Page 17 - borsaaktuel-73-k
P. 17
OCAK-ŞUBAT 17
İstanbul Ticaret Borsasının, Güvenilir Ürün Platfor-
mu desteğiyle yapılan “Borsa Meydanı’nda Sektörler
Konuşuyor” Kasım toplantısında Hotel, Restoran ve
Kafelerde (Horeca) gıda israfı tüm boyutlarıyla gün-
deme taşındı.
Toplantının açılışında konuşan İstanbul Ticaret Bor-
sası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, hotel, resto-
ran ve kafelerde büyük miktarlarda gıda israfı gerçek-
leştiğine dikkat çekerek, “Özellikle serpme kahvaltı ve
her şey dahil tatildeki israf inanılmaz boyutlarda. Her
şey dahil sistemde tabağın üçte ikisinin dolu döndü-
ğünü ve çöpe gittiğini gösteren araştırmalar var” dedi.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşlet-
meleri Derneği (TURYİD) Genel Sekreteri Ebru
Koralı da dünya çapındaki gıda kaybının yeniden “GIDA İSRAFI EN ÇOK EV, RESTORAN VE OTELLERDE”
hesaplandığını ifade ederek, “WWF ve Tesco’nun İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap açılış ko-
yeni raporunda her yıl dünya çapında üretilen gıda- nuşmasında, üretilen gıdanın üçte birinin, taze meyve
nın yaklaşık yüzde 40’ının yenmediğini gösteriyor. ve sebzenin ise yarısının fire veya israfa konu olduğu-
Bu rakam şimdiye kadar tahmin edilen yüzde 33’lük nu söyledi. Kasap, gıda kaybı ile gıda israfı arasında bir
rakamdan çok daha yüksek” dedi. ayrım yapmak istemediğini kaydederek, “Gıda kayıp
Horeca sektöründe gıda israfının konuşulduğu etkin- ve firesi, genellikle tarladan sofraya kadar olan süreçte
liğe, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür ve sıklıkla teknolojik yetersizlikler dolayısıyla gerçekle-
Yardımcısı Nazif Koca, Türkiye Yemek Sanayicileri şiyor. Gıda israfı ise ağırlıklı olarak, evlerde, restoran ve
Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüse- otellerde yapılıyor. Örneğin misafirlerin her şey dahil
yin Bozdağ, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastro- konsepte daha fazla çeşit denemek istemesiyle, tabak-
nomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Genel Sekreteri ların büyük kısmı dolu ancak yenmemiş şekilde geri
ve İstanbul Ticaret Odası Restoranlar Komitesi Baş- dönüyor. Yiyeceklerin yaklaşık üçte ikisinin tabaktan
kanı Ebru Koralı, Karabük Üniversitesi, Otel Lokanta döndüğünü gösteren araştırmalar var” diye konuştu.
ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Tol-
gahan Tabak, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyele- “İSRAF EDİLEN GIDANIN BEDELİ, 900 BİN AİLENİN
ri Şerafettin Taştan ve Süleyman Tarakçı konuşmacı GEÇİM ÜCRETİNE DENK”
olarak katıldı. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yar-
Ahmet Bülent Kasap’ın açılış konuşmasını gerçek- dımcısı Nazif Koca Tarım ve Orman Bakanlığının
leştirdiği toplantının moderatörlüğünü ise Güvenilir gıda israfını engellemeye yönelik projeleri ve çalış-
Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak yaptı. maları hakkında bilgi vererek, gıda israfının ekono-
mik boyutlarına dikkat çekti.
“Dünyada
üretilen gıdanın
1,3 milyar tonu
israf ediliyor.
Türkiye’de ise
bu rakam 18,1
milyon ton
civarında. Bu,
oldukça ciddi
boyutlarda bir
israf anlamına
AHMET BÜLENT KASAP NAZİF KOCA geliyor.”