Page 65 - BORSAAKTUEL_60k
P. 65

KASIM-ARALIK 63




            Kışın en soğuk günlerde buz kuyuları buz ile dol-                                    Amasya’dan
            durulur. Buz olmadığı takdirde kar ile doldurmalı                                    Şakir Efendi’nin
            ve iyice basmalı sonra derakap [hemen] buzlu su ile                                  tavuklara hangi
            sulamalı. Bu buzlu su kar yahut buz yığınının bütün
            deliklerini kapar ve yahut buza bir kütle şeklini ve-                                yemler verilmesi
            rir. Bu suretle hava yığın arasına giremeyeceğinden                                  sorusuna şu
            buzun da erimesi tehir edilmiş [ertelenmiş] olur.                                    cevap verilmişti:
            Buzun üzerine saman konulur. Samanın üzerine de                                      “Yulaf: Kızdırıcı
            tahtalar ve tahtaların üzerine de ağır taşlar konulur.                               olup tavukları
            Keza kuyunun dibindeki delikli tahta ile buz arasına
            saman konulur ve buzun her tarafı da samanla örtü-                                   yumurtlatmak
            lür öyle ki buz yalnız samanla temasta bulunmalıdır.                                 iktidarına
                                                                                                 maliktir. Mısır:
            Sıcak memleketlerde ve çiftliklerde buz kuyularının
            faydalır çoktur. Bu kuyularda buz saklandığı gibi ya-                                Tavukları
            rın et, tereyağı, süt ve sıcaklıktan çabuk bozulan sair                              semirtmek
            şeyler dair saklanılır.”                                                             ve etlerini
                                                                                                 iyileştirmek
            TAVUKLARA HANGİ YEM İYİ GELİR?
                                                                                                 için gayet iyi
            19. yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde Türk                                ise de tavukları
            ziraat ve hayvancılık dergilerinde en çok işlenen
            konu, şüphesiz tavuk yetiştiriciliği ve yumurtacılık-  Felahat’in 35. sayısındaki “İstişare-i Zirâiye” köşesi.  yumurtlatmaz.”
            tır. Daha fazla yumurta elde etmek için yapılması
            gereken modern yöntemler de çeşitli yöntemlerle   Haşlanmış ve parçalanmış olarak verildikte, tavuk-
            okuyuculara aktarılırdı.                   ları sağlam ve dayanıklı kılar. Kan: Patates ve un ile
                                                       karışık olarak hamur halinde verildiğinde, çok iyidir.
            Okuyucu köşesinde Amasya’dan Şakir Efendinin   Böcekler: Gayet iyi ise de yumurtalara fena bir lezzet
            sorusu üzerine “Tavuklara verilen yemlerin kıymet-i   verirler. Hususiyle mayıs böcekleri (hanneton) yu-
            nispetleri [yem kalitesi]” başlığında bir cevap yayınlar.
                                                       murtanın lezzetini bozarlar. Salyangoz: Çok iyidir.
            “Tavuklara verilen her türlü yemler aynı kıymeti haiz  Meyveler: Çok iyidirler. Yalnız ağaç çileği verilme-
            değildir. Tavuklarınıza verdiğiniz yemlerin kıymet-i  melidir.  İnce kum: Hazım için elzemdir. Kalken,
            nisbiyelerini [yem kalitesini] bilmeniz lazımdır” diye  kemik ve midye kabukları:  Yumurta kabuklarının
            başlayan yazıda, hangi yemin neye yarayacağı şu şe-  teşekkülünde yardım ederler. Isırgan otu tohumla-
            kilde izah ediliyordu:                     rı: Kızdırıcı olup tavukları kışın yumurtlatır. Isırgan
            “Buğday: Başlıca birim olup besleyici bir iktidara   otunun parçalanmış yaprakları: Eğer gayet küçük
            malik değildir.  Yulaf: Kızdırıcı olup tavukları yu-  küçük parçalanmış ise gayet iyi bir yemdir. Umu-
            murtlatmak iktidarına maliktir. Kenevir tohumu   miyetle beş altı aylık piliçlere verirler. Bu ot ördek
            (chenevis) gayet kızdırıcı olup tavukları yumurtlatır,   ve hindi yavrularını beslemek için pek elverişlidir.”
            fakat tohum yeni hasat edilmiş ise tehlikelidir.
                                                       “BEYGİRİN İŞTİHASINI ARTIRMAK”
            Karabuğday: Terkibinde  kireç  yoktur. Tavukların
            yemlerine birkaç avuç atmak lazımdır.      Muğla’dan Fatin Bey’in merak ettiği ise “beygirin işti-
                                                       hanın” nasıl artırılacağı konusudur. Bu konuyu “Bey-
            Ayçiçeği, kolza ve keten tohumları: Kış için iyi ve yaz   girin İştihasını Artırmak” başlığı ile ele alan “İstişare-i
            için tehlikelidir. Ekmek: Çok iyidir ve mukavvidir   Zirâiye” yazarı, beygirlerde ortaya çıkan rahatsızlıkla-
            [güç vericidir]. Pirinç; az mugaddidir, et akn ile ka-  rın ne anlama geldiğini şu şekilde anlatıyor:
            rıştırmak lazımdır. Çavdar: Tavuklar için gayet fena-
            dır. Arpa iyi bir gıda olup tavuklarda yağ hasıl eder.  “Beygirin iştihasının kaçması eğer bir hasatlıktan ile-
            Mısır: Tavukları semirtmek ve etlerini iyileştirmek  ri gelmemiş ise, ol vakit hemen ağızını muayene etti-
            için gayet iyi ise de, tavukları yumurtlatmaz. Patates:  riniz. Beygirde iştahsızlık ya dişlerinden yahut mide
            Tavuklara laba halinde verildikte, onları semirtir. Et:  ve bağırsak bozuntusundan hasıl olur. Eğer beygir
   60   61   62   63   64   65   66   67   68