Page 15 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 15
İSTİB HABER
lın ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı dığınız verim arasındaki ilişki önemli. ge-
ve sözlerini şöyle sürdürdü: zen tavuğa yemi yedirirsiniz gezer, enerji-
sini harcar ve daha geç kilo almasına sebep
“Arıların ikinci ürünü polendir. Bitkilerin er-
kek tohumlarını taşıyan polen yapısı dünya- olur. gezen tavuğun eti de sert olur zaten.
da B vitamini kompleksi ve serisi açısından gezen tavuk geç pişer. Kas yapar” bilgisini
en güçlü gıdalardandır. B vitamini de dışa- verdi.
rıdan alınması gereken vitaminlerdendir.
Polen tüketimini özellikle tavsiye ediyorum. gülEn: TAvuğA TüM DünyADA
AnTİBİyOTİK vErİlİr
üçüncü ürünümüz arı sütü. Arı sütü, arı-
ların kraliçe arıyı beslemesi içindir. Arılar Tavukların 60 günlük bir süre içinde üre-
dünyasında kovanda sadece bir tane kraliçe tildiğini ve enerjilerini harcamamaları için
arı vardır. O çok özel bir beslenmeye tabi hareket alanlarının daraltıldığını kaydeden
tutulur. Arı sütü ile beslenir. Arı sütü, genç gülen, şöyle devam etti:
işçi arıların çene altı bezlerinden salgıladığı “Hareket alanı dar olduğu için verimlilik
bir sıvıdır. yani arılar balı ve poleni yer ve daha yüksektir. Dolayısı ile bizim kümes-
arı sütü salgılar. Bu süt, bala göre 300 kat lerimiz dış etkenlerden daha zor etkilenir. İSTİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALİ TAŞ GÜLEN
daha etkili bir üründür. Hastalığın daha az olduğu ya da hiç yaşan-
Son ürünümüz propolis. Propolis, son dö- madığı alanlardır. giriş çıkışlar tamamen gülEn: ArTıK DOğAl TAvuK İlE BİZİM
nemlerde tanınır olmakla beraber insan- kontrol altına alınarak üretim gerçekleşti- TAvuK ArASınDA FArK yOK
lık tarihi kadar eski ve antibiyotik değeri rilir. Her kesim aşamasında her kesimden Doğal tavuk ile endüstriyel tavuk arasın-
çok yüksek bir üründür. Arılar kovanlarını ve her partiden şahit numuneler alınır. O daki farkı anlatan gülen, köylerdeki do-
dezenfekte etmek, mikroplardan koru- numunelerin tahlilleri yapılır. Pazara öyle ğal tavuk ile günümüzdeki doğal tavuğun
mak için propolisi ağaçtan bitkilerin salgı sevk edilir. Sıkıntı çıkması halinde müdaha- aynı olmadığını söyledi. Sektörün 2005
ve zamklarından toplar getirirler. Propolis le edilir, pazara sunulmaz.” Kuş gribinden sonra ciddi bir yapılanmaya
antiviral, antibakteriyal, hatta antitümör gülen, tavuklara tüm dünyada antibiyotik gittiğine dikkat çeken gülen, “üretim stan-
ürünlerdendir.” verildiğini, bunun bir üretim şekli olduğunu dardını yukarı çekmiş, Avrupa standartla-
ifade ederek, “Belli bir aşamasında tavuğun rında üretim yapan bir sektör haline geldik.
gülEn: TürKİyE’DE TAvuKçuluK bağışıklığını güçlendirmek ya da hastalığa Dolayısıyla şu an sektör yıllık 2 milyon 350
SEKTÖrü gElİŞTİ bin ton üretim yapabilen, bunun 500 bin
dayanıklılığını arttırmak açısından bu ve-
yönetim Kurulu üyesi ve 20. Kümes Hay- rilir. Belli bir süreç içerisinde de kesilerek tonunu ihraç eden bir sektör. Bu ihracatın
vanları ve Beyaz Et Ticareti Meslek Komitesi tavuğun bundan dışkı yolu ile arınması sağ- büyük bir bölümü Ortadoğu, Arap ülkeleri
üyesi Ali Taş gülen de tavukçuluk sektörün- lanır. Ondan sonra kesime gönderilir” açık- ve Afrika ülkelerine yapılmakla beraber bir
den bahsederek, Türkiye’nin tavukçuluk sek- lamasında bulundu. kısmı da uzak Asya ülkelerine yapılmakta-
töründe büyük aşama katettiğini söyledi. dır” bilgisini verdi.
gülen, “Türkiye’de 1995’te 1,5-2 kilogram gülen, sektörde fiyatı; üreticinin tespit
tavuk eti tüketilirken bugün 25 kilogram- edemediğini, pazarın arz ve talebin belirle-
lara çıktı. Avrupa standartlarında üretim diğini söyledi. gülen, “Siz pazara ne kadar
yapıyoruz. Tamamı denetim altında kayıt çok ürün sokarsanız ve o da talep görürse
dışılığı olmayan bir sektör haline geldi. yu- fiyat yukarı çıkar. Arz talep dengesini doğru
murtadan başlayarak sofranıza gelene ka- yerde dengelerseniz fiyat stabil olur, sabit
dar aşamaların tamamı kontrol altında olan olur. Arz çok talep az olursa fiyat düşer. Arz
bir sektörden bahsediyoruz” diye konuştu.
az, talep fazla olursa fiyat yükselir. Bu üre-
Tavuğun insanların protein ihtiyacını karşı- ticinin tespit edeceği bir şey değil. Tavuk
ladığını ve etle tavuk arasında 4-5 kat fiyat üretimi 3 aylık periyotlar halinde program-
farkı bulunduğunu vurgulayan gülen, gezen landırılır. Bugün pazarda eğer fiyat düşük
tavuğun doğru bir üretim şekli olmadığını üretici zarar ediyorsa yarın üretimini dü-
belirtti. gülen, “Endüstriyel olarak yapılan şürür. Fiyatı yükseltir. 3 ay sonra fiyatımız
üretim aşamasında yedirdiğiniz yem ile al- yükselebilir” diye konuştu.
Mart-Nisan 2020 13