Page 59 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 59

TEMMUZ-AĞUSTOS 59




            “SAKSI İÇİNDE MEYVE YETİŞTİRMEK”


            Tarımda yeni yöntemlerin uygulanıp verimliliğin ve
            üretimin artırılmaya başlandığı 20. yüzyılın başında,
            en yeni yöntem olarak turfandacılıkta ileri bir aşama-
            yı ifade eden ve özellikle aynı yüzyılın son çeyreğinde
            büyük ivme kazanacak olan seracılık, Osmanlı’daki
            tabiriyle “saksı içinde meyve yetiştirmek” mesleğiy-
            di. Ziraat Hayatı dergisi, bu konunun Türkiye’de de
            yaygınlaşmasını arzu ettiğinden konuyu hem bugü-
            nü hem de dünüyle ele alan yazılar yayınladı.
            Derginin haberine göre insanların saksıda meyve
            yetiştirmeye ne zaman başladığı tam bilinmiyordu.
            Bu yüzden “Cebrî ziraat [zorunlu ticaret] usulünün
            tatbike  başlanıldığı  zaman bu  hususun da  tatbik
            edildiği zannolunur, fakat saksıda meyve yetirilme-
            nin ziraat-ı cebriyenin bir şubesi olarak telakkisi hiç
            de doğru değildir. Çünkü bu, büsbütün başka bir sa-
            nattır” tespiti yapılıyordu. Eski zamanlarda meyda-
            na getirilen bu sanat, medeniyetle birlikte gelişmişti.
                                                       “Saksi içinde meyve yetiştirmek” başlıklı yazı
            “ERBAB-I MERAK VE HEVESE

            YENİ BİR HASILAT KAPISI AÇILMIŞTIR”        “PEK KÂRLI BİR İŞTİR”
            “Saksı içinde meyve yetiştirmek” başlığıyla yayınla-  Saksılarda meyve yetiştirilmesinin iki açıdan ele alın-
            nan haberde “Saksı içinde meyve ağacı yetiştirmek   dığı yazıda, “Biri ticaret için yapılan turfandacılık,
            sanatı günden güne önem kazanmaktadır. Saksıda   diğeri  ise heveskâr  olanlara  mahsus tarz-ı  ziraattır.
            yetiştirilen meyve ağaçları içinde evvela üzüm tecrü-  Umumiyet itibariyle bu iki sınıf, meyvenin teksiri
            be edilmiş ve bunda tam bir muvaffakıyet elde edil-  için aynı suretle işe başlayacak, aynı masraf ve eziyeti
            dikten sonra diğer bilumum meyvelerin ve bilhassa   ihtiyar edecek, uzun bir müddet aynı şartlara tabi
            iri çekirdekli olanların bu suretle teksirleri [çoğal-  kalacaklardır” tespiti yapılıyordu.
            tımları] nazar-ı itibara alınmıştır”  deniliyordu.
                                      4
                                                       “Saksıda meyve ağacı yetiştirilmesinin pek kârlı bir
            Yazıda bu konudaki gelişmeler şu şekilde aktarılıyordu:
                                                       iş olduğu tabiidir” denilen yazıda, sağladığı faydalar
            “Evvela İngiltere’de  sonra Belçika’da ve Fransa’da bir  şu şekilde özetleniyordu:   “Her mevsimde
            ehemmiyet-i mahsusa ile tatbik edilmeğe başlanılan bu
            yeni usul son zamanlarda pek ziyade yaygınlaşmıştır.   “1- En küçük saha ile en yüksek hasılatı elde etmek.  turfanda yetiştir-
                                                       2- Yer değiştirmek kolaylığı, iklime göre saksıya yer
            Her  mevsimde  turfanda  yetiştirmeyi,  arzu  edilen   değiştirebilmek.              meyi, arzu edilen
            meyvenin yetiştirilebilmesini temin eden usul-i zira-  3- Aynı iklimde birçok cinsi çoğaltabilmek.  meyvenin yetiş-
            at, istenilen mevsimde mühim miktarda meyve üre-  4- Bodur fakat kuvvetli ağaçlar vücuda getirmek,   tirilebilmesini te-
            timini kolaylaştırdığından erbab-ı merak ve hevese   dolayısıyla az yer kaplar, az hararete ihtiyaç gösterir
            yeni bir hasılat kapısı açmıştır.          ve az masrafla elde edilebilir birçok meyve ağaçları   min eden usul-i
            Sanayi-i ziraiye ile iştigal eden birçok müessese ile  yetiştirmiş bulunmak.         ziraat, istenilen
            uzmanın  teşvikleri  sayesinde  geliştirilen  bu  usûl-i  5- Erken çiçek açarak geç meyve dökmek.  mevsimde mü-
            teksir [çoğaltma yöntemi] az zamanda yalnız turfan-  6- Cinslerin kolayca ıslah ve çoğaltımı.  him miktarda
            dacı sanatkârlar için değil hevesliler için de bir me-  7- Meyve vermeyi hızlandırmak, bir şekilde erken   meyve üretimini
            rak hissi uyandırmıştır. Limonluklarda, camekanlı  tohum elde edip yeni fidanlar vücuda getirmek.
            ve rüzgârdan mahfuz yerlerde hatta pencere, balkon  8- Balkon, pencere ve sair gibi ışığı nispeten bol yer-  kolaylaştırdı-
            ve sofalarda dahi bu tarz ziraatla meyve yetiştirmek  lerden istifade edebilmek.     ğından erbab-ı
            mümkün olmuştur. Ekilebilen arazisi pek sınırlı  9- Turfanda ağaçları üzerinde daima taze meyve bu-  merak ve hevese
            olan büyük şehirlerde tatbik edilen meyvenin bu  lundurabilmek.
            tarz-ı teksiri evler içinde salonlarda yeni çeşit bahçe  10- Fena iklimde ve pek fakir toprakta bile meyve   yeni bir hasılat
            vücuda getirilmesine sebep olmuştur.”      yetiştirebilmek.”                         kapısı açmıştır.”
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64