Page 14 - borsaaktuel-70-k
P. 14
14 İSTİB HABER
“İhraç ürünleri-
mizde yükümlü-
lüklerimizi yerine
getirerek AB
mevzuatına göre
üretilen ürünle-
rin yanıltıcı bilgi
ve zararlı ilaç
içermemesi için
denetimlerimizi
sıkı bir şekilde
yapıyoruz.” HAKKI KARABÖRKLÜ EMİN DEMİRCİ
mevzuatına göre üretilen ürünlerin yanıltıcı bilgi ve lanımının tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret ederek,
zararlı ilaç içermemesi için denetimlerimizi sıkı bir “Çiftçilerin bilinçsiz ve kontrolsüz pestisit kullanımı
şekilde yapıyoruz” dedi. ürünün kalitesini bozuyor ve birçok hastalığa sebep
oluyor. Ayrıca bu ürünlerin ihracatında yaşanan so-
Aynı duyarlılığın Avrupa Birliği dışındaki bölgeler runlar nedeniyle Türk gıda ürünlerinin marka değe-
için de uygulandığını ifade eden Karabörklü, “AB ri zarar görüyor, gümrüklerden geri dönen ürünler
mevzuatlarındaki yükümlülüklerimizi AB üyesi ol-
imha edildiği için de maddi kaybımız artıyor” uya-
mayan ülkeler için de uygulamaya özen gösteriyor,
rısında bulundu.
Türk malının tüm dünyada tanınması ve imajının
korunması için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu. Demirci, pestisit denetimlerinin ihracat aşamasında
yapılmasından önce, ekiminden itibaren denetim
“PESTİSİT KULLANIMINDA ÇİFTÇİLER altına alınarak tarlada başlatılması gerektiğini ifade
SERTİFİKALANDIRILMALI” ederek, bu konuda çiftçilerin sertifikalandırılmasını
istedi. Demirci şunları söyledi:
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Emin Demir-
“Ürünün piyasaya arz edilmeden, yani ekiminden
ci, tarım ürünleri üretimindeki bilinçsiz pestisit kul-
itibaren hasat sürecine kadar denetimi yapılması
gerekmektedir. Ayrıca pestisit kullanan çiftçilerin
eğitilerek sertifikalandırılması bilinçsiz kullanımın
önüne geçecektir.”
“KANSER VE OTİZMİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ BESLENME VE
KATKI MADDELERİDİR”
İSTİB Meclis Üyesi Şerafettin Taştan da, kanser ve
otizm hastalıklarının en önemli sebebinin beslenme
ve katkı maddeleri olduğunun tıbben ispatlandığını
ileri sürerek, “Gıdayı üretenler bu işin sadece tica-
ret olmadığının aynı zamanda toplumu ve gelecek
nesilleri ilgilendiren bir konu olduğunun bilincine
varmalıdır” dedi.
Taştan, gıda güvenliğinin mevzuat, eğitim ve yasal
düzenlemeler ile sağlanabileceğini vurgulayarak,
“Çay bahçelerinde, büfelerde, kafelerde, okulda,
hatta market ve fırınlarda bile ruhsatlarının içerme-