Page 49 - BORSAAKTUEL_60k
P. 49
KASIM-ARALIK 4747
KASIM-ARALIK
GRAVYER OLGUNLAŞTIRMA MAHSENİ
Slow Food ile ilgili yaptığınız çalışmadan
bahsedebilir misiniz?
Ben Slow Food’la 2000 yılında tanıştım. Bu hare-
ketin kurucularından ve uzun yıllardır lideri olan
Carlo Petrini’den çok etkilendim. Kars’ta da bir con-
vivium kurarak bu hareketin felsefesine uygun çalış-
malar yaptık, “iyi, temiz, adil gıda” şiarıyla yıllardır
çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Yukarıda da
bahsettiğim Boğatepe Gravyeri’nin presidium koru-
masının yanı sıra kavılca buğdayı, eski kaşar peyni-
ri, Çakmak peyniri, Kars kazı, Hanak balı, Gorcola
peyniri, Türkmen Saçak gibi birçok değerli gıdamı- verildi, bundan da köyüm ve ülkem adına gurur du-
zın Ark of Taste / Nuh’un Ambarı ürün listesinde yer yuyorum.
almasını sağladık. Ayrıca Kars-Ardahan dışında da
bu listeye giren Manyas peyniri ya da Divle Obruk Uluslararası ve Ulusal Gastronomi Turizmleri
peynirinin kayıt altına alınmasında emek verdik. Ye- hakkında düşünceleriniz nelerdir?
rel tohumların çoğaltılması, toprakta yaşamaları için 2009 yılında Dayanışmacı Turizm başlıklı bir pro- “2019
çalışmalar yaptık; birçok ürünün ekim, dikim ve je başlattık. Fransa ve Belçika merkezli toplam 12
pazarlanmasına öncülük ettik. 2 yılda bir İtalya’nın ülkede faaliyet sürdüren Tamadi derneği aracılığıy- yılındaki Peynir
Torino kentinde düzenlenen Terra Madre buluşma- la gelen ilk gezgin gurupları en fazla 8 kişiden olu- buluşmasında
larına katıldık, her buluşmada bölgemizden de pey- şuyordu. Turizmi başat bir gelir kaynağı olmadan, bana Geleneksel
nircilerin ve üreticilerin delegasyonda yer almasını çiftçilerin kendi örgütlenmeleri için ek gelir sağla- Peynir Ödülü
sağladık. Bu toplantılardaki deneyim paylaşımları yan bir aktivite olarak gördüğümüz bu uygulamada, verildi, bundan
üreticilerin ürünlerindeki kalite artışı ve dünyadaki dernek üyeleri gelen misafirleri kendi köy evlerinde da köyüm
gelişmeleri takip edebilmeleri için çok faydalı oldu. ağırlıyor, onları mümkün olduğunca köyün günde- ve ülkem
Ayrıca yine iki yılda bir yapılan Cheese / Peynir bu- lik hayatının bir parçası haline getiriyorlar. Böylece
luşmalarına da katılmaya çalıştım. 2019 yılındaki gezginler köyün, köylünün hayat ritminde alterna- adına gurur
Peynir buluşmasında bana Geleneksel Peynir Ödülü tif bir tatil deneyimlerken hem kültürel paylaşımda duyuyorum.”