Page 43 - Sayı-52 Temmuz Ağustos 2021
P. 43
TEMMUZ-AĞUSTOS’21 41
Ürünün Tanımı:
5000 yılı aşkın bir süredir insan yerleşmesi söz konusu
olan ve bünyesinde 27 antik kenti barındıran Milas’ın
tarihinde Karya Uygarlığı döneminden itibaren zey-
tinyağı ticareti önemli yere sahiptir. Antik çağda Ak-
deniz üretim geleneğini kanıtlayan ayak yağı üretimi,
baskı kollu pres, kaya işlikleri, zeytin değirmenleri
donanımları tespit edilmiştir. Bu kalıntılar Milas’ın
endüstriyel üretime yönelik önemli bir mekân olduğu-
nu işaret etmektedir.
M.S. 16. ve 17. yüzyıllara ait kayıtlarda ise Osmanlı
İmparatorluğu’nun Menteşe Sancağındaki zeytin de- 16 ve 19.
ğirmenlerinden ve yağhanelerden söz edilmiştir. 16 ve yüzyıllar
19. yüzyıllar arasında ise İstanbul’un talebi üzerine arasında ise
Milas yöresinden zeytinyağı sevkedildiği, İstanbul’un İstanbul’un
Milas menşeli yağlar için önemli bir tüketim merkezi talebi üzerine
olduğu bilinmektedir.
Milas yöresinden
Milas Zeytinyağının bu ünü; üretiminde, antik dö-
* MİLAS ZEYTİN YAĞI zeytinyağı
nemden beri yoğun olarak ve yüksek kalitede yetişen sevkedildiği,
Memecik çeşidi zeytininin kullanılması ve söz ko-
MİLAS ZEYTİN YAĞI nusu zeytinin yörenin toprak ve iklim koşullarında İstanbul’un Milas
Osmanlı öncesi ve Osmanlı döneminde İzmir’e ka- yüksek kalitede yetişmesinden kaynaklanmaktadır. menşeli yağlar
için önemli
dar uzanan geniş bölgenin zeytinyağı ihtiyacını kar- Milas yöresinin kireçli, killi-kumlu ve alüvyal top-
şılayan Milas’ın Zeytinyağı, 2020 yılının sonlarında rak yapısı sayesinde Memecik türü zeytinin asitlik bir tüketim
AB’den tescil belgesi alarak Türkiye’nin uluslararası derecesi düşük olduğu için diğer zeytinyağlarından merkezi olduğu
değerlerine katılmıştır. ayrılmaktadır. bilinmektedir.
TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI rü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret alan
ürünlerimiz arasındaki yerini almıştır.
Bölgedeki 4 bin çiftçinin geçimini sağlayan
Taşköprü’nün dünyaca ünlü ‘beyaz altın’ı Taşköp-
Ürünün Tanımı:
Dünyada pek çok yerde yetiştirilmesine rağmen, kaliteli
sarımsaklar ılıman iklimlerdeki selenyumu en yüksek
ve kumlu topraklarda yetişmektedir. Kastamonu’nun
Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin ken-
disine has toprak çeşidi ve bitki örtüsü sayesinde, diğer
bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize
giren türlere kıyasla öne çıkmaktadır. Taşköprü Sarım-
sağı, aromalı, keskin kokulu, selenyum içeren ve süre
açısından yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsak tü-
rüdür. Ayrıca ihracata elverişliliği ve ülkemizde bileşi-
minde selenyum elementi bulunan tek çeşit olması gibi
özellikler Taşköprü Sarımsağını diğer sarımsaklardan
* TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI farklı kılmaktadır.