Page 63 - borsaaktuel-75-k
P. 63
KİTABİYAT MAYIS-HAZİRAN 63
63
MAYIS-HAZİRAN
sin. Bu itibarla bizde her iki faaliyete ihtiyaç vardır.”
GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA
Nizamettin Âli Bey, bu ilk soruya verdiği cevabı, Türki-
MEVZUATI
ye’nin durumunu göz önünde bulundurarak şöyle tamam-
Doç. Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Nevzat
lıyor: “Türkiye’nin son derece fazla olan ham maddeleri fevka- Artık, Aybuke Ceyhun Sezgin
lade geniş bir ziraat yapmaya uygundur. Ve bu uygunluğa göre
Gıda Mühendisleri, Zi-
de bu memlekette sanayi imkânı vardır. Dolayısıyla bu güne raat Mühendisleri ve
kadar olduğu gibi sınırlı bir sanayiyi yeterli görmeyerek milli Veteriner Hekimlerden
sanayimizin sahasını genişletmek gerekir.” Gastronomi ve Mutfak
Sanatları Bölümlerinin
Nizamettin Bey’e yöneltilen ikinci soru ise “Türkiye’de fab- mezunlarına, restoran-
rika yapmak doğru mudur?” İSTİB’in Genel Sekreterinin lardan endüstriyel gıda
bu soruya verdiği cevap, ilk cevabındaki gibi, sanayinin tarım üreticilerine kadar herkesin referans kitabı
olma iddiasıyla hazırlanmış kapsamlı bir
ürünlerinin değerlendirilmesi ile sınırlı olması gerektiği fik- eser.
rini yansıtıyor:
Detay Yayıncılık, 2024, 688 sayfa
“Türkiye’nin çıkardığı ham maddelerden güç olmayanları ma-
mul madde haline çevirmek için fabrika açmak doğrudur.” Ni- GIDA ÜRETİCİSİNİN HUKUKİ
zamettin Bey, tarım ürünlerinin, mamul maddeye çevrilme- SORUMLULUĞU
si ‘güç olmayanlar’ için fabrika kurulabileceğini belirtirken, Alican Çalışkan
bunu da sınırlayacak birkaç cümle eklemeyi ihmal etmiyor: Kitapta, gıda üretici-
“Güçlükten kasıt, fen ve organizasyon yeteneğine olan ihtiyaç- sinin hukuki sorum-
la ilgilidir. Türkiye fende çok geridir. Keza Türkiye’nin teşkilat luluğunun hukuki
niteliği, gıdalardaki
kabiliyeti de gelişmiş ülkelerle karşılaştırılamaz. Bu nedenle
uygunsuzluk halleri,
Türkiye’de ulu orta fabrika açılamaz, sınırlı fabrika açılmalı.” gıdadaki uygunsuz-
luk sonucunda ortaya
Nizamettin Bey’in ertesi gün yayınlanan görüşleri ise “Han-
çıkan zararlar, uygun-
gi sanayiyi korumak gerekir?” sorusunun cevabıyla başlı- suzluk ile zarar arasındaki nedensellik bağı,
yor. Türk Teşviki Sanayi Kanunu’nun bütün sanayiyi fark sorumluluğun tarafları, sorumluluktan kur-
gözetmeden koruduğunu belirten Nizamettin Bey, bunun tulma halleri ve sorumluluğu sınırlayan du-
rumlar etraflı bir şekilde ele alınmış.
yanlış olduğunu ifade ediyor ve eğer bir sanayi programı ile
nerelere teşvik verileceği belirlenmezse sanayiye tahsis edilen On İki Levha Yayıncılık, 2025, 211 sayfa
kaynakların yok olup gideceğini söylüyor.
DÜNYA TARİHİNDE ÜNLÜ
Ziraatın gelişmesi için yapılması gerekenlerle ilgili soruya
DÜELLOLAR
verdiği cevap da planlamanın önemine dikkat çekiyor: “Ulu-
Tarkan Deniz
orta her türlü ziraat yapılmaması gerekiyor. İklim, toprak türü,
“Söz Uçar Yazı Ka-
coğrafi mevki gibi unsurları dikkate alarak fenni ziraat yapıl-
lır”, “Uluslararası
malı. Bir çiftlikten yüksek kâr alınabileceğinden bahsedilebilir. Bir Sorun Olarak
Ancak bu kârın nasıl bir emek ve sermaye ile elde edilebileceğini Deniz Haydutluğu:
bilmek gerekir. Az emek ve az sermaye ile elde edilen yüksek kâr- Somali Örneği” ve
“Türkiye’nin Antik
lar önemlidir. Bu nedenle Türkiye’de yapılacak ziraatın tarzını
Yeraltı Şehirleri” adlı
belirlemek için öncelikle bilimsel bir araştırma yapılmalı.” kitapların yazarı olan
Tarkan Deniz’in dördüncü kitabı “Dünya
Kısaca, İstanbul Ticaret Borsasının Genel Sekreteri Niza-
Tarihinde Ünlü Düellolar 1552 – 2002”
mettin Âli Bey, Türkiye’nin gelişmesi için planlı ve bilimsel Batı kültürünün önemli bir öğesini tarihi
yöntemlerle yapılan ziraatla elde edilen ürünlerin mamul arka planıyla inceliyor…
madde olarak üretileceği sanayi tesislerinin gerektiğini belir- Kitap Yurdu DY, 2024, 172 sayfa
tiyor.