Page 50 - BORSAAKTUEL_60k
P. 50
48
48 TARAŞTIRMA
“Ben peynirleri
birer kültürel
taşıyıcı olarak
düşünüyorum.
Ailemde
dördüncü kuşak
bir peynir
ustası olarak
çocukluğumdan
beri zavotlarda
(mandıra),
badvallarda
(peynir
olgunlaştırma
odaları)
büyüdüm
diyebilirim.”
bulunuyor hem de yereldeki küçük çiftçiyle gerçek aylarca öncesinden randevu alıp gastronomi turları
bir dayanışma ilişkisi kuruyorlar. Tamamen şeffaf fi- yapabilmektedir. Anadolu’nun zengin biyolojik ve
nansal süreçlerin işletildiği bu geziler, başta kadınlar kültürel çeşitliliğiyle, doğru tanıtım ve sunum yapıl-
olmak üzere yerel aktörlerin emeklerinin karşılığını dığı takdirde gastronomi turizminin ilgi odakların-
doğrudan aldığı, yarattıkları ufak kazançların çiftçi dan birine dönüşeceğine inanıyorum.
derneklerinin kullanımına bırakıldığı bir ekonomik
sistemle işliyorlar. Örneğin, Boğatepe Çevre ve Ya- Peynir sektörünün Türkiye için önemi ve gelişimi
şam Derneği bu gezilerden elde ettiği ufak kazanç- hakkında düşünceleriniz nelerdir?
ları Ekomüze Zavot ve Kadın Bakkal için harcadı. Ben peynirleri birer kültürel taşıyıcı olarak düşünü-
yorum. Ailemde dördüncü kuşak bir peynir ustası
Dünyanın birçok yerinde, ki en belirgin örneklerin-
den birisi İspanya San Sebastian bölgesidir, gezginler olarak çocukluğumdan beri zavotlarda (mandıra),
badvallarda (peynir olgunlaştırma odaları) büyüdüm
diyebilirim. Köyümüzün eski adı Zavot, Rusçada
imalathane ya da fabrika anlamına geliyor. Köye bu
ismi vermelerinin sebebi de bu bölgede ilk kez Grav-
yer peyniri üretilen yer olmasındandır.
Yerel-geleneksel peynirlere hızla artan bir ilgi olması
oldukça sevindiricidir.
2019 yılında 114,1 milyar ABD doları olarak hesap-
lanan dünya peynir pazarının %62’si yerel-gelenek-
sel (artizanal) peynirlerden oluşuyor. Türkiye’de şu
ana kadar kayıt altına alınmış 193 çeşit peynir tespit
edilmiştir. Derinlemesine yapılacak araştırmalarla
bu sayının iki katına çıkabileceği bilinmektedir. Bu
geniş ve yüzyıllara dayanan peynir üretim kültürü-
nün önem ve ehemmiyeti araştırmacılar ve yönetici-
ler tarafından dikkate alındığında bu pazardan daha
büyük paylar alabileceğimize inanalım.