Page 20 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 20

18                       İSTİB HABER




























                                     *  PROF. DR. NEVZAT ARTIK                  *  ÖZEN ALTIPARMAK


                                     ARTIK: “DÜNYA ÇAM BALININ YÜZDE 92’SİNİ BİZ   SEZER: “BALLARIMIZIN KATMA DEĞERİNİ ARTIRIP
                                     ÜRETİYORUZ”                                KAZANCIMIZI YÜKSELTMELİYİZ”

                                     Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Mü-  İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı  Yalçın Se-
                                     dürü Prof. Dr. Nevzat Artık ise çam balının öne-  zer, bal üreticileri olarak bir yazılım çalışması yap-
                                     mine dikkat çekerek, “Çam balı Türkiye için çok   tıklarını bildirdi. Sezer, bu yazılım sayesinde, Tür-
                                     önemli. Türkiye dünya çam balı üretiminin yüzde   kiye çapında tüm vasıflarıyla, hangi kovanda nasıl
                                     92’sini tek başına yapıyor. Üretimimizin de yüzde   ballar üretildiğinin takip edileceğini kaydederek,
                                     90’ından fazlasını ihraç ediyoruz” dedi.   “Türkiye’de 12 bin bitki türü var. Böyle bir yerde bal
                                                                                standardizasyonu oluşturmak çok zor… Ayçiçeği ve
                                     Artık, yangınların çam balı üretimine büyük darbe
                                     vurduğuna da işaret ederek, “Tüm balımızın yüzde   çam balı gibi ballarda bile durum kolay değil. Bizim
                                     17-23’ü çam balı. Çam balı standardı konusunda   yoğunlaşmamız gereken konu, değerli ballarımızın
                                     çalışmalı, ardından kodeks ve coğrafi işaret konula-  katma değerini artırmak olmalı. Örneğin manuka
                                     rına yoğunlaşmalıyız. İller arasında çekişme olma-  balının 250 gramı 85 Euro. Bizim kestane ve meşe
                                     malı. Çam balı Türkiye’nin her yerinde yetişiyor.   ballarımız manuka balından vasıflı olmalarına rağ-
                                     Yangınlar üretime büyük darbe vuruyor.  Yangın   men o fiyatlara satılamıyor. Yani katma değer soru-
                                     alanlarına  yeni fidan dikmeden mevcut ağaçların   nu var. Bal üreticilerinin eğitimsizliği de çok büyük
                                     gelişmesini sağlamaya çalışmalıyız” önerisinde bu-  sorun. Bunun, geniş katılımlı bir sürekli eğitim sis-
                                     lundu.                                     temi ile çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

                                                                                ALTIPARMAK: “BALDA İLERİ TEKNOLOJİ
                                                                                VE AR-GE ÇOK ÖNEMLİ”

                                                                                Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve Balder
                                                                                Başkanı Özen Altıparmak, ise bal markalarının bal
                                                                                üreticisi değil bal paketleyicisi olduklarına dikkat
                                                                                çekerek, “Balı arı üretir, biz paketleriz. Bal ticare-
                                                                                tinin en önemli şartı doğru ürüne ulaşılmasıdır. Bu
                                                                                nedenle laboratuvar gerekir. İleri teknoloji kullanıl-
                                                                                malı. Bal hem sağlıklı hem gerçek olmalı. Her doğal
                                                                                bal sağlıklı değildir. Gerçek ballarda ilaç kalıntıları
                                                                                olabiliyor. Balda ar-ge çalışmaları da önemlidir. Ör-
                                                                                neğin biz esmer pirinç şurubunun tespiti için ça-
                                                                                lışmalar yaptık ve tespit etmeyi başararak dünyaya
                                     *  YALÇIN SEZER                            sunduk” açıklamasında bulundu.
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25