Page 25 - borsaaktuel-74-k
P. 25

MART-NİSAN 25




                                                                                                 “Kekikte katma
                                                                                                 değer için
                                                                                                 standardizasyon

                                                                                                 şart. Bizim 4
                                                                                                 Euro’ya ihraç
                                                                                                 ettiğimiz
                                                                                                 kekikten elde
                                                                                                 edilen etken
                                                                                                 maddeyi 90
                                                                                                 Euro’ya ithal
                                                                                                 ediyoruz.”
               ZAFER CİHAN                               EMİN DEMİRCİ

            ülkemizde en çok talep gören tür olduğunu vur-  otlardan karışan veya bulaşan mikrop oranını düşür-
            gularken, “Bu türler dünyada da kabul görmüştür.  dü. İstedikleri standartta ürün gönderilmediğinde
            Ancak kazanç konusunda süreklilik sağlanabilmiş  alım yapmayarak iade veya imha ediyorlar. PA soru-
            değil. Üretimde arz-talep dengesi kurulamadığından   nunu çözmek gerekir. Bunun içinse kekik tarımında
            sorunlar yaşanıyor. Üretici, tüccar ve fabrika arasın-  makineleşmeyi artırmak gerekiyor. Ayrıca taklit ve
            daki dengede en çok mağdur olan taraf üreticiler   tağşiş sorunu da mutlaka halledilmelidir. Tarım ve
            oluyor” diye konuştu.                      Orman Bakanlığı denetimleri artırdıkça piyasalara

                                                       arz edilen ürünlerde kalitenin düzelmeye başlandı-
            “4 AVROYA İHRAÇ EDİP 90 AVROYA İTHAL EDİYORUZ”
                                                       ğını görüyor ve memnun oluyoruz.
            İSTİB Baharat Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi   Kekiğin Türkiye’de işlenerek uçucu yağlar ve aroma-
            Emin Demirci de tarımda standardizasyon sağlana-  tik ekstreler üretilmesi ise katma değer sağlamak için
            madığı için 4 avroya ihraç edilen kekiğin işlenmiş
            olarak 90 avroya  ithal edildiğine dikkat çekti. De-  kaçınılmaz. Tabii bu ürünlerin elde edilmesi için ön-
            mirci, “Eğer kekikte bir standardizasyon sağlayabi-  celikle üretimde standardın yakalanması gerekiyor.
            lirsek ürünü işlememiz kolaylaşır ve daha fazla kat-  Yani kekikte katma değer için standardizasyon şart.
            ma değer üretiriz” dedi.                   Bizim 4 Euro’ya ihraç ettiğimiz kekikten elde edilen
                                                       etken maddeyi 90 Euro’ya ithal ediyoruz. Üretimde
            Demirci şunları söyledi:
                                                       standart yakalanmadıkça bu konuda yatırım da ya-
            “AB ülkeleri kekikte prolozidin alkaloid, yani yabani  pılmayacaktır.”


            “NASIL SAFRAN YETİŞTİRİCİSİ OLUNUR”


            KİTABI YAYINLANDI




            “Altın Tohumlar” dizisinin “Nasıl Safran Yetiştiricisi Olunur?” başlıklı Aralık
            2024 toplantısı kitaplaştırıldı. Kitapta İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent
            Kasap’ın açılış konuşması ile Aksaray Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,
            Bitkisel ve Hayvan Üretim Bölümü Prof. Dr. Hüseyin Koç, Safranbolu İlçe
            Tarım Müdürü Mehmet Akgül, Safranbolu Safran Üreticileri Derneği Başka-
            nı Hüseyin Ünal, safran üreticileri Mehmet Nezih ve İsmail Yılmaz’ın konuş-
            malarına yer verildi. e-kitabın tam metnine pdf, epub formatında İSTİB’in
            web sitesinden ulaşılabilir.
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30