Page 30 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 30

28
           28                          SERGİ         SEBAHATTİN ÖZKURT



                                çöpe atılmak için yetiştirilmiş





           Sergide, çürüme
           süreci başlamış
           ve artık yenile-
           meyecek durum-
           da olan gıdalar
           gösteriliyor.


           Sergide fotoğraf-
           lanan gıdaların
           tamamı, dünya-
           nın dört bir ya-
           nından getirilip
           süpermarketler-
           de satışa çıkarı-
           lan ürünlerden
           oluşuyor.







                                Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in “Çöpe Atıl-  da gıda kaybı; hasat, depolama, soğutma ve dağıtım
                                mak İçin  Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)” sergisi   aşamalarında karşılaşılan sorunlar sebebiyle gerçek-
                                İstanbul’da. 11 Haziran 2021 tarihinde ziyarete açı-  leşirken, öte yandan orta ve yüksek gelir düzeyinde-
                                lan, dünyanın dört bir yanında üretilen önemli mik-  ki ülkelerde ise başta süpermarketlerde yapılan alış-
                                tarda gıdanın sofralara gelemediğine dikkat çeken   veriş sırasında ve evlerde olmak üzere gıda tedarik
                                sergi, 30 Eylül’e kadar Karaköy’deki Kale Tasarım   zincirinin sonraki aşamalarında büyük çapta gıda
                                ve Sanat Merkezi’nde (KTSM) ziyaret edilebilecek.  israfı yaşanıyor.
                                Sergide, çürüme süreci başlamış ve artık yenileme-  Plansız alışveriş, yemeğin kötü planlanması, büyük
                                yecek durumda olan gıdalar gösteriliyor. Sergide   porsiyonlar, kampanyalar ve büyük paketlerden et-
                                fotoğraflanan gıdaların tamamı, dünyanın dört bir   kilenerek yapılan aşırı satın almalar, gıda etiketle-
                                yanından getirilip süpermarketlerde satışa çıkarılan   rindeki Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ve
                                ürünlerden  oluşuyor.  Gıdaların  çoğu,  işlenmemiş   Son Tüketim Tarihi (STT) arasındaki farkı anla-
                                olduğu için menşeleri ve üretim yöntemleri de ko-  mada yaşanan kafa karışıklığı ve gıdanın evde kötü
                                                                           koşullar altında saklanması, tüketicinin gıdayı israf
                                laylıkla araştırılabilir ve takip edilebilir nitelikte.
                                İşlenmiş olsalardı içlerindeki malzemelerin de ayrı   etmesine neden oluyor. Artan yemekler, pişirme sı-
                                                                           rasında oluşan atıklar veya bozulmuş yemekler, nor-
                                nakliyesi için katedilecek kilometrelerce ile birlikte
                                takip edilebilirliği daha da zor olacaktı.  malde engellenebilecek gıda israfının diğer önemli
                                                                           nedenleri arasında yer alıyor.

                                küresel gıda israFı ve açlık çelişki mi?   Birleşmiş Milletler Çevre Programının yılın başında
                                                                           yayımladığı rapora göre (Gıda İsrafı Endeks Raporu
                                Gıda güvensizliğinin yüksek olduğu düşük gelir   2021), 2019’da dünya genelinde yaklaşık 931 mil-
                                grubundaki ülkelerde gıda kaybı, gıda israfından   yon gıda israf edildi ve bunun yüzde 61’i yani yak-
                                daha öncelikli ele alınması gereken bir konu. Bura-  laşık 570 milyon tonu evlerde gerçekleşti.
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35