Page 17 - borsaaktuel-73-k
P. 17

OCAK-ŞUBAT 17




            İstanbul Ticaret Borsasının, Güvenilir Ürün Platfor-
            mu desteğiyle yapılan “Borsa Meydanı’nda Sektörler
            Konuşuyor” Kasım toplantısında Hotel, Restoran ve
            Kafelerde (Horeca) gıda israfı tüm boyutlarıyla gün-
            deme taşındı.
            Toplantının açılışında konuşan İstanbul Ticaret Bor-
            sası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, hotel, resto-
            ran ve kafelerde büyük miktarlarda gıda israfı gerçek-
            leştiğine dikkat çekerek, “Özellikle serpme kahvaltı ve
            her şey dahil tatildeki israf inanılmaz boyutlarda. Her
            şey dahil sistemde tabağın üçte ikisinin dolu döndü-
            ğünü ve çöpe gittiğini gösteren araştırmalar var” dedi.

            Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşlet-
            meleri Derneği (TURYİD) Genel Sekreteri Ebru
            Koralı da dünya çapındaki gıda kaybının yeniden   “GIDA İSRAFI EN ÇOK EV, RESTORAN VE OTELLERDE”
            hesaplandığını ifade ederek, “WWF ve Tesco’nun   İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap açılış ko-
            yeni raporunda her yıl dünya çapında üretilen gıda-  nuşmasında, üretilen gıdanın üçte birinin, taze meyve
            nın yaklaşık yüzde 40’ının yenmediğini gösteriyor.   ve sebzenin ise yarısının fire veya israfa konu olduğu-
            Bu rakam şimdiye kadar tahmin edilen yüzde 33’lük   nu söyledi. Kasap, gıda kaybı ile gıda israfı arasında bir
            rakamdan çok daha yüksek” dedi.            ayrım yapmak istemediğini kaydederek, “Gıda kayıp
            Horeca sektöründe gıda israfının konuşulduğu etkin-  ve firesi, genellikle tarladan sofraya kadar olan süreçte
            liğe, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür   ve sıklıkla teknolojik yetersizlikler dolayısıyla gerçekle-
            Yardımcısı Nazif Koca, Türkiye  Yemek Sanayicileri   şiyor. Gıda israfı ise ağırlıklı olarak, evlerde, restoran ve
            Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüse-  otellerde yapılıyor. Örneğin misafirlerin her şey dahil
            yin Bozdağ, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastro-  konsepte daha fazla çeşit denemek istemesiyle, tabak-
            nomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Genel Sekreteri   ların büyük kısmı dolu ancak yenmemiş şekilde geri
            ve İstanbul Ticaret Odası Restoranlar Komitesi Baş-  dönüyor. Yiyeceklerin yaklaşık üçte ikisinin tabaktan
            kanı Ebru Koralı, Karabük Üniversitesi, Otel Lokanta   döndüğünü gösteren araştırmalar var” diye konuştu.
            ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Tol-
            gahan Tabak, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyele-  “İSRAF EDİLEN GIDANIN BEDELİ, 900 BİN AİLENİN
            ri Şerafettin Taştan ve Süleyman Tarakçı konuşmacı   GEÇİM ÜCRETİNE DENK”
            olarak katıldı. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yar-
            Ahmet Bülent Kasap’ın açılış konuşmasını gerçek-  dımcısı Nazif Koca Tarım ve Orman Bakanlığının
            leştirdiği toplantının moderatörlüğünü ise Güvenilir  gıda israfını engellemeye yönelik projeleri ve çalış-
            Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak yaptı.  maları hakkında bilgi vererek, gıda israfının ekono-
                                                       mik boyutlarına dikkat çekti.

                                                                                                 “Dünyada
                                                                                                 üretilen gıdanın
                                                                                                 1,3 milyar tonu
                                                                                                 israf ediliyor.
                                                                                                 Türkiye’de ise
                                                                                                 bu rakam 18,1

                                                                                                 milyon ton
                                                                                                 civarında. Bu,
                                                                                                 oldukça ciddi
                                                                                                 boyutlarda bir
                                                                                                 israf anlamına
               AHMET BÜLENT KASAP                        NAZİF KOCA                              geliyor.”
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22