Page 58 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 58

56
           56                       TARAŞTIRMA       HAKAN KOPUZ



                                İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE: KARBON



                                TUTULUMUNU ARTIRAN TARIM TEKNİKLERİ


































                                2000’li yılların başından beri, aşırı hava koşullarına  bulacağı tahmin edilmektedir. Tüm bu değerlendir-
                                bağlı afetlerin sayısı giderek artıyor. Son zamanlarda  meler ve tahminler bizlere Türkiye’yi gelecekte daha
                                daha da sıklıkla duyduğumuz iklim değişikliği kav-  aşırı hava olaylarının beklediğini işaret ediyor.
                                ramı küresel gıda sistemlerini de olumsuz etkiliyor.   İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler, birbiri
                                Özellikle atmosferdeki yüksek sıcaklıklar, su kıtlığı,   ile bağlantılı iki yol izlemektedir. Birincisi, olumsuz
           İklim                kuraklıklar, seller ve daha yüksek CO2 konsantras-  sonuçların hafifletilmesi yani sera gazı emisyonla-
           değişikliğine        yonları, dünya çapında tehdit oluşturmaya devam   rının azaltımı, diğeri ise iklim değişikliği etkilerine
                                ediyor.
           karşı alınacak                                                 karşı uyum sağlanmasıdır.
           önlemler, birbiri    Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin   Bu anlamda Türkiye’de İklim Şurası düzenlenerek
                                (IPCC) Nisan 2022 tarihli raporunda toplam sera
           ile bağlantılı iki   gazı (GHG) emisyonlarının yaklaşık %21-37’si gıda   iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için
           yol izlemektedir.    sistemine atfediliyor. Mahsul ve hayvancılık faaliyet-  217 karardan oluşan tavsiye kararları alındı. Geçti-
           Birincisi,           lerinden %9-14, arazi kullanımı ve arazi kullanımı   ğimiz aylarda yayınlanan tavsiye kararlarında tarım-
                                                                          dan sanayiye, ulaştırmadan sera gazı azaltımına ka-
           olumsuz              değişikliğinden %5-14, tedarik zinciri faaliyetlerin-  dar birçok alanda tespitler yapıldı ve kritik noktalara
           sonuçların           den %5–10 kaynaklı sera gazı salınımı gerçekleşiyor.   ilişkin tavsiyelerde bulunuldu. İklim değişikliğiyle
                                Nüfus artışı ve beslenme değişikliğine bağlı olarak
           hafifletilmesi       gıdaya artan talep nedeniyle bunların 2050 yılına   mücadele yol haritası olması beklenen Şura kararla-
           yani sera gazı       kadar yaklaşık %30-40 oranında artması bekleniyor.  rından dikkatimi çeken ise tarım ve gıda alanındaki
           emisyonlarının       IPCC Dördüncü Değerlendirme Raporu’nda ise Ak-  46. Karar: “İklim Dostu Tarımsal Destekleme Mo-
           azaltımı,            deniz Havzası’nda genel sıcaklık artışının 1˚-2˚C’ye   deli” oldu.

           diğeri ise iklim     ulaşacağı, kuraklığın geniş bölgelerde hissedileceği ve  Kısaca bu model; sera gazı azaltımı için kısa, orta ve
           değişikliği          özellikle iç kesimlerde sıcak hava dalgalarının ve aşırı  uzun vadeli ulusal strateji ve eylemler belirlenerek
           etkilerine           sıcak günlerin sayısının artacağı ifade edilmektedir.  çiftçi odaklı uygulanmasını esas almaktadır. Tanım
                                                                          çok geniş yelpazeye açılsa da genel olarak karbon tu-
                                Türkiye’de ise yıllık ortalama sıcaklığın gelecek yıllar-
           karşı uyum           da 2,5°-4°C artacağı, Ege ve Doğu Anadolu Bölge-  tulumunu artıran tarım tekniklerinden bahsedilmek-
           sağlanmasıdır.       leri’nde 4°C’yi, iç bölgelerinde ise bu artışın 5˚C’yi  tedir. Peki nedir Karbon Tutucu Tarım Teknikleri?
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63