Page 52 - mart-nisan
P. 52
52 T DEĞERLENDİRME
HUBUBAT MAMULLERİ AT MAMULLERİ
HUBUB
DIŞ T
DIŞ TİCARETİ İCARETİ
İSMAİL KEMALOĞLU
Ülkemiz için buğday ithalatı uzun yılların tartışma Bulunduğu stratejik konum, lojistik avantajlar, sek-
konusudur. Buğday üretimimiz tüketimimizi karşı- törün işleme kapasitesi ve modern tesis altyapısı,
lamadığı için mi ithalat yaparız yoksa Dahilde İşle- uluslararası hammaddeye yakınlık, Anadolu toprak-
me Rejimi kapsamında uluslararası piyasa fiyatları larının buğdayın anavatanı olması dolayısı ile uzun
ile hammadde ithalatı yaparak un, makarna, bisküvi, yıllara dayalı dış ticaret kabiliyetleri gibi çok sayıda
bulgur, irmik gibi mamul ürünlerin ihracatı için mi? faktörün etkisi ülkemizin bu konudaki başarısını de-
vam ettirmektedir.
Esasında yıllar bazında baktığımızda buğday ithala-
Halen buğday için en büyük ithalat kaynağımız
tının en büyük kısmını mamul ihracatı için yaptığı-
olan Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde başta un ol-
mız ithalatlar oluşturur. Ancak bazı yıllarda kuraklık mak üzere mamul ihracatı için yoğun gayretler gö-
risklerine bağlı üretim azalması sebebi ile yurtiçi pi-
rülmekte ancak yıllar itibarı ile arzu edilen yerlere
yasa ihtiyacı için de ithalat yaparız. Son birkaç yılda gelinememektedir. Bunu etkileyen başlıca faktörler
iç piyasa için buğday ithalatında artış olduğunu da lojistik ve sektörel dinamiklerdir.
söyleyebiliriz.
Dünya un Geçtiğimiz yıllarda yaşanan covid salgını dahil savaş-
ihracatında son Dünya un ihracatında son 15 yıldan fazla süredir lar, gıda tedarik zincirindeki bozulmalar gibi ulusla-
liderliği bulunan ülkemiz aynı zamanda makarna, rarası dış ticareti sekteye uğratan gelişmeler hubu-
15 yıldan fazla irmik, bisküvi, bulgur gibi hububata dayalı mamul bata dayalı mamul ihracatımızı azaltmamış aksine
süredir liderliği ürünleri ihracatında da ilk sıralarda yer almaktadır. bazen yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır.
bulunan ülkemiz
aynı zamanda
makarna,
irmik, bisküvi,
bulgur gibi
hububata dayalı
mamul ürünleri
ihracatında da
ilk sıralarda yer
almaktadır.