Page 45 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 45
İSTİB HABER Ocak-Şubat 2021 43
İSTİB Meclis Üyesi Yavuz Hacıömeroğlu:
DEVLET STOKÇuLuğu ÖNLÜYOR
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yavuz Hacıömeroğlu,
buğdayda stokçuluk olduğunu söyleyerek, “Devlet insanların
ellerindeki buğdayı piyasaya çıkarması için ithal buğday
kullanıyor. Buğdayın piyasaya verilmesi fiyat artışına engel
olacaktır” dedi.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yavuz Hacıö-
meroğlu, Ekotürk televizyonuna yaptığı açıklama-
da, salgınla birlikte buğday ve bakliyat ürünlerine
talebin arttığını belirterek, “Kaliteyi dengelemek
için buğday ithal etmek zorundayız” diye konuştu.
“HÜKÜMET STOKÇuLuğu ÖNLEDİ”
Buğdayda en büyük sorunun kalite olduğunun
altını çizen Hacıömeroğlu, “Kaliteyi dengelemek
için maalesef ithal etmek zorunda kalıyoruz. Devlet
teşvikleriyle rekoltemiz ilerleyen senelerde daha da
artacak. Çünkü pandemide tarımın önemini daha
iyi anladık” tespitinde bulundu. Buğdayda daha
önceki dönemlerde stokçuluğun had safhada oldu- “İSRAF SADEcE EKMEKTE OLMuYOR” YAVuZ HAcIÖMEROğLu
ğuna işaret eden Hacıömeroğlu, “Artık hükümet EKOTÜRK / GIDA BORSASI
bu durumu dengeledi. Devlet insanların ellerindeki İsraf denilince sadece ekmeğin akla gelmemesi ge-
buğdayı piyasaya çıkarması için ithal buğday kulla- rektiğinin altını çizen Hacıömeroğlu, şöyle konuştu:
nıyor. Buğdayın piyasa verilmesi fiyat artışına engel “Elbette ekmeğin israfına karşıyız. Bununla ilgili
olacaktır. Dünya genelinde pandemiden sonra buğ- çalışmalarımızı yapıyoruz ama israf sadece ekmek-
day, bakliyat gibi ürünlere talep çok fazla. Ekmeklik te değil. Fırınlardaki ekmek israfının büyük oranı
ve böreklik unda, olağanüstü bir durum olmazsa özellikle zincir marketlerden gelen iade ekmekler-
fiyat gerilemesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
dir. Bu konuda ortak nokta bulunamıyor henüz.
“FIRINLAR SÜREKLİ DENETLENİYOR” Satamayacağı miktarda ekmek alan market ve bak-
kallar gün sonunda elinde kalan ekmekleri fırınlara
Hacıömeroğlu, İstanbul Ticaret Borsası aracılığıy- geri gönderiyor.”
la gıda sektörlerinin sorunlarını anında yetkililere
iletebildiklerine işaret ederek, “Fırınlar kaymakam- Gıda sektörünün üniversitelerce de öneminin idrak
lıklar ve belediyeler tarafından sürekli denetleniyor. edildiğini, birçok üniversitede artık gastronomi bö- “Fırınlar
Fırınlarda ilgili bakanlıklarımızın önerileri doğ- lümü açıldığını vurgulayan Hacıömeroğlu, sektörde kaymakamlıklar
rultusunda tedbirlerimizi en üst düzeyde alıyoruz. kadın çalışan sayısının da giderek arttığını söyledi. ve belediyeler
Fakat birden fazla uyarıcı yazı asmamıza rağmen Hacıömeroğlu, “Eskiden fırın, pasta, börek alan-
vatandaşlarımız bazen tedbirsiz davranabiliyor” larında erkek elemanlarımız yoğunluktaydı şimdi tarafından
açıklamasında bulundu. özellikle pasta alanında kadın sayısında artış var” sürekli
dedi. denetleniyor.”