Page 43 - Sayı-52 Temmuz Ağustos 2021
P. 43

TEMMUZ-AĞUSTOS’21 41




                                                       Ürünün Tanımı:

                                                       5000 yılı aşkın bir süredir insan yerleşmesi söz konusu
                                                       olan ve bünyesinde 27 antik kenti barındıran Milas’ın
                                                       tarihinde Karya Uygarlığı döneminden itibaren zey-
                                                       tinyağı ticareti önemli yere sahiptir. Antik çağda Ak-
                                                       deniz üretim geleneğini kanıtlayan ayak yağı üretimi,
                                                       baskı kollu pres, kaya işlikleri, zeytin değirmenleri
                                                       donanımları tespit edilmiştir. Bu kalıntılar Milas’ın
                                                       endüstriyel üretime yönelik önemli bir mekân olduğu-
                                                       nu işaret etmektedir.
                                                       M.S. 16. ve 17. yüzyıllara ait kayıtlarda ise Osmanlı
                                                       İmparatorluğu’nun Menteşe Sancağındaki zeytin de-  16 ve 19.
                                                       ğirmenlerinden ve yağhanelerden söz edilmiştir. 16 ve   yüzyıllar
                                                       19. yüzyıllar arasında ise İstanbul’un talebi üzerine   arasında ise
                                                       Milas yöresinden zeytinyağı sevkedildiği, İstanbul’un   İstanbul’un
                                                       Milas menşeli yağlar için önemli bir tüketim merkezi   talebi üzerine
                                                       olduğu bilinmektedir.
                                                                                                 Milas yöresinden
                                                       Milas Zeytinyağının bu ünü; üretiminde, antik dö-
            *  MİLAS ZEYTİN YAĞI                                                                 zeytinyağı
                                                       nemden beri yoğun olarak ve yüksek kalitede yetişen   sevkedildiği,
                                                       Memecik çeşidi zeytininin kullanılması ve söz ko-
            MİLAS ZEYTİN YAĞI                          nusu zeytinin yörenin toprak ve iklim koşullarında   İstanbul’un Milas

            Osmanlı öncesi ve Osmanlı döneminde İzmir’e ka-  yüksek kalitede yetişmesinden kaynaklanmaktadır.   menşeli yağlar
                                                                                                 için önemli
            dar uzanan geniş bölgenin zeytinyağı ihtiyacını kar-  Milas yöresinin kireçli, killi-kumlu ve alüvyal top-
            şılayan Milas’ın Zeytinyağı, 2020 yılının sonlarında   rak  yapısı  sayesinde Memecik  türü  zeytinin  asitlik   bir tüketim
            AB’den tescil belgesi alarak Türkiye’nin uluslararası   derecesi düşük olduğu için diğer zeytinyağlarından  merkezi olduğu
            değerlerine katılmıştır.                   ayrılmaktadır.                            bilinmektedir.






            TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI                         rü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret alan
                                                       ürünlerimiz arasındaki yerini almıştır.
            Bölgedeki 4 bin çiftçinin geçimini sağlayan
            Taşköprü’nün dünyaca ünlü ‘beyaz altın’ı Taşköp-
                                                       Ürünün Tanımı:

                                                       Dünyada pek çok yerde yetiştirilmesine rağmen, kaliteli
                                                       sarımsaklar ılıman iklimlerdeki selenyumu en yüksek
                                                       ve kumlu topraklarda yetişmektedir. Kastamonu’nun
                                                       Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin ken-
                                                       disine has toprak çeşidi ve bitki örtüsü sayesinde, diğer
                                                       bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize
                                                       giren türlere kıyasla öne çıkmaktadır. Taşköprü Sarım-
                                                       sağı, aromalı, keskin kokulu, selenyum içeren ve süre
                                                       açısından yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsak tü-
                                                       rüdür. Ayrıca ihracata elverişliliği ve ülkemizde bileşi-
                                                       minde selenyum elementi bulunan tek çeşit olması gibi
                                                       özellikler Taşköprü Sarımsağını diğer sarımsaklardan
            *  TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI                      farklı kılmaktadır.
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48