Page 51 - mart-nisan
P. 51
TOBB HABER MART-NİSAN 51
İSTİB HABER
İSTİB’den yeni bir kitap
TÜRKİYE’NİN BAHARATLARI
İstanbul Ticaret Borsası, Türkiye’nin baharatları hak- Kitapta
kında önemli bilgileri içeren, rehber niteliğinde bir Türkiye’de
kitap yayınladı. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üni- yetişen
versitesi (AFSÜ) Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi
Amir Soltanbeigi ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, baharatların
Tıbbi ve Aromatik Bölümü Öğr. Gör. Sedef Özliman ekiminden
tarafından hazırlanan ve Türkiye’de yetişen 27 baharat hasadına,
çeşidiyle ilgili ayrıntılı bilgileri içeren kitap, “Tarladan lojistiğinden
Sofraya Bir Rehber Türkiye’nin Baharatları” ismiyle paketlemesine
okuyucuların beğenisine sunuldu. Ürünlere ait ithalat
ve ihracat rakamlarının da yer verildiği kitapta ülke- kadar yaşanan
mizin baharat değerleri tek tek ele alındı. sorunlar
ele alınıyor
BAHARAT SEKTÖRÜ İÇİN REHBER ve çözüm
İSTİB Başkanı Ali Kopuz, kitabın önsözünde Türki- önerilerinde
ye’de potansiyeli yüksek olsa da baharat üretiminin bulunuluyor.
yeterince yaygınlaşmadığına dikkat çekerek, “Hem
bu potansiyeli tespit etmek, hem de Türkiye’nin ba-
haratları hakkında önemli bilgileri içeren bir rehber
hazırlama gereğini hissederek bu çalışmaya başladık”
bilgisini verdi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Kitapta Türkiye’de yetişen baharatların ekiminden AŞ’ye özellikle teşekkür etti. Ayrıca Başkan Kopuz,
hasadına, lojistiğinden paketlemesine kadar yaşa- çalışmanın ortaya çıkmasında koordinasyonu sağ-
nan sorunların ele alındığı ve çözüm önerilerinin layan İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşir
sunulduğu belirten Başkan Kopuz, kitabın ortaya Kılıç, Meclis Üyesi Emin Demirci, 24. Meslek Ko-
çıkmasında destek sağlayan Afyonkarahisar Sağlık mitesi Başkan Yardımcısı, Anibal Atilla Rua, Aroma-
Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah tik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği Yönetim
Okumuş’a, yazarları Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbe- Kurulu Başkanı Mustafa Aydın Acun’a da teşekkür-
igi ve Öğr. Gör. Sedef Özliman ile Afyonkarahisar lerini iletti.
KİTAPTA YER VERİLEN ÜRÜNLER
Adaçayı, Anason, Aspir, Biberiye, Çam Fıstığı, Çe- Gül, Haşhaş, Kekik, Kırmızı Biber ve İsot, Kim-
men Otu, Çörek Otu, Defne, Dereotu, Fesleğen yon, Kişniş, Kuşburnu, Mahlep, Melisa (Oğul Otu),
(Reyhan), Frenk Kimyonu (Karaman Kimyonu), Nane, Papatya, Rezene, Safran, Sumak ve Susam.