Page 29 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 29
KİTABİYAT EYLÜL-EKİM’21 2727
EYLÜL-EKİM’21
larının Anadolu’daki yaygın kullanımı hızı ve kalitesi elbette çok farklı. Yani
ise henüz bir asırlık bir tarihe bile sa- DeFries’ın işaret ettiği çaba başarılı BEREKETlİ İMPARAToRluK
oSMAnlı MuTfAğı TARİHİ
hip değil. olmuş görünüyor. Ancak dünyamız 2
Teknolojik gelişmenin nasıl bir ivme milyar nüfusu ancak 20. yüzyılda aştı. Priscilla Mary ışın
kazandığını gösteren çok iyi bir örnek. 2050’de ise 10 milyara ulaşması bek- Türk mutfağı üzerine
leniyor. çalışmalarıyla tanınan
Yaklaşık 30 yıl önce İstanbul Üniversitesi
Bilim Tarihi bölümü öğrencisiyken Prof. 10 milyara yakın insanın beslenebil- araştırmacı Priscilla
Mary Işın’ın bu kitabı,
Dr. Teoman Durali, teknolojik gelişme mesi müthiş bir başarıdır ve tabii ki bu Osmanlı İmparatorlu-
hızının sanayi devrimi ile artan ivmesini büyük oranda teknoloji ile mümkün ğunun uzun tarihi bo-
güzel bir örnekle açıklamıştı. Durali, Bü- olmuştur. yunca değişen, gelişen
yük İskender, Napolyon’un savaşlarını Peki, ama bu sürdürülebilir mi? ve kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek
görse büyük bir şaşkınlık yaşamazdı ama Yaşam ortalaması artan daha kalabalık kültürü üzerinde duruyor. Orta Asya Türk-
Napolyon Birinci dünya Savaşı’nı görse bir dünyada, daha verimsiz topraklar leri, Abbasiler, Selçuklular ve Bizanslılar gibi
küçük dilini yutardı, demişti. İskender ve daha sıcak bir iklimle bunu sürdü- Osmanlı mutfağının temelini oluşturan deği-
ile Napolyon arasında binlerce yıl, Na- rebilir miyiz? şik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla
başlayan kitap, bu zengin mutfak kültürünün
polyon ile Birinci Dünya Savaşı arasında Gıda kaybı ve israfını azaltır, tarımda etrafını saran adab-ı muaşeret kurallarına, aş-
sadece bir asır olmasına rağmen…
ileri teknoloji kullanımını artırır, ve- çılara, lokantalara, kanunlara ve gıda ticare-
*** rimliği yükseltebilirsek belki bir süre tine de yer vererek okurlarına panoramik bir
Colombia Üniversitesi profesörü, çev- daha… Tüm bu süreçte de bugün ak- bakış kazandırıyor.
re bilimci Ruth DeFries’ın, tarım tek- lımıza bile gelmeyen yeni çözümler de 360 sayfa, Vakıfbank Kültür Yayınları
nolojileriyle ilgili güzel bir tespiti var: ortaya koyabiliriz. Tabii bunları yapar-
“İlk çiftlik yerleşimlerinden itibaren ken verimliliği artırmak için ürettiğimiz TEcH To TABlE
ortaya çıkan her yeni tarım aleti aynı teknolojilerin, iklim dengesini bozup, Richard Munson
amaca yönelik tasarlanmıştır: İnsanın toprak kalitesini düşürebildiğini aklı-
daha az çaba harcamasıyla topraktan mızdan çıkarmamalıyız. Teknolojiden Masaya
daha fazla yiyecek koparılması…” Velhasıl çözümünü torunlarımıza bırak- adlı bu kitap, ABD’de
yeni yayınlandı ve “Yi-
Bir öküzün çektiği kara saban ile gü- tığımız sorunlar, dedelerimizden kalan- yecekleri yeniden tasar-
nümüz traktörlerinin toprağı işleme lardan büyük ve zor olacak… layan 25 yenilikçi”nin
hikayesini anlatıyor. La-
boratuvarda yetiştirilen
burgerler, robotların topladığı çilekler ve 3
boyutlu yazıcıda üretilmiş pastaların hikaye-
lerini bulabileceğiniz bu kitap, geleceğin gı-
daları hakkında ipuçlarıyla dolu…
224 sayfa, Island Press.
BESİn nASıl ÇAlıŞıR?
Dorling Kindersley
Medya ne yememiz ve
içmemiz gerektiğiyle
ilgili yeni keşifler ve
güncel tavsiyelerle dolu
ama bu iddiaların altın-
da bilimsel bir dayanak var mıdır? Anlaması
kolay grafikleri ve ilgi çekici gerçekleriyle Be-
sin Nasıl Çalışır? besinin nasıl üretildiğinden
size uygun olup olmadığına dair tüm soruları
yanıtlıyor.
256 sayfa, Alfa Yayıncılık.