Page 46 - BORSAAKTUEL_60k
P. 46
44
44 TARAŞTIRMA AHMET YİRMİBEŞOĞLU
PEYNİR KÜLTÜRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MÜZECİLİK ANLAYIŞI:
ZAVOT EKOMÜZE
1850-1870 arası İsviçrelilerden ve Alman- bir projeydi. Sadece peynirin piyasa
lardan peynir yapmayı öğrenmiş;150 değerinin arttırılması, insanların
yıldır peynir üreten bir ailenin 4. ku- bu peynir kültürünü öğrenmesiy-
şak ustası, İstanbul Ticaret Borsası le birlikte, geleneksel peynirciliği
Üyesi İlhan Koçulu ile Kars Boğate- yaşatmak aslında bu ekomüzenin
pe Köyü’nde kurdukları turizm açı- temel amacı. Dernek olarak 1 yıl
sından da önemli yeri olan Türkiye’nin kadar tartıştık, konuştuk ekomüze-
ilk peynir müzesi Zavot Ekomüze hakkın- ciliği. Sonra köyümüzde 1800’lü yılların
da bir röportaj gerçekleştirdik. sonlarında İsviçreli işadamlarının yaptığı bir pey-
nir atölyesini, ekomüzenin merkezine dönüştürme
Boğatepe Köyü Peynir Müzesi’nin Ekomüze’nin kararı aldık. Bunu derneğimizin gönüllülerinin
kuruluş amacı, hikâyesi, kapsamı ve işleyişi
yardımıyla UNDP’nin 1000 yıl kalkınma projeleri
hakkında bilgi verir misiniz? kapsamında bir proje olarak sunduk. Bu proje des-
Türkiye’nin ilk peynir müzesi, Ekomüze Zavot teğinin yanı sıra köylülerin imece usulü çalışmasıyla
kaybolmaya yüz tutmuş yerel geleneksel peynirci- bu binayı düzenledik. Bütün köy binanın inşaatında
lik kültürümüze sahip çıkmak için geliştirdiğimiz ve alt katta müze, yıllar içinde üst katta çok amaçlı