Page 46 - BORSAAKTUEL_60k
P. 46

44
           44                       TARAŞTIRMA       AHMET YİRMİBEŞOĞLU



                                 PEYNİR KÜLTÜRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MÜZECİLİK ANLAYIŞI:



                                                      ZAVOT EKOMÜZE



                                1850-1870 arası İsviçrelilerden ve Alman-           bir projeydi. Sadece peynirin piyasa
                                lardan peynir yapmayı öğrenmiş;150                    değerinin arttırılması, insanların
                                yıldır peynir üreten bir ailenin 4. ku-                bu peynir kültürünü öğrenmesiy-
                                şak  ustası,  İstanbul  Ticaret Borsası                 le birlikte, geleneksel peynirciliği
                                Üyesi İlhan Koçulu ile Kars Boğate-                     yaşatmak aslında bu ekomüzenin
                                pe Köyü’nde kurdukları turizm açı-                     temel amacı. Dernek olarak 1 yıl
                                sından da önemli yeri olan Türkiye’nin                kadar tartıştık, konuştuk ekomüze-
                                ilk peynir müzesi Zavot Ekomüze hakkın-            ciliği. Sonra köyümüzde 1800’lü yılların
                                da bir röportaj gerçekleştirdik.            sonlarında İsviçreli işadamlarının yaptığı bir pey-
                                                                          nir atölyesini, ekomüzenin merkezine dönüştürme
                                Boğatepe Köyü Peynir Müzesi’nin Ekomüze’nin   kararı aldık. Bunu derneğimizin gönüllülerinin
                                kuruluş amacı, hikâyesi, kapsamı ve işleyişi
                                                                          yardımıyla UNDP’nin 1000 yıl kalkınma projeleri
                                hakkında bilgi verir misiniz?             kapsamında bir proje olarak sunduk. Bu proje des-
                                Türkiye’nin  ilk  peynir  müzesi,  Ekomüze  Zavot   teğinin yanı sıra köylülerin imece usulü çalışmasıyla
                                kaybolmaya  yüz  tutmuş  yerel  geleneksel  peynirci-  bu binayı düzenledik. Bütün köy binanın inşaatında
                                lik kültürümüze sahip çıkmak için geliştirdiğimiz   ve alt katta müze, yıllar içinde üst katta çok amaçlı
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51