Page 15 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 15

MAYIS-HAZİRAN 13
























                 *  DR. ÜNAL KAYA                           *  İSMAİL ACAR


                 KAYA: “TÜRKİYE’DE 100 ÇEŞİT ZEYTİN VAR”    varlığımız hakkında net bilgimiz yok. Veri eksikli-
                                                            ği strateji oluşturmamızı engelliyor. Miras yoluyla
                 İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.   bölünmüş zeytinlikler, hatalı ilaç ve gübre kullanı-
                 Ünal Kaya, Türkiye zeytin ağacı varlığı ve zeytin   mı, sulanabilir alanların düşüklüğü, üretim ihracat
                 çeşitliliği konusunda yapılan araştırmalar hakkın-  desteklerinin yetersizliğine yüksek girdi maliyetleri
                 da bilgi verdi. Dr. Ünal Kaya, Türkiye’deki tescilli   eklendi. Bu sorun üretimi tehdit eder boyutta” de-
                 zeytin çeşidinin 100’e ulaştığını belirterek, “44 tür
                 tescil sürecine girdi. 1990 yılından beri melezleme   ğerlendirmesini yaptı.
                 çalışmalarımız sürüyor. Yaşlı ağaçlarımızın genetik
                 olarak kaydı için çalışmalarımız sürerken personeli-  ER: “TEMEL HEDEFİMİZ ÜRETİMİ ARTIRMAK OLMALI”
                 mizin sürekli eğitim anlayışıyla gelişmesini sağlıyo-  Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Baş-
                 ruz. Zeytinyağı tadım panelleri düzenliyor, zeytin-  kanı Davut Er, zeytinyağı ihracatıyla ilgili sorunlara
                 ciliğin gelişimi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.   temas ederek, “İhracatı geliştirmenin yolu istikrar-
                                                            dan geçiyor. Sürpriz ihracat kısıtlamaları onarılması
                 ACAR: “EN BÜYÜK SORUN GÜVENİLİR OLMAYAN    zor prestij kayıplarına yol açıyor. Örneğin, bağlan-
                 İSTATİSTİKLERDİR”                          tıları yapılmış, limana ulaşmış 30 bin ton yağımız

                 Marmara Birlik Genel Müdürü İsmail Acar ise   şu anda bekliyor. Bu yağların ihracına izin verilmesi
                 Türkiye’de zeytin konusunda iki birlik olduğunu   acil talebimiz” dedi. Er, dökme yağ ile ilgili politi-
                 belirterek, bunlardan Tariş’in zeytinyağı, Marmara   kaların da gözden geçirilmesini isteyerek, “Catering
                 Birlik’in ise sofralık zeytin konusunda uzmanlaş-  firmalarının dökme talepleri ile paketlenmek üzere
                 tığını ifade etti. Acar, Türkiye’de zeytinciliğin so-  dökme ihraç edilen yağlar aynı kategoride değer-
                 runlarının başında güvenilirliği olmayan istatistiki   lendirilmemeli.  Türkiye’nin temel hedefi üretimi
                 bilgiler olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle zeytin   artırmak olmalı. Hepimizin hedefi elbette amba-





















                 *  DAVUT ER                                *  BİRSEN CAN PEHLİVAN
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20