Page 31 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 31
EYLÜL-EKİM’21 2929
EYLÜL-EKİM’21
Aynı raporda, Türkiye’deki hanelerde yılda yonlar hariç gıda kaybı ve israfının neden olduğu
7.762.575 ton gıda israf edildiği ve bunun kişi başı- küresel karbon ayak izi 3,3 milyar ton karbondiok-
na 93 kg’a denk geldiği ifade ediliyor. site (CO2) eş değer. Bu da toplam sera gazı salını-
mının yaklaşık yüzde 7’sine denk geliyor.
gıdanın uluslararası nakliyesi
Bu miktara üretim, taşıma, işleme, dağıtım ve tüke-
Ticaretin küresel hale gelmesiyle gıda ürünlerinin tim sırasında ortaya çıkan tüm sera gazı salınımları
nakliyesi özellikle son yıllarda büyük artış gösterdi. ile atığın yok edildiği sırada gerçekleşen emisyonlar
Sanayileşmiş ülkelerde süpermarket raflarının dün- da dâhil. Aslında pek çok ülkede kaybedilen veya
yanın dört bir yanından getirilmiş ürünlerle dolu israf edilen gıdanın büyük bir kısmı, işlenmeden
olması sıra dışı bir durum olmaktan çıktı. Tüke- kontrollü veya kontrolsüz depolama alanlarına atı-
ticiler kış aylarında kesintisiz taze meyve ve sebze lıyor ve bu durum sera gazı emisyonlarının salını-
tedarikine alışmış olmasına rağmen, ürünlerin ta- mına neden oluyor. Hâlbuki anaerobik arıtım gibi
şınırken ne kadar uzun mesafeler kat edildiğinin bazı atık yönetim sistemleriyle enerji üretilip dolaylı
ve sonucunda gerçekleşen yüksek miktardaki kar- yoldan tasarruf sağlanabilir.
bondioksit (CO2) ve sera gazı salınımlarının yeteri
kadar farkında değil.
Gıdaya yıl boyu rahatlıkla erişebilmenin ve giderek Kaynak:
artan dünya nüfusu ile artan gıda talebinin karşılan- http://www.fao .org/tur key/kaynaklar/yayinlar/
masının çevreye ciddi maliyeti var. Bunlar arasında tr/?page=1&ipp=5&no_cache=1&tx_dynalist_pi1[par]=YToxOnt
iklim değişikliği, arazi bozunumu, su kıtlığı, hava ve zOjE6IkwiO3M6MjoiMTciO30=
su kirliliği ile biyoçeşitlilik kaybı da yer alıyor. Türkiye’deki sergi, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Progra-
mı (FTPP-II) kapsamında yürütülen “Orta Asya, Azerbaycan ve
FAO’nun 2013 yılında yayımlanan bir çalışmasına Türkiye’de Gıda Kaybı ve İsrafın Azaltılması” bölgesel insiyatifi
göre, arazi kullanım değişikliğinden kaynaklı emis- dâhilinde düzenlenmektedir.
Tüketiciler
kış aylarında
kesintisiz taze
meyve ve sebze
tedarikine
alışmış olmasına
rağmen,
ürünlerin
taşınırken ne
kadar uzun
mesafeler kat
edildiğinin ve
sonucunda
gerçekleşen
yüksek
miktardaki
karbondioksit
(CO2) ve
sera gazı
salınımlarının
yeteri kadar
farkında değil.