Page 19 - borsaaktuel-73-k
P. 19

OCAK-ŞUBAT 19




                                                                                                 “Gıda israfının
                                                                                                 ekonomik
                                                                                                 boyutlarının

                                                                                                 yanında
                                                                                                 sosyolojik
                                                                                                 ve psikolojik
                                                                                                 boyutları da var.
                                                                                                 Gıda israfının
                                                                                                 engellenmesinde
                                                                                                 algı yönetimi çok
                                                                                                 önemli. ”

               ŞERAFETTİN TAŞTAN                         SÜLEYMAN TARAKÇI
            fın temel nedenlerinden biri de mutfakta gereğinden  Ancak fazla yemeğin sağlıklı bir beslenme anlayışı
            fazla ürün kullanımı ve beğenilmeyen yemeklerin atıl-  olmadığını,  nihai tüketiciye benimsetmezsek sade-
            masıdır. Üniversite bünyesindeki mutfak uygulama  ce iş dünyasının çabalarıyla gıda israfını önlemenin
            süreçlerinde et ürünlerinin hazırlanışı ve doğru tüketi-  mümkün olamayacağını düşünmüyorum.”
            mi üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
                                                       “TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART”
            Tabak, iyi bir menü planlamasıyla israfın önüne geç-
            menin mümkün olduğunun altını çizerek, “Bu alan-  İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Süleyman Ta-
            da yürütülen araştırmalar, mutfak süreçlerinde daha  rakçı gıda israfıyla mücadele için topyekûn hareket
            verimli ve bilinçli uygulamalar geliştirilmesine katkı  edilmesi gerektiğini hatırlatarak, gıda israfını önle-
            sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.       mek için Milli Eğitim, Sağlık ile Kültür ve Turizm
                                                       Bakanlıklarının da harekete geçmesini istedi.
            “İSRAFI ENGELLEMENİN YOLU NİHAİ TÜKETİCİDEN GEÇİYOR”
                                                       Tarakçı, “Gıda israfının ekonomik boyutlarının ya-
            İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Şerafettin Taş-  nında sosyolojik ve psikolojik boyutları da var. Gıda
            tan da gıda israfının engellenmesinin yolunun nihai  israfının engellenmesinde algı yönetimi çok önemli.
            tüketiciden geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:  Bu sebeple sadece Tarım ve Orman Bakanlığı nez-
            “Gıda israfının yüzde 60’ı ev halkı tarafından ger-  dinde çalışmalar yürütmek yerine, Milli Eğitim Ba-
            çekleştiriliyor. Bu nedenle israfın  önlenmesinde   kanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı
            nihai tüketicinin bilinçlendirilmesi kritik öneme sa-  ile topyekûn mücadele edilmesi gerekiyor. Konunun
            hip. Özel sektör, hem ekonomik hem de verimlilik  konsorsiyum ile kamu spotlarıyla desteklenerek far-
            açısından israfı önlemek için elinden geleni yapıyor.  kındalık oluşturulması gerekiyor” tespitinde bulundu.

            “HORECA SEKTÖRÜNDE GIDA İSRAFI” KİTABI



            İstanbul Ticaret Borsasının aylık olarak düzenlediği “Borsa Meydanında Sek-
            törler Konuşuyor” dizisinin “Horeca Sektöründe Gıda İsrafı” başlıklı toplan-
            tısının içeriği e-kitap olarak yayınlandı. Güvenilir Ürün Platformu Başkanı
            Celal Toprak’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantının açılışını İSTİB Meclis
            Başkanı Ahmet Bülent Kasap yapmıştı.

            E-kitapta İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, YESİDEF Tür-
            kiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ,
            TURYİD Genel Sekreteri ve İTO Restoranlar Komitesi Başkanı Ebru Koralı,
            Karabük Üniversitesi Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim
            Görevlisi Tolgahan Tabak, İSTİB Meclis Üyeleri Şerafettin Taştan ve Süley-
            man Tarakçı’nın sunumları yer alıyor.
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24