Page 39 - ISTIB Dergi Mayıs - Haziran 2023 Sayı 14
P. 39

MAYIS-HAZİRAN 3939
                                                                                                    MAYIS-HAZİRAN



            İSTİB MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE


















               SÜLEYMAN TARAKÇI     İSMAİL BOĞAZ         EMİN DEMİRCİ         ŞERAFETTİN TAŞTAN



            İSTİB Mart ayı meclis toplantısında meclis üyeleri  İstanbul’daki fırın sayısının da bilinmediğini ifade
            Süleyman Tarakçı, İsmail Boğaz, Emin Demirci ve  eden Boğaz, “Bilgi kirliliği çok yüksek. Fırın sayısının
            Şerafettin Taştan sektörleriyle ilgili sorun ve çözüm  kimi verilere göre 3 bin, kimi verilere göre 4 bin oldu-
            önerilerini dile getirdiler.               ğu bilinmekte. Kurumlar tarafından da doğru sayıyı
                                                       tespit etme çalışmaları da maalesef yok. İstanbul gene-
            “ÇADIR KENTLERİ KURANLAR                   linde tüm ilçe kaymakamlıkları aracılığıyla her ilçede
            SORUMLULUĞUNU DA ÜSTLENMELİ”               bulunan ekmek fırınlarının sayıları tespit edilmelidir.

            Meclis  Üyesi  Süleyman Tarakçı,  deprem  bölgesin-  Sonrasında deprem eylem planına göre fırınlar emni-
            deki çadır kentlerde yaşayan insanların sorunlarına  yetli yerlere taşınarak afet ve felaket durumlarında ke-
            dikkat çekerek, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:   sintisiz üretim yapmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.

            “Çadır kentler kurulduktan sonra kaymakamlıklar
            vasıtasıyla buralara Milli Eğitimden koordinatör öğret-  “EKİM YAPILMAZSA
            menler atanıyor. Bu öğretmenler canla başla mücadele   CİDDİ SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ”
            ediyor ancak eksiklikleri giderme konusunda yapabi-  Meclis Üyesi Emin Demirci de baharat piyasasının en
            lecekleri sınırlı. Çünkü görevli öğretmenlerde bir dep-  çok bilinen ürünü kırmızı biberin kaynağının yerle bir
            remzede  ve  psikolojileri  çadır kentleri  yönetebilecek   olduğuna dikkat çekerek “Işılay Hanım bir önceki top-
            durumda değil. O bölgedeki insanlardan da bulundu-  lantıda rakamlarla bölgedeki üretimi gündeme getir-
            ğu mevcut şartlardan dolayı hizmet bekleyemezsin. Bu   mişti. Bölgenin baharat ticaretindeki payı çok büyük.
            nedenle çadır kentler kim tarafından kurulduysa so-  Özellikle ekipman sıkıntısı, personel sorunu ve göç gibi
            rumluluğu üstlenmesi, ihtiyaçları karşılaması gerekir”.
                                                       nedenlerle bazı arazilerin ekilmeyeceğini duyuyoruz.
                                                       Eğer arazilerde ekim yapılmazsa  sezon sonunda çok   “Özellikle
            “EKMEK FIRINLARININ SAYISI TESPİT EDİLMELİ ”                                         ekipman sıkıntısı,
                                                       ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.
            İstanbul’daki ekmek fırınlarının durumuna değinen                                    personel sorunu
            Meclis Üyesi İsmail Boğaz, deprem ve fırınlar hak-  “MADDİYAT KADAR MANEVİYAT DA ÖNEMLİ”   ve göç gibi
            kında şu bilgileri aktardı:
                                                       Deprem bölgesindeki sanayi odalarını, iş yerlerini ve   nedenlerle
            “Sosyal medya ve görsel basında mevcut ekmek fı-  firmaları ziyaret etmeyi çok anlamlı bulduğunu ak-  bazı arazilerin
            rınlarının yaydıkları ısı sebebiyle betonu kolay kırılır   taran Meclis Üyesi Şerafettin Taştan, şunları söyledi:   ekilmeyeceğini
            hale getirip olası bir depremde binalara zarar veriyor
            düşüncesi mevcuttur. Bu yöndeki bilgiler doğrudur.   “Malatya’dan Adıyaman’a dönerken varili açıp odun   duyuyoruz. Eğer
            Çözümü ise yasaya uygunluktan geçmektedir. İş Yeri   yakan insanlar gördük. Hemen oturduk. Normalde   arazilerde ekim
            Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmenliği-  karton bardakta çay ikram ederlerken bize cam bar-  yapılmazsa sezon
            ne göre ekmek ruhsatı verilecek yerler açıkça belirtil-  dakta getirdiler. Bu durumda bile o misafirperverliği   sonunda çok
            miştir. Ekmek fırını yapabilmek için fırının sağında,  gördük. Bize, bizimle sohbet etmeniz çok anlamlıydı
            solunda ve üstünde herhangi bir yerleşim olmamalı.  dediler. Maddi imkânlar kadar maneviyatın da çok   ciddi sorunlarla
            Maalesef İstanbul’da bu şekilde fırın yapılmıyor.”  önemli olduğunu düşünüyorum.”    karşılaşabiliriz.”
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44