Page 25 - borsaaktuel-61-k
P. 25
OCAK-ŞUBAT 23
ERDOĞAN ÇETİN MUSTAFA GÜREL
Bu tartışmalara, her kesimden aktörler dâhil olur. “İşletmeler küçülüyor, sonuçta da maliyet yükseldi-
Bilim adamları konuşur, tüketici dernekleri konu- ği için fiyat baskısı oluşuyor. Yani bu sorunun çö-
şur, siyasiler konuşur. En az sesi çıkan, en az görüşü- zülmesi en çok vatandaşımızı memnun edecektir.
ne başvurulan ise fırıncılar olur. Oysa fırıncı esnafı, Ayrıca yabancı işçilerin tarımda istihdamına izin
ekmeğin çilesini çeken, vefakâr, kanaatkâr, günün verildiği gibi fırınlarda istihdamına da izin verilmesi
24 saati çalışmak zorunda olan, ekmeği en iyi bilen, gerekiyor” şeklinde konuştu.
ekmek hakkında konuşmaya en çok hakkı olan bir
sektörün mensuplarıdır. Bu nedenle bugün toplantı- “ÖĞRENCİLER FIRINLARDA HAFTANIN 4 GÜNÜ STAJ
mızda en çok onlara söz vereceğiz” şeklinde konuştu. YAPMALI”
İTO Un ve Unlu Mamul Komitesi Üyesi Mustafa
“ÜRETİM İZNİ OLMAYANLAR EKMEK ÜRETİYOR”
Gürel ise fırınların personel sorununa dikkat çeke-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz rek, “Fırıncılar, 7 gün 24 saat çalışıyorlar ve tatilleri
Karaca, ekmeğin sadece ülkemizde değil, dünyada yok. Bu da yetişmiş eleman sorunu yaşamamıza yol
da en önemli besin maddelerinden biri olduğunu açıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda meslek li-
kaydederek, ekmekle ilgili İstanbul’da diğer illere selerindeki ilgili bölümlerle işbirliğimizi sağlamalı ve “Ürünümüz
göre daha fazla sorun olduğunu ifade etti. Karaca, haftanın 4 günü öğrenciler bizlerde staj yapmalı ve tarifeye bağlı
“İstanbul’da en büyük sorun ekmek üretim izni ol- yetişmeli” dedi. ama girdilerimiz
madığı halde belediyelerden alınan unlu mamuller
üretim belgesi ile ekmek üreten fırınların çoklu- “250 GRAMIN ALTINDA EKMEK ÜRETİLMEMELİ” serbest piyasada
ğudur. Bu sorun başta kapasite kullanımı düşüklü İSTİB Meclis ve Fırıncılık Ürünleri Komitesi Üye- belirleniyor.
gibi birçok ek soruna yol açıyor. Tüm paydaşların si Abdullah Çerman, yaptığı konuşmada fırınların Özellikle son
katılımıyla yapılacak bir çalıştayda çözüm önerileri sorunlarının çok boyutlu olduğunu ifade ederek, dönemde
tartışılmalı” dedi.
“Örneğin ürünümüz tarifeye bağlı ama girdilerimiz artan enerji
serbest piyasada belirleniyor. Özellikle son dönemde bedelleri ana
“FIRINLARDA YABANCI İŞÇİ İSTİHDAMINA İZİN artan enerji bedelleri ana girdi maddesi olmak üzere.
VERİLMELİ” girdi maddesi
Ruhsatlandırma ve ruhsat devri sorunlarımız var. Bir
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin de fırıncı ruhsatını oğluna bile devredemiyor. Kentsel olmak üzere.
İstanbul’da bir fırın enflasyonu olduğunu teyit ede- dönüşüme giren binalardaki fırınlara tekrar ruhsat Ruhsatlandırma
rek, “Yüzlerce ruhsatsız fırın var. Birçok ruhsatsız verilmeyeceği için binamızı bile yenileyemiyoruz. ve ruhsat devri
fırın olması yenilerinin açılması için de cesaret ve- Mevcut fırınlara bu konuda istisna yapılmasını talep sorunlarımız
riyor. Ya bu fırınlara bir kereliğine ruhsat vermeli ve ediyoruz. Enerji fiyatlarında fırınlara indirim yapıl- var. Bir fırıncı
bir daha da göz yumulmamalı ya da gereği yapılmalı. masını talep ediyoruz. Finans maliyetlerinin yüksek- ruhsatını
Bu İstanbul’un kanayan yarası…” tespitinde bulun- liği ve düşen karlılığımız dolayısıyla yapamadığımız
du. Sektörde kapasite kullanımının düşük olduğuna yatırımları gerçekleştirmek için teşvikli kredi talep oğluna bile
ve işletmelerin de küçüldüğüne işaret eden Çetin, ediyoruz” diye konuştu. devredemiyor.”