Page 55 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 55
MAYIS-HAZİRAN 2021 5353
MAYIS-HAZİRAN 2021
ÜRETİM bÖLGELERİ
İncir üretimi ülkemizde hemen her bölgede yapıla-
bilmekle birlikte üstün kaliteli kurutmalık incir, ik-
lim koşulları, özellikle meyve olgunlaşma ve kurut-
ma sırasında belirli ekolojik isteklerinin olmasından
dolayı Ege Bölgesi’nde Büyük ve Küçük Menderes
Havzalarında yetiştirilmektedir.
FAYDALARı
• Antioksidan etkisi bulunmaktadır
• Omega-3, Omega-6 ve fitosterol içermektedir dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar
• Zengin fenol bileşimlere sahiptir görülmektedir. İncir üretimi için hemen hemen hiç
• Lif açısından zengindir böcek ilacı ve inorganik gübre kullanılması gerek-
mediğinden; önde gelen doğal gıdalardan biri ola-
HANGİ ÜLKELERE İHRACAT YAPıLıYoR? rak kabul edilmektedir.
Türkiye, 2019/20 sezonunda da kuru incir üreti- Aflatoksin maddesi incirlerde de oluşmakta olup,
minde dünya sıralamasında liderliğini korumuştur. tüketim aşamasında insan sağlığı ve ürünün ihracatı
Dünya kuru incir üretiminin %56’sını oluştur- açısından sorun yaratmaktadır. Bu sebeple aflatok-
maktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir sin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda
kısmı ihraç edilmektedir. Fransa, Almanya, ABD, uygun ambalajlarda saklanmalıdır. Lisanslı Depo-
İtalya, Belarus, Çin, Kanada, İsviçre ve Avustralya culuk Sistemi üretim sonrasında uygun koşulları
ihraç ettiğimiz başlıca ülkelerdir. sağlayarak muhafazayı sağlayacaktır. Perakendede
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İSTİB Ku- ve Ürünü raflama aşamasında da Doypack Amba-
ruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Komite Başkanı Ali lajlar tercih edilmelidir.
Atakul; sektörü, yaşadığı sorunları ve bu durumun Doypack ambalaj ürünün evsafını kaybetmeden
değişmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: tüketiciye ulaşmasını sağlamakta, ürün satın alın-
“Türkiye’de ve dünyada kuru incir tüketiminde, dıktan sonra ise parça kullanımlarda kilitli ağız me-
özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı gelişimi- kanizmaları sayesinde tazeliği muhafaza etmekte ve
ne paralel olarak artan bir talep var. Ramazan ayı bu sayede gıda israfını önlemektedir.”