Page 62 - borsaaktuel-74-k
P. 62
62
62 GIDA GEZEGENİ
REVAÇTA BİR GEÇİM SAN’ATI TAHLÎT VE TAĞŞİŞ
Öncelikle başlıkta hata yok… Taklit ve tağşiş değil, yoktur. Pastırma ile kösele arasındaki fark dişlerin sağ-
tahlît ve tağşiş olacak ki, 1939 yılındaki bir gazetede lamlığına göre değişir. Hele yağ, başlı başına bir labora-
böyle yer almış. Tahlît, karıştırma, saflığı bozma; tak- tuvar mevzuu oldu.”
lit ise, bir şeyin aslına benzemeye çalışma anlamın- Salâhaddin Güngör, birçok eski zanaatın can çeki-
dadır.
şirken tahlît ve tağşişin gelişmekte olduğunu vurgula-
Tahlît, uzun süredir kullanılmadığından ve yerine dıktan sonra nelerin tağşiş edildiğini sıralar:
aynı anlama gelmese de taklit kelimesini koyduğu-
İSMAİL ŞEN muzdan unutulmuş bir kavram. Ancak bence “tahlît “Başta su olmak üzere, tabiî, sun’î hangi madde vardır
ve tağşiş” daha doğruymuş. ki, erbabı elinde hasiyetini, çeşnisini ve hatta hüviyetini
değiştirmiş olarak karşımıza çıkmasın?
***
Bir litre sütün en az iki yüz gramı halis terkos suyudur.
Uzatmadan konumuza geçelim. 1939 yılının 15 Kıvırcık etini, kıvırcık tüylü keçi etinden, silik bir dam-
Martında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan, “Çok ganın yardımıyla ayırt edebilene aşk olsun!
Revacda Bir Geçim San’ati Tahlit ve Tağşiş” başlık-
lı yazı, günümüzde de çok konuşulan gıda güvenliği Karabiber alırsınız: Acısı yoktur. İkinci ve üçüncü sınıf
hakkında. Yazar Salâhaddin Güngör’ün nefis üslu- şekercilerden şeker alırsınız: Tadı yoktur. Kayısının ara-
bunu yansıtan spotta yazanlar, konuyu özetliyor: sından ‘hikmeti Huda’ zerdali çekirdeği fırlar.
“Karabiber alırsınız: Acısı yoktur. Şeker alırsınız: Tadı Pastırma ile kösele arasındaki fark, dişlerin sağlamlığı-
1930’lu yıllarda Giresun’da kutlanan Fındık Bayramından bir görüntü.