Page 30 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 30
28
28 SERGİ SEBAHATTİN ÖZKURT
çöpe atılmak için yetiştirilmiş
Sergide, çürüme
süreci başlamış
ve artık yenile-
meyecek durum-
da olan gıdalar
gösteriliyor.
Sergide fotoğraf-
lanan gıdaların
tamamı, dünya-
nın dört bir ya-
nından getirilip
süpermarketler-
de satışa çıkarı-
lan ürünlerden
oluşuyor.
Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in “Çöpe Atıl- da gıda kaybı; hasat, depolama, soğutma ve dağıtım
mak İçin Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)” sergisi aşamalarında karşılaşılan sorunlar sebebiyle gerçek-
İstanbul’da. 11 Haziran 2021 tarihinde ziyarete açı- leşirken, öte yandan orta ve yüksek gelir düzeyinde-
lan, dünyanın dört bir yanında üretilen önemli mik- ki ülkelerde ise başta süpermarketlerde yapılan alış-
tarda gıdanın sofralara gelemediğine dikkat çeken veriş sırasında ve evlerde olmak üzere gıda tedarik
sergi, 30 Eylül’e kadar Karaköy’deki Kale Tasarım zincirinin sonraki aşamalarında büyük çapta gıda
ve Sanat Merkezi’nde (KTSM) ziyaret edilebilecek. israfı yaşanıyor.
Sergide, çürüme süreci başlamış ve artık yenileme- Plansız alışveriş, yemeğin kötü planlanması, büyük
yecek durumda olan gıdalar gösteriliyor. Sergide porsiyonlar, kampanyalar ve büyük paketlerden et-
fotoğraflanan gıdaların tamamı, dünyanın dört bir kilenerek yapılan aşırı satın almalar, gıda etiketle-
yanından getirilip süpermarketlerde satışa çıkarılan rindeki Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ve
ürünlerden oluşuyor. Gıdaların çoğu, işlenmemiş Son Tüketim Tarihi (STT) arasındaki farkı anla-
olduğu için menşeleri ve üretim yöntemleri de ko- mada yaşanan kafa karışıklığı ve gıdanın evde kötü
koşullar altında saklanması, tüketicinin gıdayı israf
laylıkla araştırılabilir ve takip edilebilir nitelikte.
İşlenmiş olsalardı içlerindeki malzemelerin de ayrı etmesine neden oluyor. Artan yemekler, pişirme sı-
rasında oluşan atıklar veya bozulmuş yemekler, nor-
nakliyesi için katedilecek kilometrelerce ile birlikte
takip edilebilirliği daha da zor olacaktı. malde engellenebilecek gıda israfının diğer önemli
nedenleri arasında yer alıyor.
küresel gıda israFı ve açlık çelişki mi? Birleşmiş Milletler Çevre Programının yılın başında
yayımladığı rapora göre (Gıda İsrafı Endeks Raporu
Gıda güvensizliğinin yüksek olduğu düşük gelir 2021), 2019’da dünya genelinde yaklaşık 931 mil-
grubundaki ülkelerde gıda kaybı, gıda israfından yon gıda israf edildi ve bunun yüzde 61’i yani yak-
daha öncelikli ele alınması gereken bir konu. Bura- laşık 570 milyon tonu evlerde gerçekleşti.