Page 31 - Sayı-66 Kasım - Aralık 2023
P. 31

KASIM-ARALIK 31




                                                                                                 “Yıllık 8 milyon
                                                                                                 ton israf var.
                                                                                                 Bu 1 trilyon

                                                                                                 100 milyar
                                                                                                 TL’ye tekabül
                                                                                                 ediyor. Bunu
                                                                                                 çöpe atıyoruz.
                                                                                                 Sadece sebze
                                                                                                 meyve, sofraya
                                                                                                 gelmeden
                                                                                                 oluşan israf 25

                                                                                                 milyar dolar.
               SÜLEYMAN TARAKÇI                          ŞERAFETTİN TAŞTAN                       Bunun yüzde

                                                                                                 40’ını sofrada
             “YILLIK 8 MİLYON TON İSRAF VAR”           olmalı” önerisini yaptı.                  yüzde 14’ünü
            Ev Dışı Tüketim Meclis Üyesi Şerafettin Taştan ise
            Türkiye’de yaşanan kanser vakalarının önemli bir  “YERELDE TEŞVİKLER YERİNE GİTMİYOR”  restoran ve

            kısmının sağlıksız gıdalardan kaynaklandığını ileri   Ev Dışı  Tüketim Meclis Üyesi Süleyman  Tarakçı   yemekhanelerde
            sürerek, tüketimde yaşanan israfa değindi. Taştan,   da iklim krizi, Yeşil Dönüşüm ve istatistiklerin gıda   israf ediyoruz.”
            “Yıllık  8  milyon  ton  israf  var.  Bu  1  trilyon  100   konusunda ne yapılması  gerektiğini  gösterdiğini
            milyar TL’ye tekabül ediyor. Bunu çöpe atıyoruz.   kaydederek, “Yerelde teşvikler yerlerine gitmiyor.
            Sadece sebze meyve, sofraya gelmeden oluşan israf
            25 milyar dolar. Bunun yüzde 40’ını sofrada yüzde   Örneğin bizim istiridye mantarı ihtiyacımız oluyor,
            14’ünü restoran ve yemekhanelerde israf ediyoruz.   İstanbul’dan getirtmek zorunda kalıyoruz. Bizim
            Bu israflardan yüzde 20’lik bir tasarruf sağlansa yak-  bölgemizde kurulan üretim merkezlerinin neredeyse
            laşık 350 milyara tekabül ediyor. Bu konuda da bir   hepsi kapanmış ve bundan yetkililerin haberi yok.
            öncülük yapıp diğer kurumlar ile işbirliği yapmak   Yereldeki birimlerin kendini kontrol etmesi gerek-
            lazım. Diğer taraftan gıdada ruhsatların güncellen-  lidir. Her belediye 10’ar tane sera kursa 11 ilçede
            mesi lazım. Çünkü herkes her şeyi yapar oldu. Stan-  110 sera olur. Bir bölgedeki temel ihtiyaçların, orada
            dartlara baktığınız zaman aynı standartları görmü-  gerçekleştirilen üretimle sağlanabilmesi lazım” uyarı-
            yorsunuz. Gıda konusunda cezalar daha da caydırıcı  sında bulundu.
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36