Page 18 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 18

16                       İSTİB HABER




                                     Başkan Kopuz, ‘Borsa Meydanı’nın ‘Bal’ konulu 4. toplantısında konuştu:

                                     “ABD PAZARI TÜRK BAL SEKTÖRÜ İÇİN


                                     BÜYÜK BİR FIRSAT OLABİLİR”

































                                     İstanbul  Ticaret Borsası’nın düzenlediği ‘Borsa   ikinci sırada yer aldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
                                     Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarının   “Bal üretiminde 2020 yılı itibarıyla 458 bin ton
                                     dördüncüsünde bal sektörünün sorunları konuşul-  ile Çin ilk sırada iken, 104 bin tonluk üretimi ile
                                     du. “Dünü Bugünü Yarını ile Bal Sektörü” başlıklı   Türkiye’nin ikinci, İran’ın ise 80 bin ton ile üçün-
                                     webinar toplantıya sektörün etkili isimleri konuş-  cü sırada yer aldığını görüyoruz. Yani Türkiye bir
                                     macılar katıldı.
                                                                                bal ülkesi... Üretimde birinci ülke olan Çin, yaptığı
                                     Katılımcılar Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda   taklit ve tağşişler ile meşhur. Çin’in sahte balların-
                                     Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, İstanbul Tarım   dan en çok şikâyetçi olan ülke ise ABD… Çin’in
                                     ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Anka-  taklit ballarıyla baş edemeyince Çin’den ithalatı ya-
                                     ra Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü   sakladılar. Dolayısıyla, yüksek bir talebi olan ABD
                                     Prof. Dr. Nevzat Artık, Altıparmak Gıda Yönetim   pazarı bizim için bir fırsat olabilir. Balın ihracat
                                     Kurulu Başkanı ve Balder Başkanı Özen Altıpar-  potansiyelini kullanmamız bu sektörü çok daha
                                     mak, İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın   önemli yerlere taşıyacaktır” dedi.
                                     Sezer, İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı
                                     Onur Çilenk, Aksu Vital Yönetim Kurulu Başkanı   KAPLAN: “ÜRETİMDE 2’İNCİ AMA İHRACATTA 22’NCİYİZ”
                                     ve İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu, İstanbul Bal Evi   Toplantının ilk konuşmacısı Gıda Kontrol Genel
                                     Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTİB Bal ve Baharat   Müdürlüğü Gıda Kodeks Daire Başkanı Selim Kap-
                                     Komitesi Başkanı Mustafa Toktaş’tan oluştu.
                                                                                lan, mevzuatı geliştirerek güvenilir ürün sunulması-
                                                                                na destek olduklarını belirterek, “Türkiye bal üreti-
                                     “TÜRKİYE’NİN YILLIK BAL ÜRETİMİ 104 BİN TON”
                                                                                minde ikinci ama ihracatta 22. sırada. Kovan başı
                                     Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın   verimimizi artırarak bu sıralamada yükselmemiz
                                     moderatörlüğünde yapılan toplantının açılış ko-  gerekiyor. Çam balında Türkiye dünyanın en önem-
                                     nuşmasını yapan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bal sek-  li üreticisi... Çam balında kaliteyi artırmak için ça-
                                     törünün öneminin her geçen gün arttığına dikkat   lışmalar yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhra-
                                     çekti. Başkan Kopuz, bal üretiminde Türkiye’nin   catçılar Birliği ve bal üreticilerimizin de katkısıyla
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23