Page 50 - BORSAAKTUEL_60k
P. 50

48
           48                       TARAŞTIRMA



           “Ben peynirleri
           birer kültürel
           taşıyıcı olarak

           düşünüyorum.
           Ailemde
           dördüncü kuşak
           bir peynir
           ustası olarak
           çocukluğumdan
           beri zavotlarda
           (mandıra),

           badvallarda
           (peynir
           olgunlaştırma
           odaları)
           büyüdüm
           diyebilirim.”

                                bulunuyor hem de yereldeki küçük çiftçiyle gerçek  aylarca öncesinden randevu alıp gastronomi turları
                                bir dayanışma ilişkisi kuruyorlar. Tamamen şeffaf fi-  yapabilmektedir. Anadolu’nun zengin biyolojik ve
                                nansal süreçlerin işletildiği bu geziler, başta kadınlar  kültürel çeşitliliğiyle, doğru tanıtım ve sunum yapıl-
                                olmak üzere yerel aktörlerin emeklerinin karşılığını  dığı takdirde gastronomi turizminin ilgi odakların-
                                doğrudan aldığı, yarattıkları ufak kazançların çiftçi   dan birine dönüşeceğine inanıyorum.
                                derneklerinin kullanımına bırakıldığı bir ekonomik
                                sistemle işliyorlar. Örneğin, Boğatepe Çevre ve Ya-  Peynir sektörünün Türkiye için önemi ve gelişimi
                                şam Derneği bu gezilerden elde ettiği ufak kazanç-  hakkında düşünceleriniz nelerdir?
                                ları Ekomüze Zavot ve Kadın Bakkal için harcadı.   Ben peynirleri birer kültürel taşıyıcı olarak düşünü-
                                                                          yorum. Ailemde dördüncü kuşak bir peynir ustası
                                Dünyanın birçok yerinde, ki en belirgin örneklerin-
                                den birisi İspanya San Sebastian bölgesidir, gezginler   olarak çocukluğumdan  beri zavotlarda (mandıra),
                                                                          badvallarda (peynir olgunlaştırma odaları) büyüdüm
                                                                          diyebilirim. Köyümüzün eski adı Zavot, Rusçada
                                                                          imalathane ya da fabrika anlamına geliyor. Köye bu
                                                                          ismi vermelerinin sebebi de bu bölgede ilk kez Grav-
                                                                          yer peyniri üretilen yer olmasındandır.
                                                                          Yerel-geleneksel peynirlere hızla artan bir ilgi olması
                                                                          oldukça sevindiricidir.
                                                                          2019 yılında 114,1 milyar ABD doları olarak hesap-
                                                                          lanan dünya peynir pazarının %62’si yerel-gelenek-
                                                                          sel (artizanal) peynirlerden oluşuyor. Türkiye’de şu
                                                                          ana kadar kayıt altına alınmış 193 çeşit peynir tespit
                                                                          edilmiştir. Derinlemesine yapılacak araştırmalarla
                                                                          bu sayının iki katına çıkabileceği bilinmektedir. Bu
                                                                          geniş ve yüzyıllara dayanan peynir üretim kültürü-
                                                                          nün önem ve ehemmiyeti araştırmacılar ve yönetici-
                                                                          ler tarafından dikkate alındığında bu pazardan daha
                                                                          büyük paylar alabileceğimize inanalım.
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55