. Ama bi-
zim dışarıya doğru herhangi bir açılımımız
yok. İnşallah bundan sonra tanıtacağız”
dedi.
Mart-Nisan 2020 15