Page 51 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 51

MAYIS-HAZİRAN 2021 4949
                                                                                                MAYIS-HAZİRAN 2021




              1 DoMATES            1 PoRSİYoN KıRMıZı ET (200 GR)  1 FİNCAN çAY  1 DİLİM EKMEK








              1 YuMuRTA            1 PoşET PATATES CİPSİ  1 PoRSİYoN bEYAT ET (200 GR)  1 bARDAK PoRTAKAL SuYu








              1 FİNCAN KAHVE       1 bARDAK SÜT        1 PoRTAKAL            1 ELMA










            Raporu”na göre bu kategoriler şöyle ifade ediliyor.    1 dilim ekmek 40 litre
                                                       1 bardak kahve (karton bardakta) 208 litre
            Mavi Su Ayak İzi, bir malı üretmek için ihtiyaç du-
            yulan yüzey ve yeraltı tatlı su kaynaklarının toplam   1 bardak çay 30 litre
            hacmi için kullanılır ve geleneksel olarak tatlı su de-  1 bardak süt (Bu miktar süt tozunda beş kat daha
            nildiğinde akla gelen su kaynaklarıdır.    fazladır.) 200 litre
                                                       1 porsiyon pilav 150 litre
            Yeşil Su Ayak İzi, bir malın üretiminde kullanılan   1 adet küp şeker 7,5 litre
            toplam yağmur suyudur. Ancak, yeşil su ayak izinde   1 porsiyon peynir (75 gr) 375 litre
            sözü edilen yağmur suyu kaybolmaz ya da yeraltı   1 paket patates cipsi (200 gr) 185 litre
            sularına karışmaz; toprakta ya da bir süre için top-  1 bardak bira 75 litre
            rak üstünde saklanır. Yağış miktarı, yeşil su arzını ve   1 kadeh şarap 120 litre
            talebini etkilediği için, bir bölgenin yeşil su gerek-  1 hamburger 2.400 litre
            sinimi değerlendirilirken iklim değişikliği ve değiş-  1 adet portakal 50 litre
            kenliği göz önünde bulundurulmalıdır.      1 bardak portakal suyu (200 ml) 170 litre
                                                       1 adet A4 kağıt 10 litre
            Gri Su Ayak İzi, kirliliğe yönelik bir göstergedir.
            Mevcut su kalitesi standartlarına dayalı olarak, kirli-  1 çift deri ayakkabı 8.000 litre
            lik yükünün bertaraf edilmesi ya da azaltılması için   1 pamuklu tshirt (250 gr) 2720 litre
            kullanılan tatlı su miktarını ifade eder. Bu nedenle,   1 jean pantolon için (1kg) 10.850 litre
            gri su kavramı nüfus ve endüstriyel büyüme ile iliş-  Su Ayak İzini azaltmak için, daha az et tüketmeyi,
            kili olarak ele alınır.                    kahve yerine çay içmeyi, şekeri azaltmayı, müm-
                                                       künse sıfırlamayı, işlenmiş gıdalardan uzak durma-
            Su ayak izi bilgisi su tüketimi konusundaki bilinç-
            lenmeyi sağlayabilecek veriler üretiyor. Örnek ola-  yı, daha çok yerel ürün yemeyi, kıyafet konusunda
            rak  200  gram  ağırlığında  bir  porsiyon  kırmızı  et   ürün miktarını değil kalitesini önemsemeyi, çevre
            üretimi için Su Ayak İzi 3.100 Litre olarak ölçülü-  dostu ürünleri kullanmayı önemser hale gelmeliyiz.
            yor. Yani 200 gram et yiyebilmemiz için 3,1 ton su   Kaynaklar
            tüketiliyor veya kirletiliyor.             http://awsassets.wwftr.panda.org/downloads/su_ayak_izi_ra-
                                                       porweb.pdf
            bAZı ÜRÜNLERİN Su AYAK İZLERİ              https://sutema.org/kirilgan-dongu/su-ayak-izi.15.aspx

            1 porsiyon kırmızı et (200 gr) 3.100 litre  http://www.dilekasan.com/su-ayak-izi-hesaplama/?gclid=Cj0K
                                                       CQjw38-DBhDpARIsADJ3kjnZLt5YHhSfrDiPnMmAUcGv
            1 porsiyon beyaz et (200 gr) 780 litre     o3ucv_cJ7molmvWWjqSDWW5mfZ-qYZAaAk_iEALw_wcB
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56