Page 31 - Sayı-66 Kasım - Aralık 2023
P. 31
KASIM-ARALIK 31
“Yıllık 8 milyon
ton israf var.
Bu 1 trilyon
100 milyar
TL’ye tekabül
ediyor. Bunu
çöpe atıyoruz.
Sadece sebze
meyve, sofraya
gelmeden
oluşan israf 25
milyar dolar.
SÜLEYMAN TARAKÇI ŞERAFETTİN TAŞTAN Bunun yüzde
40’ını sofrada
“YILLIK 8 MİLYON TON İSRAF VAR” olmalı” önerisini yaptı. yüzde 14’ünü
Ev Dışı Tüketim Meclis Üyesi Şerafettin Taştan ise
Türkiye’de yaşanan kanser vakalarının önemli bir “YERELDE TEŞVİKLER YERİNE GİTMİYOR” restoran ve
kısmının sağlıksız gıdalardan kaynaklandığını ileri Ev Dışı Tüketim Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı yemekhanelerde
sürerek, tüketimde yaşanan israfa değindi. Taştan, da iklim krizi, Yeşil Dönüşüm ve istatistiklerin gıda israf ediyoruz.”
“Yıllık 8 milyon ton israf var. Bu 1 trilyon 100 konusunda ne yapılması gerektiğini gösterdiğini
milyar TL’ye tekabül ediyor. Bunu çöpe atıyoruz. kaydederek, “Yerelde teşvikler yerlerine gitmiyor.
Sadece sebze meyve, sofraya gelmeden oluşan israf
25 milyar dolar. Bunun yüzde 40’ını sofrada yüzde Örneğin bizim istiridye mantarı ihtiyacımız oluyor,
14’ünü restoran ve yemekhanelerde israf ediyoruz. İstanbul’dan getirtmek zorunda kalıyoruz. Bizim
Bu israflardan yüzde 20’lik bir tasarruf sağlansa yak- bölgemizde kurulan üretim merkezlerinin neredeyse
laşık 350 milyara tekabül ediyor. Bu konuda da bir hepsi kapanmış ve bundan yetkililerin haberi yok.
öncülük yapıp diğer kurumlar ile işbirliği yapmak Yereldeki birimlerin kendini kontrol etmesi gerek-
lazım. Diğer taraftan gıdada ruhsatların güncellen- lidir. Her belediye 10’ar tane sera kursa 11 ilçede
mesi lazım. Çünkü herkes her şeyi yapar oldu. Stan- 110 sera olur. Bir bölgedeki temel ihtiyaçların, orada
dartlara baktığınız zaman aynı standartları görmü- gerçekleştirilen üretimle sağlanabilmesi lazım” uyarı-
yorsunuz. Gıda konusunda cezalar daha da caydırıcı sında bulundu.