Page 20 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 20
18 İSTİB HABER
* PROF. DR. NEVZAT ARTIK * ÖZEN ALTIPARMAK
ARTIK: “DÜNYA ÇAM BALININ YÜZDE 92’SİNİ BİZ SEZER: “BALLARIMIZIN KATMA DEĞERİNİ ARTIRIP
ÜRETİYORUZ” KAZANCIMIZI YÜKSELTMELİYİZ”
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Mü- İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın Se-
dürü Prof. Dr. Nevzat Artık ise çam balının öne- zer, bal üreticileri olarak bir yazılım çalışması yap-
mine dikkat çekerek, “Çam balı Türkiye için çok tıklarını bildirdi. Sezer, bu yazılım sayesinde, Tür-
önemli. Türkiye dünya çam balı üretiminin yüzde kiye çapında tüm vasıflarıyla, hangi kovanda nasıl
92’sini tek başına yapıyor. Üretimimizin de yüzde ballar üretildiğinin takip edileceğini kaydederek,
90’ından fazlasını ihraç ediyoruz” dedi. “Türkiye’de 12 bin bitki türü var. Böyle bir yerde bal
standardizasyonu oluşturmak çok zor… Ayçiçeği ve
Artık, yangınların çam balı üretimine büyük darbe
vurduğuna da işaret ederek, “Tüm balımızın yüzde çam balı gibi ballarda bile durum kolay değil. Bizim
17-23’ü çam balı. Çam balı standardı konusunda yoğunlaşmamız gereken konu, değerli ballarımızın
çalışmalı, ardından kodeks ve coğrafi işaret konula- katma değerini artırmak olmalı. Örneğin manuka
rına yoğunlaşmalıyız. İller arasında çekişme olma- balının 250 gramı 85 Euro. Bizim kestane ve meşe
malı. Çam balı Türkiye’nin her yerinde yetişiyor. ballarımız manuka balından vasıflı olmalarına rağ-
Yangınlar üretime büyük darbe vuruyor. Yangın men o fiyatlara satılamıyor. Yani katma değer soru-
alanlarına yeni fidan dikmeden mevcut ağaçların nu var. Bal üreticilerinin eğitimsizliği de çok büyük
gelişmesini sağlamaya çalışmalıyız” önerisinde bu- sorun. Bunun, geniş katılımlı bir sürekli eğitim sis-
lundu. temi ile çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
ALTIPARMAK: “BALDA İLERİ TEKNOLOJİ
VE AR-GE ÇOK ÖNEMLİ”
Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve Balder
Başkanı Özen Altıparmak, ise bal markalarının bal
üreticisi değil bal paketleyicisi olduklarına dikkat
çekerek, “Balı arı üretir, biz paketleriz. Bal ticare-
tinin en önemli şartı doğru ürüne ulaşılmasıdır. Bu
nedenle laboratuvar gerekir. İleri teknoloji kullanıl-
malı. Bal hem sağlıklı hem gerçek olmalı. Her doğal
bal sağlıklı değildir. Gerçek ballarda ilaç kalıntıları
olabiliyor. Balda ar-ge çalışmaları da önemlidir. Ör-
neğin biz esmer pirinç şurubunun tespiti için ça-
lışmalar yaptık ve tespit etmeyi başararak dünyaya
* YALÇIN SEZER sunduk” açıklamasında bulundu.