Page 63 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 63
KİTABİYAT TEMMUZ-AĞUSTOS 63
63
TEMMUZ-AĞUSTOS
payı da benzer durumda. Tarım, orman ve balıkçı-
lığın gayrisafi yurt içi hasıladaki payı 2020’de yüzde 50 SORUDA ÜRETİM GIDA
ENDÜSTRİSİNDEN DENEYİM
6,7 iken, 2021’de yüzde 5,5’e düşmüş.
PAYLAŞIMI
Yüksek teknolojili ürünlerin payı düşük olsa da sa- Harun Tuygan
nayi ülkesi olmuş 21. yüzyıl Türkiye’sinin öğrencile-
rine tarım toplumu algısı verilmesinin nedeni muh- Harun Tuygan kitabında,
temelen alışkanlıklar… Bir iki kuşakta gerçekleşmiş endüstriyel gıda üretimi
alanındaki tecrübesini ve
değişimlerin idraki ve gereğinin yapılması o kadar mesleğin püf noktalarını
kolay olmuyor demek ki… Çocuklar, gençler, pek alanın uzmanlarıyla ve
sevdiğimiz ifadeyle geleceğimiz, okullarındaki bir et- konuya merak duyanlar-
kinlikte kuru incir, kuru üzüm, fındık ürettiğimizi la paylaşıyor. Kitap Tuy-
öğrenirken, aynı okulun gezisiyle gittikleri Teknofest gan’ın verdiği eğitimleri
etkinliklerinde ne düşünüyorlar merak ediyorum. toplu olarak içeriyor ve
konuyla ilgili en kapsamlı
Bu haftayla ilgili çok güzel bir çalışmanın sonuçları
bize Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftasının öğrenci- çalışmalardan biri olma iddiasında…
ler üzerinde bıraktıkları izler hakkında bilgi veriyor. Amorf Kitap, 2023, 106 sayfa
Sakarya Üniversitesinden iki öğretim üyesinin Halil
İbrahim Sağlam ve Erkan Yaman’ın yaptığı çalışma GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ ÖLÇME VE
internette okunabilir: https://dergipark.org.tr/tr/ DEĞERLENDİRME
download/article-file/16563
Prof. Dr. Deniz Göktan,
Çalışmadan haftanın “Öğrencilerin gelecekte bilinçli Prof. Dr. Günnur Tunçel
bir üretici ve tüketici olarak yerli mallarını kullanma- “Bu kitabın amacı, çok Bizim kuşak Yerli
ya yöneltilmesi amacıyla” kutlandığını öğreniyoruz. disiplinli bir konu olan Malı Haftasında
Yine yerli malı haftasının temellerinin 1929 ekono- gıda güvenliği söz konusu okula, o yılların
mik bunalımına dayandığı ve yerli malı kullanımı- olduğunda, aynı teknik
nın yaygınlaştırılması için o dönemde başlayan “Yerli alt yapıya sahip olmasalar ihraç ürünleri
Malı Sergilerinden” ilham aldığı da ekleniyor. Yani da gıda sektöründe çalı- olan kuru
haftanın bir amacı da çocuklara yerli mallarının han- şacak kişilerin uluslarara- incir, kuru
gileri olduğunu göstermek… sı kriterlere uygun olarak üzüm, fındık
seçilmesi, değerlendiril-
1920’lerden 1980’lere kadar üretip sattığımız en mesi ve eğitilmesine bir gibi ürünleri
önemli ürünler tarım ürünleri olduğuna göre o yıl- standart getirmeye yardımcı olmaktır.” götürürdü.
larda kuru yemiş ve meyve ile hafta kutlaması yapıl-
Sidas, 2023, 364 sayfa Tarımsal
ması gayet normal. Ancak o yıllarda bile, Sümerbank
ürünü dokuma ve ayakkabıların programlarda kulla- ürünlerin
nıldığını hatırlatmak lazım. TÜRKİYE’NİN ANTİK YERALTI ihracatımızdaki
ŞEHİRLERİ
Günümüzde ise durum çok değişti. Türkiye’nin üre- payı yüzde
tim haritası tanınmayacak biçimde değişti, gelişti, Tarkan Deniz 5’e düştüğü
yeni ürünler eklendi, hacim arttı. Oda borsa camiasının halde bugün
yakından tanıdığı Tarkan
Yeni Sanayi Bakanına naçizane bir öneride bulun- Deniz’in “Türkiye’nin de bu hafta
mak istiyorum. 1940’larda Türkiye’de üretilen ürün- Antik Yeraltı Şehirleri” benzer biçimde
lerin görüldüğü bu haritanın bir benzerini akıllı adlı üçüncü kitabı Ana- kutlanıyor.
telefon uygulaması olarak hazırlayıp platformlara dolu’dan yüz civarında
yüklesinler. Öğrenciler hangi ürünün, nerede ve ne kadim yer altı şehrini ta- Yerli malı
ölçüde üretildiğine buradan ulaşabilsin. Milli Eğitim nıtan kapsamlı bir eser. deyince aklımıza
Bakanlığı ile yapacakları bir işbirliği ile de uygula- Kitap Kitap Yurdu site- neden hala
mayı okullarda tanıtsınlar. Cumhuriyet’in 100. Yılı sinden edinilebilir.
için muhteşem bir Tutum Yatırım ve Türk Malları Kitap Yurdu Yayınları, 2023, 188 sayfa sanayi ürünleri
Haftası etkinliği olur… gelmiyor?