Page 15 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 15

İSTİB HABER




            lın ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı   dığınız verim arasındaki ilişki önemli. ge-
            ve sözlerini şöyle sürdürdü:        zen tavuğa yemi yedirirsiniz gezer, enerji-
                                                sini harcar ve daha geç kilo almasına sebep
            “Arıların ikinci ürünü polendir. Bitkilerin er-
            kek tohumlarını taşıyan polen yapısı dünya-  olur. gezen tavuğun eti de sert olur zaten.
            da B vitamini kompleksi ve serisi açısından   gezen tavuk geç pişer. Kas yapar” bilgisini
            en güçlü gıdalardandır. B vitamini de dışa-  verdi.
            rıdan  alınması  gereken  vitaminlerdendir.
            Polen tüketimini özellikle tavsiye ediyorum.  gülEn: TAvuğA TüM DünyADA
                                                AnTİBİyOTİK vErİlİr
            üçüncü  ürünümüz  arı  sütü.  Arı  sütü,  arı-
            ların  kraliçe  arıyı  beslemesi  içindir.  Arılar   Tavukların  60  günlük  bir  süre  içinde  üre-
            dünyasında kovanda sadece bir tane kraliçe   tildiğini ve enerjilerini harcamamaları için
            arı vardır. O çok özel bir beslenmeye tabi   hareket alanlarının daraltıldığını kaydeden
            tutulur. Arı sütü ile beslenir. Arı sütü, genç   gülen, şöyle devam etti:
            işçi arıların çene altı bezlerinden salgıladığı   “Hareket  alanı  dar  olduğu  için  verimlilik
            bir sıvıdır. yani arılar balı ve poleni yer ve   daha  yüksektir.  Dolayısı  ile  bizim  kümes-
            arı sütü salgılar. Bu süt, bala göre 300 kat   lerimiz dış etkenlerden daha zor etkilenir.   İSTİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALİ TAŞ GÜLEN
            daha etkili bir üründür.            Hastalığın daha az olduğu ya da hiç yaşan-
            Son ürünümüz propolis. Propolis, son dö-  madığı  alanlardır.  giriş  çıkışlar  tamamen   gülEn: ArTıK DOğAl TAvuK İlE BİZİM
            nemlerde  tanınır  olmakla  beraber  insan-  kontrol altına alınarak üretim gerçekleşti-  TAvuK ArASınDA FArK yOK
            lık tarihi kadar eski  ve antibiyotik değeri   rilir.  Her  kesim  aşamasında  her  kesimden   Doğal  tavuk  ile  endüstriyel  tavuk  arasın-
            çok yüksek bir üründür. Arılar kovanlarını   ve  her  partiden  şahit  numuneler  alınır.  O   daki  farkı  anlatan  gülen,  köylerdeki  do-
            dezenfekte  etmek,  mikroplardan  koru-  numunelerin  tahlilleri  yapılır.  Pazara  öyle   ğal tavuk ile günümüzdeki doğal tavuğun
            mak için propolisi ağaçtan bitkilerin salgı   sevk edilir. Sıkıntı çıkması halinde müdaha-  aynı  olmadığını  söyledi.  Sektörün  2005
            ve zamklarından toplar getirirler. Propolis   le edilir, pazara sunulmaz.”  Kuş gribinden sonra ciddi bir yapılanmaya
            antiviral,  antibakteriyal,  hatta  antitümör   gülen,  tavuklara  tüm  dünyada  antibiyotik   gittiğine dikkat çeken gülen, “üretim stan-
            ürünlerdendir.”                     verildiğini, bunun bir üretim şekli olduğunu   dardını  yukarı  çekmiş,  Avrupa  standartla-
                                                ifade ederek, “Belli bir aşamasında tavuğun   rında üretim yapan bir sektör haline geldik.
            gülEn: TürKİyE’DE TAvuKçuluK        bağışıklığını güçlendirmek ya da hastalığa   Dolayısıyla şu an sektör yıllık 2 milyon 350
            SEKTÖrü gElİŞTİ                                                        bin  ton  üretim  yapabilen,  bunun  500  bin
                                                dayanıklılığını  arttırmak  açısından  bu  ve-
            yönetim  Kurulu  üyesi  ve  20.  Kümes  Hay-  rilir. Belli bir süreç içerisinde de kesilerek   tonunu ihraç eden bir sektör. Bu ihracatın
            vanları ve Beyaz Et Ticareti Meslek Komitesi   tavuğun bundan dışkı yolu ile arınması sağ-  büyük bir bölümü Ortadoğu, Arap ülkeleri
            üyesi Ali Taş gülen de tavukçuluk sektörün-  lanır. Ondan sonra kesime gönderilir” açık-  ve Afrika ülkelerine yapılmakla beraber bir
            den bahsederek, Türkiye’nin tavukçuluk sek-  lamasında bulundu.        kısmı da uzak Asya ülkelerine yapılmakta-
            töründe  büyük  aşama  katettiğini  söyledi.                           dır” bilgisini verdi.
            gülen, “Türkiye’de 1995’te 1,5-2 kilogram                              gülen,  sektörde  fiyatı;  üreticinin  tespit
            tavuk eti tüketilirken bugün 25 kilogram-                              edemediğini, pazarın arz ve talebin belirle-
            lara  çıktı.  Avrupa  standartlarında  üretim                          diğini söyledi. gülen, “Siz pazara ne kadar
            yapıyoruz.  Tamamı  denetim  altında  kayıt                            çok ürün sokarsanız ve o da talep görürse
            dışılığı olmayan bir sektör haline geldi. yu-                          fiyat yukarı çıkar. Arz talep dengesini doğru
            murtadan  başlayarak  sofranıza  gelene  ka-                           yerde dengelerseniz fiyat stabil olur, sabit
            dar aşamaların tamamı kontrol altında olan                             olur.  Arz çok talep az olursa fiyat düşer. Arz
            bir sektörden bahsediyoruz” diye konuştu.
                                                                                   az, talep fazla olursa fiyat yükselir. Bu üre-
            Tavuğun insanların protein ihtiyacını karşı-                           ticinin tespit edeceği bir şey değil. Tavuk
            ladığını ve etle tavuk arasında 4-5 kat fiyat                          üretimi 3 aylık periyotlar halinde program-
            farkı bulunduğunu vurgulayan gülen, gezen                              landırılır. Bugün pazarda eğer fiyat düşük
            tavuğun doğru bir üretim şekli olmadığını                              üretici  zarar  ediyorsa  yarın  üretimini  dü-
            belirtti. gülen, “Endüstriyel olarak yapılan                           şürür. Fiyatı yükseltir. 3 ay sonra fiyatımız
            üretim aşamasında yedirdiğiniz yem ile al-                             yükselebilir” diye konuştu.



                                                                                                 Mart-Nisan 2020 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20