Page 31 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 31

EYLÜL-EKİM’21 2929
                                                                                                     EYLÜL-EKİM’21



            Aynı raporda,  Türkiye’deki hanelerde yılda   yonlar hariç gıda kaybı ve israfının neden olduğu
            7.762.575 ton gıda israf edildiği ve bunun kişi başı-  küresel karbon ayak izi 3,3 milyar ton karbondiok-
            na 93 kg’a denk geldiği ifade ediliyor.    site (CO2) eş değer. Bu da toplam sera gazı salını-
                                                       mının yaklaşık yüzde 7’sine denk geliyor.
            gıdanın uluslararası nakliyesi
                                                       Bu miktara üretim, taşıma, işleme, dağıtım ve tüke-
            Ticaretin küresel hale gelmesiyle gıda ürünlerinin   tim sırasında ortaya çıkan tüm sera gazı salınımları
            nakliyesi özellikle son yıllarda büyük artış gösterdi.   ile atığın yok edildiği sırada gerçekleşen emisyonlar
            Sanayileşmiş ülkelerde süpermarket raflarının dün-  da dâhil. Aslında pek çok ülkede kaybedilen veya
            yanın dört bir yanından getirilmiş ürünlerle dolu   israf edilen gıdanın büyük bir kısmı, işlenmeden
            olması sıra dışı bir durum olmaktan çıktı. Tüke-  kontrollü veya kontrolsüz depolama alanlarına atı-
            ticiler kış aylarında kesintisiz taze meyve ve sebze   lıyor ve bu durum sera gazı emisyonlarının salını-
            tedarikine alışmış olmasına rağmen, ürünlerin ta-  mına neden oluyor. Hâlbuki anaerobik arıtım gibi
            şınırken ne kadar uzun mesafeler kat edildiğinin   bazı atık yönetim sistemleriyle enerji üretilip dolaylı
            ve sonucunda gerçekleşen yüksek miktardaki kar-  yoldan tasarruf sağlanabilir.
            bondioksit (CO2) ve sera gazı salınımlarının yeteri
            kadar farkında değil.

            Gıdaya yıl boyu rahatlıkla erişebilmenin ve giderek   Kaynak:
            artan dünya nüfusu ile artan gıda talebinin karşılan-  http://www.fao .org/tur key/kaynaklar/yayinlar/
            masının çevreye ciddi maliyeti var. Bunlar arasında   tr/?page=1&ipp=5&no_cache=1&tx_dynalist_pi1[par]=YToxOnt
            iklim değişikliği, arazi bozunumu, su kıtlığı, hava ve   zOjE6IkwiO3M6MjoiMTciO30=
            su kirliliği ile biyoçeşitlilik kaybı da yer alıyor.  Türkiye’deki sergi, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Progra-
                                                       mı (FTPP-II) kapsamında yürütülen “Orta Asya, Azerbaycan ve
            FAO’nun 2013 yılında yayımlanan bir çalışmasına   Türkiye’de Gıda Kaybı ve İsrafın Azaltılması” bölgesel insiyatifi
            göre, arazi kullanım değişikliğinden kaynaklı emis-  dâhilinde düzenlenmektedir.

                                                                                                 Tüketiciler
                                                                                                 kış aylarında
                                                                                                 kesintisiz taze
                                                                                                 meyve ve sebze
                                                                                                 tedarikine
                                                                                                 alışmış olmasına
                                                                                                 rağmen,
                                                                                                 ürünlerin
                                                                                                 taşınırken ne
                                                                                                 kadar uzun
                                                                                                 mesafeler kat
                                                                                                 edildiğinin ve
                                                                                                 sonucunda
                                                                                                 gerçekleşen
                                                                                                 yüksek
                                                                                                 miktardaki
                                                                                                 karbondioksit
                                                                                                 (CO2) ve
                                                                                                 sera gazı
                                                                                                 salınımlarının
                                                                                                 yeteri kadar
                                                                                                 farkında değil.
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36