Page 29 - borsaaktuel-74-k
P. 29

MART-NİSAN 29

























            Simit ve türevlerinin özellikle Avrupa başta olmak
            üzere dünyada birçok kültürde çeşitli şekillerde üre-
            timi ve tüketimi bulunmaktadır. İstanbul simidi ise
            şeklen ve reçete olarak bunlardan ayrışmaktadır.

            İstanbul Simidi, buğday unu, su, tuz, yaş maya, pek-
            mez (üzüm, keçiboynuzu, incir, dut) ve susam kulla-
            nılarak yapılan bir simit çeşididir.
            Hamurun 45 dakika yoğrulması, yoğurulan hamu-
            run 20-25 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya
            bırakılması, el yordamıyla koparılan hamur parça-
            larının mermer üzerinde açılması ve çift fitil örgü
            şeklinde bağlanması ile şekil verilerek taş fırınlarda
            veya diğer fırınlarda pişirilmesiyle elde edilir.   İstanbul sokaklarında satış yapan simitçi

            İstanbul simidinin ayırt edici özelliği, hamurunun   1525 yılından itibaren İstanbul’da üretilmeye baş-
            çift fitil örgü şeklinde olmasıdır.        lanmıştır.

            İSTANBUL SİMİDİNİN TARİHÇESİ               1593 tarihli Üsküdar mahkeme kayıtlarına (Şer’iyye
                                                       Sicili) göre simidin ağırlığı ve fiyatı ilk kez standart-
            Simidin  Osmanlı’daki  serüveni  14.  yüzyıla  kadar  laştırılmış ve “simid-i halka”nın gramajı 135 dirhem
            uzanmaktadır. Bu dönemde simit, sultan sofraların-  (432 gram) olarak belirlenmiş, fiyatı ise 1 akçe ol-
            da ve saray mutfağında yer almış, kaynaklara göre  muştur.




            İSTANBUL SİMİDİNİN MALZEMELERİ





                                                                       • Buğday Unu /50 kg
                                                                       • Su/ 30 - 35 litre (% 65 - 70)
                                                                       • Tuz / 850 - 900 g (% 1,8)

                                                                       • Maya / 450 - 500 g  (% 1)
                                                                       • Pekmez  / 1,2 litre

                                                                       • Susam /10 - 12 kg
                                                                       • Simit Adedi / 550 - 600
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34