Page 30 - borsaaktuel-74-k
P. 30
İSTANBUL’UN
30
30 LEZZETLERİ SEBAHATTİN ÖZKURT
Giovanni Jean Brindesi, 19. yüzyıl başlarında İstanbul’un günlük
yaşamını konu alan yağlı boya tablosunda simit satıcısını resmet-
miştir.
Simitçi Heykeli / İstanbul, Eminönü
NERELERDE ÜRETİLİR/SATILIR/TÜKETİLİR
Günümüzde simit, modern fırınlarda, pastanelerde
ve simit evlerinde hazırlanıp satılabilir. Kahvaltılar-
da, kafelerde ve ayaküstü tüketilebilen bir ürün olma
özelliği taşır. Sokak simidi diye tabir edilen çeşidi,
reçete bakımından pastane simidinden ayrışmakta-
dır. Bu simit, yüzyıllardır cadde ve sokaklarda seyyar
satıcılar tarafından da satılmaktadır.
NE ZAMAN TÜKETİLİR/YANINDA NE GİDER
Simit, tüm gün tüketilebilir ancak daha çok sabah
kahvaltılarında porsiyon şeklinde sunulur. Kahvaltı
dışında öğle yemeklerinde de tercih edilir. Warwick Goble, 1906 yılında İstanbul’daki simit satıcılarını “adam
hareket ederken, türbanının üzerinde duran kırmızı yastıkta den-
Simit, kahvaltılık ürünlerle birlikte yenilebileceği geli bir şekilde tepsisini başında taşır” diyerek tanımlamıştır.
gibi çay ve ayran gibi içeceklerle de tüketilebilir.