Page 31 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 31
MAYIS-HAZİRAN 29
DENGELENME İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER yorum, zira özellikle şu dönemde, gıdayı katma de-
ğer sağlamadan ihraç etmek, gıdayı israf etmektir.”
Türkiye’de bir gıda krizi yaşanmaması için Hükü-
metin uyarı ve önerileri dikkate aldığını ve gerekli TARIM ARAZİLERİNİN ETKİN KULLANIMI
adımları attığını belirten Başkan Kopuz, gıdada pi-
yasanın dengelenmesi için bazı tedbirlerin alınması Başkan Kopuz, tarım arazilerinin daha etkin kulla-
gerektiğini vurguladıklarını kaydetti ve “Tarımsal nılması için Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlandığı-
desteklerin artırılması, hububatta gümrük vergi- na işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
si sıfırlanması ve dökme tarımsal ürünler ile canlı “Atıl arazilerde hububat, baklagil ve yağlı tohumlu
hayvan ihracatının bir süre için izne tabi olarak ya- bitkilerin üretiminin geliştirilmesi, kurutma veya
pılmasının gerekli olduğunu dile getirmiştik” hatır- işleme tesisleri kurulması, proje bedelinin yüzde
latmasında bulundu. 75’ine kadar verilecek hibelerle desteklenecek. Bu “Atıl arazilerde
kararın, her zaman vurguladığımız, bitkisel üreti- hububat, baklagil
“KATMA DEĞERSİZ GIDA İHRAÇ ETMEK GIDAYI İSRAF min ve tarımsal hasılanın artırılmasına önemli kat- ve yağlı tohumlu
ETMEKTİR” kılar yapacağına inanıyorum. bitkilerin
Gıdada arz problemi yaşanmaması için, karar alı- İş dünyası ile iletişimi her zaman açık olduğu için üretiminin
cılar tarafından önemli adımlar atıldığına dikkat sorunları zamanında fark eden ve gerekli tedbirleri geliştirilmesi,
çeken Başkan Kopuz, şunları söyledi: alan bir hükümetimiz var. Gıda konusunda atılan kurutma veya
adımlar da bunun en iyi göstergesi. Ülkemizin bir
“Bildiğiniz gibi, ayçiçek tohumu, mısır, soya gibi işleme tesisleri
yağların ithalatında uygulanan gümrük vergileri gıda sorunu yaşamaması için yapılan çalışmaları kurulması,
sıfırlandı. Diğer taraftan zeytinyağı ile fasulye ve desteklemeliyiz. Karar alıcılara gerekli önerilerde proje bedelinin
kırmızı mercimek ihracatına kısıtlama getirildi. bulunmayı samimiyetle sürdürmeliyiz ama sorum- yüzde 75’ine
Akabinde de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ih- suz açıklamalardan özenle kaçınmalıyız.”
racatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi olan İSTİB Başkanı Ali Kopuz’un konuşmasından sonra kadar verilecek
ürünlerin listesi genişletildi. Un, kırmızı et ve yağlar meclis üyeleri söz alarak, sektörleriyle ilgili sorunları hibelerle
da bu listeye dâhil edildi. Bu adımları önemli bulu- ve çözüm yollarını dile getirdiler. desteklenecek.”