Page 48 - BORSAAKTUEL_60k
P. 48

46
           46                       TARAŞTIRMA



           “Kars ve             Boğatepe köyünde coğrafi işaret başvurusu yapılan
           Ardahan’ın           Kars  Malakan  peyniri  ve  Kars  Gravyer  peyniri  de
           köylerinde           mandıralarda üretilmektedir. Ayrıca Ardahan ilinde

           yaptığım             coğrafi işaret başvurusu yapılan Hanak Tel peynirini
                                üreten kadınlar da vardır; bu peynire Kars’ta Türk-
           araştırmalarda       men saçak denmektedir. Bunların yanı sıra köyde
           32 yerel             göbek, taze kaşar, dil peyniri de üretilmektedir.
           peynir çeşidine      Boğatepe Gravyeri, Slow Food hareketi Biyolojik
           rastladım.”          Çeşitlilik Vakfı Nuh’un Gemisi (Ark of Taste) çalış-

                                ması kapsamında 2015 yılında Presidium koruması
                                alan peynirlerden biri olmuştur. Presidium koru-
                                ması, dünyada baskı altında olan, üretim süreçleri
                                kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri kayıt altına almak
                                ve bu kültürleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlar.   kişinin bildiği Kars Kafkas çanak peyniri de önemli
                                Boğatepe Köyü, bu presidium sayesinde, Gravyer   bir çeşittir.
                                peynirinin  mera  hayvanlarının  sütüyle,  sadece  yaz
                                aylarında, geleneksel yöntemlerle sürdürüldüğü tek   Kars ve Ardahan’ın köylerinde yaptığım araştırma-
                                köy olarak, ürettiği gravyerlerin özel olduğunu ilgi-  larda  32  yerel  peynir  çeşidine  rastladım.  2015  yı-
                                lenenlere daha kolay anlatmış oluyor.     lında Ardahan Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu,
                                                                          Ekomüze Zavot’la birlikte İspanya, İtalya ve Make-
                                Bu peynirlerin yanı sıra tüm yörede olduğu gibi   donya’dan partnerleri olan bir AB projesi kapsamın-
                                köylüler eylül ayında ürettikleri sütü mandıraya sat-  da bu peynirler kayıt altına alınmış oldu. Bazıları
                                mazlar ve evlerinde kendileri işlerler. Bu yerel çeşitler  Boğatepe’de de hala yapılan bu çeşitlerin başlıcaları
                                peynircilik kültürünün sürdürülmesinde en az yuka-  arasında şunlar sayılabilir: Çakmak, Karın kaymak
                                rıda saydığım ticari çeşitler kadar önemlidir. Bunla-  peyniri, karın çökelek, gorcola, berhavut, haço, ah-
                                rın başında motal, tuluk ve çeçil gelmektedir. Eski-  şap fıçı salamura, bidon ve deri tulum, yoğurt peyni-
                                den ticari değeri de olan ancak günümüzde çok az  ri, lor, çökelek, çoban, şuşlama, Kars otlu...
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53