Page 51 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 51
MAYIS-HAZİRAN 2021 4949
MAYIS-HAZİRAN 2021
1 DoMATES 1 PoRSİYoN KıRMıZı ET (200 GR) 1 FİNCAN çAY 1 DİLİM EKMEK
1 YuMuRTA 1 PoşET PATATES CİPSİ 1 PoRSİYoN bEYAT ET (200 GR) 1 bARDAK PoRTAKAL SuYu
1 FİNCAN KAHVE 1 bARDAK SÜT 1 PoRTAKAL 1 ELMA
Raporu”na göre bu kategoriler şöyle ifade ediliyor. 1 dilim ekmek 40 litre
1 bardak kahve (karton bardakta) 208 litre
Mavi Su Ayak İzi, bir malı üretmek için ihtiyaç du-
yulan yüzey ve yeraltı tatlı su kaynaklarının toplam 1 bardak çay 30 litre
hacmi için kullanılır ve geleneksel olarak tatlı su de- 1 bardak süt (Bu miktar süt tozunda beş kat daha
nildiğinde akla gelen su kaynaklarıdır. fazladır.) 200 litre
1 porsiyon pilav 150 litre
Yeşil Su Ayak İzi, bir malın üretiminde kullanılan 1 adet küp şeker 7,5 litre
toplam yağmur suyudur. Ancak, yeşil su ayak izinde 1 porsiyon peynir (75 gr) 375 litre
sözü edilen yağmur suyu kaybolmaz ya da yeraltı 1 paket patates cipsi (200 gr) 185 litre
sularına karışmaz; toprakta ya da bir süre için top- 1 bardak bira 75 litre
rak üstünde saklanır. Yağış miktarı, yeşil su arzını ve 1 kadeh şarap 120 litre
talebini etkilediği için, bir bölgenin yeşil su gerek- 1 hamburger 2.400 litre
sinimi değerlendirilirken iklim değişikliği ve değiş- 1 adet portakal 50 litre
kenliği göz önünde bulundurulmalıdır. 1 bardak portakal suyu (200 ml) 170 litre
1 adet A4 kağıt 10 litre
Gri Su Ayak İzi, kirliliğe yönelik bir göstergedir.
Mevcut su kalitesi standartlarına dayalı olarak, kirli- 1 çift deri ayakkabı 8.000 litre
lik yükünün bertaraf edilmesi ya da azaltılması için 1 pamuklu tshirt (250 gr) 2720 litre
kullanılan tatlı su miktarını ifade eder. Bu nedenle, 1 jean pantolon için (1kg) 10.850 litre
gri su kavramı nüfus ve endüstriyel büyüme ile iliş- Su Ayak İzini azaltmak için, daha az et tüketmeyi,
kili olarak ele alınır. kahve yerine çay içmeyi, şekeri azaltmayı, müm-
künse sıfırlamayı, işlenmiş gıdalardan uzak durma-
Su ayak izi bilgisi su tüketimi konusundaki bilinç-
lenmeyi sağlayabilecek veriler üretiyor. Örnek ola- yı, daha çok yerel ürün yemeyi, kıyafet konusunda
rak 200 gram ağırlığında bir porsiyon kırmızı et ürün miktarını değil kalitesini önemsemeyi, çevre
üretimi için Su Ayak İzi 3.100 Litre olarak ölçülü- dostu ürünleri kullanmayı önemser hale gelmeliyiz.
yor. Yani 200 gram et yiyebilmemiz için 3,1 ton su Kaynaklar
tüketiliyor veya kirletiliyor. http://awsassets.wwftr.panda.org/downloads/su_ayak_izi_ra-
porweb.pdf
bAZı ÜRÜNLERİN Su AYAK İZLERİ https://sutema.org/kirilgan-dongu/su-ayak-izi.15.aspx
1 porsiyon kırmızı et (200 gr) 3.100 litre http://www.dilekasan.com/su-ayak-izi-hesaplama/?gclid=Cj0K
CQjw38-DBhDpARIsADJ3kjnZLt5YHhSfrDiPnMmAUcGv
1 porsiyon beyaz et (200 gr) 780 litre o3ucv_cJ7molmvWWjqSDWW5mfZ-qYZAaAk_iEALw_wcB