Page 25 - borsaaktuel-74-k
P. 25
MART-NİSAN 25
“Kekikte katma
değer için
standardizasyon
şart. Bizim 4
Euro’ya ihraç
ettiğimiz
kekikten elde
edilen etken
maddeyi 90
Euro’ya ithal
ediyoruz.”
ZAFER CİHAN EMİN DEMİRCİ
ülkemizde en çok talep gören tür olduğunu vur- otlardan karışan veya bulaşan mikrop oranını düşür-
gularken, “Bu türler dünyada da kabul görmüştür. dü. İstedikleri standartta ürün gönderilmediğinde
Ancak kazanç konusunda süreklilik sağlanabilmiş alım yapmayarak iade veya imha ediyorlar. PA soru-
değil. Üretimde arz-talep dengesi kurulamadığından nunu çözmek gerekir. Bunun içinse kekik tarımında
sorunlar yaşanıyor. Üretici, tüccar ve fabrika arasın- makineleşmeyi artırmak gerekiyor. Ayrıca taklit ve
daki dengede en çok mağdur olan taraf üreticiler tağşiş sorunu da mutlaka halledilmelidir. Tarım ve
oluyor” diye konuştu. Orman Bakanlığı denetimleri artırdıkça piyasalara
arz edilen ürünlerde kalitenin düzelmeye başlandı-
“4 AVROYA İHRAÇ EDİP 90 AVROYA İTHAL EDİYORUZ”
ğını görüyor ve memnun oluyoruz.
İSTİB Baharat Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Kekiğin Türkiye’de işlenerek uçucu yağlar ve aroma-
Emin Demirci de tarımda standardizasyon sağlana- tik ekstreler üretilmesi ise katma değer sağlamak için
madığı için 4 avroya ihraç edilen kekiğin işlenmiş
olarak 90 avroya ithal edildiğine dikkat çekti. De- kaçınılmaz. Tabii bu ürünlerin elde edilmesi için ön-
mirci, “Eğer kekikte bir standardizasyon sağlayabi- celikle üretimde standardın yakalanması gerekiyor.
lirsek ürünü işlememiz kolaylaşır ve daha fazla kat- Yani kekikte katma değer için standardizasyon şart.
ma değer üretiriz” dedi. Bizim 4 Euro’ya ihraç ettiğimiz kekikten elde edilen
etken maddeyi 90 Euro’ya ithal ediyoruz. Üretimde
Demirci şunları söyledi:
standart yakalanmadıkça bu konuda yatırım da ya-
“AB ülkeleri kekikte prolozidin alkaloid, yani yabani pılmayacaktır.”
“NASIL SAFRAN YETİŞTİRİCİSİ OLUNUR”
KİTABI YAYINLANDI
“Altın Tohumlar” dizisinin “Nasıl Safran Yetiştiricisi Olunur?” başlıklı Aralık
2024 toplantısı kitaplaştırıldı. Kitapta İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent
Kasap’ın açılış konuşması ile Aksaray Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,
Bitkisel ve Hayvan Üretim Bölümü Prof. Dr. Hüseyin Koç, Safranbolu İlçe
Tarım Müdürü Mehmet Akgül, Safranbolu Safran Üreticileri Derneği Başka-
nı Hüseyin Ünal, safran üreticileri Mehmet Nezih ve İsmail Yılmaz’ın konuş-
malarına yer verildi. e-kitabın tam metnine pdf, epub formatında İSTİB’in
web sitesinden ulaşılabilir.