Page 49 - BORSAAKTUEL_60k
P. 49

KASIM-ARALIK 4747
                                                                                                     KASIM-ARALIK





































                GRAVYER OLGUNLAŞTIRMA MAHSENİ

            Slow Food ile ilgili yaptığınız çalışmadan
            bahsedebilir misiniz?

            Ben Slow Food’la 2000 yılında tanıştım. Bu hare-
            ketin kurucularından ve uzun yıllardır lideri olan
            Carlo Petrini’den çok etkilendim. Kars’ta da bir con-
            vivium kurarak bu hareketin felsefesine uygun çalış-
            malar yaptık, “iyi, temiz, adil gıda” şiarıyla yıllardır
            çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.  Yukarıda da
            bahsettiğim Boğatepe Gravyeri’nin presidium koru-
            masının yanı sıra kavılca buğdayı, eski kaşar peyni-
            ri, Çakmak peyniri, Kars kazı, Hanak balı, Gorcola
            peyniri, Türkmen Saçak gibi birçok değerli gıdamı-  verildi, bundan da köyüm ve ülkem adına gurur du-
            zın Ark of Taste / Nuh’un Ambarı ürün listesinde yer  yuyorum.
            almasını sağladık. Ayrıca Kars-Ardahan dışında da
            bu listeye giren Manyas peyniri ya da Divle Obruk  Uluslararası ve Ulusal Gastronomi Turizmleri
            peynirinin kayıt altına alınmasında emek verdik. Ye-  hakkında düşünceleriniz nelerdir?
            rel tohumların çoğaltılması, toprakta yaşamaları için   2009 yılında Dayanışmacı Turizm başlıklı bir pro-  “2019
            çalışmalar yaptık; birçok ürünün ekim, dikim ve   je başlattık. Fransa ve Belçika merkezli toplam 12
            pazarlanmasına öncülük ettik. 2 yılda bir İtalya’nın   ülkede faaliyet sürdüren Tamadi derneği aracılığıy-  yılındaki Peynir
            Torino kentinde düzenlenen Terra Madre buluşma-  la gelen ilk gezgin gurupları en fazla 8 kişiden olu-  buluşmasında
            larına katıldık, her buluşmada bölgemizden de pey-  şuyordu. Turizmi başat bir gelir kaynağı olmadan,   bana Geleneksel
            nircilerin ve üreticilerin delegasyonda yer almasını  çiftçilerin kendi örgütlenmeleri için ek gelir sağla-  Peynir Ödülü
            sağladık. Bu toplantılardaki deneyim paylaşımları  yan bir aktivite olarak gördüğümüz bu uygulamada,   verildi, bundan
            üreticilerin ürünlerindeki kalite artışı ve dünyadaki  dernek üyeleri gelen misafirleri kendi köy evlerinde   da köyüm
            gelişmeleri takip edebilmeleri için çok faydalı oldu.  ağırlıyor, onları mümkün olduğunca köyün günde-  ve ülkem
            Ayrıca yine iki yılda bir yapılan Cheese / Peynir bu-  lik hayatının bir parçası haline getiriyorlar. Böylece
            luşmalarına  da  katılmaya  çalıştım.  2019  yılındaki  gezginler köyün, köylünün hayat ritminde alterna-  adına gurur
            Peynir buluşmasında bana Geleneksel Peynir Ödülü  tif bir tatil deneyimlerken hem kültürel paylaşımda  duyuyorum.”
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54