Page 29 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 29

KİTABİYAT          EYLÜL-EKİM’21 2727
                                                                                                     EYLÜL-EKİM’21



            larının Anadolu’daki yaygın kullanımı   hızı ve kalitesi elbette çok farklı. Yani
            ise henüz bir asırlık bir tarihe bile sa-  DeFries’ın işaret ettiği çaba başarılı   BEREKETlİ İMPARAToRluK
                                                                                oSMAnlı MuTfAğı TARİHİ
            hip değil.                       olmuş görünüyor. Ancak dünyamız 2
            Teknolojik  gelişmenin  nasıl  bir  ivme   milyar nüfusu ancak 20. yüzyılda aştı.   Priscilla Mary ışın
            kazandığını gösteren çok iyi bir örnek.  2050’de ise 10 milyara ulaşması bek-  Türk mutfağı üzerine
                                             leniyor.                           çalışmalarıyla  tanınan
            Yaklaşık 30 yıl önce İstanbul Üniversitesi
            Bilim Tarihi bölümü öğrencisiyken Prof.   10  milyara  yakın  insanın  beslenebil-  araştırmacı  Priscilla
                                                                                Mary Işın’ın bu kitabı,
            Dr. Teoman Durali, teknolojik gelişme   mesi müthiş bir başarıdır ve tabii ki bu   Osmanlı İmparatorlu-
            hızının sanayi devrimi ile artan ivmesini   büyük oranda teknoloji ile mümkün   ğunun uzun tarihi bo-
            güzel bir örnekle açıklamıştı. Durali, Bü-  olmuştur.               yunca değişen, gelişen
            yük İskender, Napolyon’un savaşlarını   Peki, ama bu sürdürülebilir mi?  ve kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek
            görse büyük bir şaşkınlık yaşamazdı ama   Yaşam ortalaması artan daha kalabalık   kültürü üzerinde duruyor. Orta Asya Türk-
            Napolyon Birinci dünya Savaşı’nı görse   bir dünyada, daha verimsiz topraklar   leri, Abbasiler, Selçuklular ve Bizanslılar gibi
            küçük dilini yutardı, demişti. İskender   ve daha sıcak bir iklimle bunu sürdü-  Osmanlı mutfağının temelini oluşturan deği-
            ile Napolyon arasında binlerce yıl, Na-  rebilir miyiz?             şik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla
                                                                                başlayan kitap, bu zengin mutfak kültürünün
            polyon ile Birinci Dünya Savaşı arasında   Gıda kaybı ve israfını azaltır, tarımda   etrafını saran adab-ı muaşeret kurallarına, aş-
            sadece bir asır olmasına rağmen…
                                             ileri teknoloji kullanımını artırır, ve-  çılara, lokantalara, kanunlara ve gıda ticare-
            ***                              rimliği  yükseltebilirsek  belki  bir  süre   tine de yer vererek okurlarına panoramik bir
            Colombia Üniversitesi profesörü, çev-  daha… Tüm bu süreçte de bugün ak-  bakış kazandırıyor.
            re bilimci Ruth DeFries’ın, tarım tek-  lımıza bile gelmeyen yeni çözümler de   360 sayfa, Vakıfbank Kültür Yayınları
            nolojileriyle ilgili güzel bir tespiti var:   ortaya koyabiliriz. Tabii bunları yapar-
            “İlk çiftlik yerleşimlerinden itibaren   ken verimliliği artırmak için ürettiğimiz   TEcH To TABlE
            ortaya çıkan her yeni tarım aleti aynı   teknolojilerin, iklim dengesini bozup,   Richard Munson
            amaca yönelik  tasarlanmıştır:  İnsanın   toprak kalitesini düşürebildiğini aklı-
            daha az çaba harcamasıyla topraktan   mızdan çıkarmamalıyız.        Teknolojiden  Masaya
            daha fazla yiyecek koparılması…”   Velhasıl çözümünü torunlarımıza bırak-  adlı bu kitap, ABD’de
                                                                                yeni yayınlandı ve “Yi-
            Bir öküzün çektiği kara saban ile gü-  tığımız sorunlar, dedelerimizden kalan-  yecekleri  yeniden tasar-
            nümüz traktörlerinin toprağı işleme   lardan büyük ve zor olacak…   layan 25 yenilikçi”nin
                                                                                hikayesini anlatıyor. La-
                                                                                boratuvarda yetiştirilen
                                                                                burgerler,  robotların  topladığı  çilekler  ve  3
                                                                                boyutlu yazıcıda üretilmiş pastaların hikaye-
                                                                                lerini bulabileceğiniz bu kitap, geleceğin gı-
                                                                                daları hakkında ipuçlarıyla dolu…
                                                                                224 sayfa, Island Press.


                                                                                BESİn nASıl ÇAlıŞıR?
                                                                                Dorling Kindersley

                                                                                Medya ne yememiz ve
                                                                                içmemiz  gerektiğiyle
                                                                                ilgili yeni keşifler ve
                                                                                güncel tavsiyelerle dolu
                                                                                ama bu iddiaların altın-
                                                                                da bilimsel bir dayanak var mıdır? Anlaması
                                                                                kolay grafikleri ve ilgi çekici gerçekleriyle Be-
                                                                                sin Nasıl Çalışır? besinin nasıl üretildiğinden
                                                                                size uygun olup olmadığına dair tüm soruları
                                                                                yanıtlıyor.
                                                                                256 sayfa, Alfa Yayıncılık.
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34