Page 55 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 55

MAYIS-HAZİRAN 2021 5353
                                                                                                MAYIS-HAZİRAN 2021





































            ÜRETİM bÖLGELERİ

            İncir üretimi ülkemizde hemen her bölgede yapıla-
            bilmekle birlikte üstün kaliteli kurutmalık incir, ik-
            lim koşulları, özellikle meyve olgunlaşma ve kurut-
            ma sırasında belirli ekolojik isteklerinin olmasından
            dolayı Ege Bölgesi’nde Büyük ve Küçük Menderes
            Havzalarında yetiştirilmektedir.
            FAYDALARı

            • Antioksidan etkisi bulunmaktadır
            • Omega-3, Omega-6 ve fitosterol içermektedir  dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar
            • Zengin fenol bileşimlere sahiptir        görülmektedir. İncir üretimi için hemen hemen hiç
            • Lif açısından zengindir                  böcek ilacı ve inorganik gübre kullanılması gerek-
                                                       mediğinden; önde gelen doğal gıdalardan biri ola-
            HANGİ ÜLKELERE İHRACAT YAPıLıYoR?          rak kabul edilmektedir.

            Türkiye, 2019/20 sezonunda da kuru incir üreti-  Aflatoksin maddesi incirlerde de oluşmakta olup,
            minde dünya sıralamasında liderliğini korumuştur.   tüketim aşamasında insan sağlığı ve ürünün ihracatı
            Dünya kuru incir üretiminin  %56’sını oluştur-  açısından sorun yaratmaktadır. Bu sebeple aflatok-
            maktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir   sin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda
            kısmı ihraç edilmektedir. Fransa, Almanya, ABD,   uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Lisanslı Depo-
            İtalya, Belarus, Çin, Kanada, İsviçre ve Avustralya   culuk Sistemi üretim sonrasında uygun koşulları
            ihraç ettiğimiz başlıca ülkelerdir.        sağlayarak muhafazayı sağlayacaktır. Perakendede

            Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İSTİB Ku-  ve Ürünü raflama aşamasında da Doypack Amba-
            ruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Komite Başkanı Ali   lajlar tercih edilmelidir.
            Atakul; sektörü, yaşadığı sorunları ve bu durumun   Doypack ambalaj ürünün evsafını kaybetmeden
            değişmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:  tüketiciye ulaşmasını sağlamakta, ürün satın alın-
            “Türkiye’de ve dünyada kuru incir tüketiminde,   dıktan sonra ise parça kullanımlarda kilitli ağız me-
            özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı gelişimi-  kanizmaları sayesinde tazeliği muhafaza etmekte ve
            ne paralel olarak artan bir talep var. Ramazan ayı   bu sayede gıda israfını önlemektedir.”
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60