Page 63 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 63

KİTABİYAT                           TEMMUZ-AĞUSTOS 63
                                                                                                                 63
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS


            payı da benzer durumda. Tarım, orman ve balıkçı-
            lığın gayrisafi yurt içi hasıladaki payı 2020’de yüzde   50 SORUDA ÜRETİM GIDA
                                                          ENDÜSTRİSİNDEN DENEYİM
            6,7 iken, 2021’de yüzde 5,5’e düşmüş.
                                                          PAYLAŞIMI
            Yüksek teknolojili ürünlerin payı düşük olsa da sa-  Harun Tuygan
            nayi ülkesi olmuş 21. yüzyıl Türkiye’sinin öğrencile-
            rine tarım toplumu algısı verilmesinin nedeni muh-  Harun Tuygan kitabında,
            temelen alışkanlıklar… Bir iki kuşakta gerçekleşmiş   endüstriyel  gıda üretimi
                                                          alanındaki  tecrübesini ve
            değişimlerin idraki ve gereğinin yapılması o kadar   mesleğin  püf noktalarını
            kolay olmuyor demek ki… Çocuklar, gençler, pek   alanın  uzmanlarıyla  ve
            sevdiğimiz ifadeyle geleceğimiz, okullarındaki bir et-  konuya merak duyanlar-
            kinlikte kuru incir, kuru üzüm, fındık ürettiğimizi   la paylaşıyor. Kitap  Tuy-
            öğrenirken, aynı okulun gezisiyle gittikleri Teknofest   gan’ın  verdiği eğitimleri
            etkinliklerinde ne düşünüyorlar merak ediyorum.    toplu olarak içeriyor ve
                                                          konuyla ilgili en kapsamlı
            Bu haftayla ilgili çok güzel bir çalışmanın sonuçları
            bize Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftasının öğrenci-  çalışmalardan biri olma iddiasında…
            ler üzerinde bıraktıkları izler hakkında bilgi veriyor.   Amorf Kitap, 2023, 106 sayfa
            Sakarya Üniversitesinden iki öğretim üyesinin Halil
            İbrahim Sağlam ve Erkan Yaman’ın yaptığı çalışma   GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ ÖLÇME VE
            internette okunabilir: https://dergipark.org.tr/tr/  DEĞERLENDİRME
            download/article-file/16563
                                                          Prof. Dr. Deniz Göktan,
            Çalışmadan haftanın “Öğrencilerin gelecekte bilinçli   Prof. Dr. Günnur Tunçel
            bir üretici ve tüketici olarak yerli mallarını kullanma-  “Bu kitabın amacı,  çok    Bizim kuşak Yerli
            ya yöneltilmesi amacıyla” kutlandığını öğreniyoruz.   disiplinli bir konu olan       Malı Haftasında
            Yine yerli malı haftasının temellerinin 1929 ekono-  gıda güvenliği söz konusu       okula, o yılların
            mik bunalımına dayandığı ve yerli malı kullanımı-  olduğunda, aynı teknik
            nın yaygınlaştırılması için o dönemde başlayan “Yerli   alt yapıya sahip olmasalar   ihraç ürünleri
            Malı Sergilerinden” ilham aldığı da ekleniyor. Yani   da gıda sektöründe çalı-       olan kuru
            haftanın bir amacı da çocuklara yerli mallarının han-  şacak kişilerin uluslarara-   incir, kuru
            gileri olduğunu göstermek…                    sı kriterlere uygun olarak             üzüm, fındık
                                                          seçilmesi, değerlendiril-
            1920’lerden 1980’lere kadar üretip sattığımız en   mesi ve eğitilmesine  bir         gibi ürünleri
            önemli ürünler tarım ürünleri olduğuna göre o yıl-  standart getirmeye yardımcı olmaktır.”  götürürdü.
            larda kuru yemiş ve meyve ile hafta kutlaması yapıl-
                                                          Sidas, 2023, 364 sayfa                 Tarımsal
            ması gayet normal. Ancak o yıllarda bile, Sümerbank
            ürünü dokuma ve ayakkabıların programlarda kulla-                                    ürünlerin
            nıldığını hatırlatmak lazım.                  TÜRKİYE’NİN ANTİK YERALTI              ihracatımızdaki
                                                          ŞEHİRLERİ
            Günümüzde ise durum çok değişti. Türkiye’nin üre-                                    payı yüzde
            tim haritası tanınmayacak biçimde değişti, gelişti,   Tarkan Deniz                   5’e düştüğü
            yeni ürünler eklendi, hacim arttı.            Oda borsa camiasının                   halde bugün
                                                          yakından tanıdığı Tarkan
            Yeni Sanayi Bakanına naçizane bir öneride bulun-  Deniz’in  “Türkiye’nin             de bu hafta
            mak istiyorum. 1940’larda Türkiye’de üretilen ürün-  Antik Yeraltı  Şehirleri”       benzer biçimde
            lerin  görüldüğü  bu  haritanın  bir benzerini akıllı   adlı üçüncü kitabı Ana-      kutlanıyor.
            telefon uygulaması olarak hazırlayıp platformlara   dolu’dan yüz civarında
            yüklesinler. Öğrenciler hangi ürünün, nerede ve ne   kadim yer altı şehrini ta-      Yerli malı
            ölçüde üretildiğine buradan ulaşabilsin. Milli Eğitim   nıtan kapsamlı bir eser.     deyince aklımıza
            Bakanlığı ile yapacakları bir işbirliği ile de uygula-  Kitap Kitap  Yurdu site-     neden hala
            mayı okullarda tanıtsınlar. Cumhuriyet’in 100. Yılı   sinden edinilebilir.
            için muhteşem bir Tutum Yatırım ve Türk Malları   Kitap Yurdu Yayınları, 2023, 188 sayfa  sanayi ürünleri
            Haftası etkinliği olur…                                                              gelmiyor?
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68