Page 51 - mart-nisan
P. 51

TOBB HABER           MART-NİSAN 51
                                                                                 İSTİB HABER



            İSTİB’den yeni bir kitap


            TÜRKİYE’NİN BAHARATLARI




            İstanbul Ticaret Borsası, Türkiye’nin baharatları hak-                               Kitapta
            kında önemli bilgileri içeren, rehber niteliğinde bir                                Türkiye’de
            kitap yayınladı. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üni-                                yetişen
            versitesi (AFSÜ) Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi
            Amir Soltanbeigi ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO,                                   baharatların
            Tıbbi ve Aromatik Bölümü Öğr. Gör. Sedef Özliman                                     ekiminden
            tarafından hazırlanan ve Türkiye’de yetişen 27 baharat                               hasadına,
            çeşidiyle ilgili ayrıntılı bilgileri içeren kitap, “Tarladan                         lojistiğinden
            Sofraya Bir Rehber Türkiye’nin Baharatları” ismiyle                                  paketlemesine
            okuyucuların beğenisine sunuldu. Ürünlere ait ithalat
            ve ihracat rakamlarının da yer verildiği kitapta ülke-                               kadar yaşanan
            mizin baharat değerleri tek tek ele alındı.                                          sorunlar
                                                                                                 ele alınıyor
            BAHARAT SEKTÖRÜ İÇİN REHBER                                                          ve çözüm

            İSTİB Başkanı Ali Kopuz, kitabın önsözünde Türki-                                    önerilerinde
            ye’de potansiyeli yüksek olsa da baharat üretiminin                                  bulunuluyor.
            yeterince yaygınlaşmadığına dikkat çekerek, “Hem
            bu potansiyeli tespit etmek, hem de Türkiye’nin ba-
            haratları hakkında önemli bilgileri içeren bir rehber
            hazırlama gereğini hissederek bu çalışmaya başladık”
            bilgisini verdi.
                                                       Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
            Kitapta Türkiye’de yetişen baharatların  ekiminden  AŞ’ye özellikle teşekkür etti. Ayrıca Başkan Kopuz,
            hasadına, lojistiğinden paketlemesine kadar yaşa-  çalışmanın ortaya çıkmasında koordinasyonu sağ-
            nan sorunların ele alındığı  ve  çözüm önerilerinin  layan İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşir
            sunulduğu belirten Başkan Kopuz, kitabın ortaya  Kılıç, Meclis Üyesi Emin Demirci, 24. Meslek Ko-
            çıkmasında destek sağlayan Afyonkarahisar Sağlık  mitesi Başkan Yardımcısı, Anibal Atilla Rua, Aroma-
            Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah  tik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği Yönetim
            Okumuş’a, yazarları Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbe-  Kurulu Başkanı Mustafa Aydın Acun’a da teşekkür-
            igi ve Öğr. Gör. Sedef Özliman ile Afyonkarahisar  lerini iletti.

            KİTAPTA YER VERİLEN ÜRÜNLER


            Adaçayı, Anason, Aspir, Biberiye, Çam Fıstığı, Çe-  Gül, Haşhaş, Kekik, Kırmızı Biber ve İsot, Kim-
            men Otu, Çörek Otu, Defne, Dereotu, Fesleğen  yon, Kişniş, Kuşburnu, Mahlep, Melisa (Oğul Otu),
            (Reyhan), Frenk Kimyonu (Karaman  Kimyonu),  Nane, Papatya, Rezene, Safran, Sumak ve Susam.
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56