Page 21 - borsaaktuel-76-k
P. 21

TEMMUZ-AĞUSTOS 21




                                                                                                 Fatih Erbaş:
                                                                                                 “Çileği ağırlıklı
                                                                                                 olarak sofralık

                                                                                                 üretiyoruz.
                                                                                                 Oysa çileği
                                                                                                 sanayileştirip
                                                                                                 katma değerli
                                                                                                 hale getirirsek,
                                                                                                 çok daha yüksek
                                                                                                 ekonomik getiri
                                                                                                 sağlayabiliriz.”

               KAZIM GÜNDÜZ                              FATİH ERBAŞ

            ramıyoruz” dedi. Kasap, çilek üretiminin küçük ve   “ÇİLEĞİ KATMA DEĞERLİ HALE GETİRMELİYİZ”
            dağınık aile işletmeleri tarafından yapıldığına dikkat
            çekerek, “Kalite standardizasyonu, izlenebilirlik ve   Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Ensti-
            ihracata uygunluk gibi alanlarda üreticimizin eli za-  tüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş da sadece
            yıf kalıyor” şeklinde konuştu.             sofralık üretimle sınırlı kalınmaması gerektiğinin al-
                                                       tını çizerek, şunları söyledi:
            “DOĞRU FİDE SEÇİMİ, VERİMLİLİK VE          “Biz çileği ağırlıklı olarak sofralık üretiyoruz. Oysa
            SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ŞART”               çileği sanayileştirip katma değerli hale getirirsek,
                                                       çok daha yüksek ekonomik getiri sağlayabiliriz.
            Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi
            Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz, Türkiye’de   Örneğin, Litvanya’da çileğin çekirdekleri çıkartılıp
            çilek  üretiminin  en  önemli  sorunlarından  birinin   kurutuluyor, atıştırmalık ürünler haline getiriliyor.
            fide seçimindeki yanlışlar olduğunu söyledi. Gün-  Katma değeri artıyor, raf ömrü uzuyor. Ürünü pa-
            düz, “Son yıllarda kaliteli fide çok azaldı, hatta yok   ketlediğinizde hem raf ömrü uzuyor hem de yurt
            olma aşamasına geldi. Kalitesiz fide kullanıldığında   dışındaki marketlerle pazarlık edebilecek konuma
            üreticiler daha fazla gübreleme yapmak zorunda ka-  geliyorsunuz.”
            lıyor. Bu durum maliyetleri ciddi şekilde artırıyor.
            Doğru fide kullanımıyla hem verimi hem de ekono-  “EN YÜKSEK VERİM İÇİN TOPRAKSIZ TARIMA
            mik sürdürülebilirliği artırabiliriz. Doğru fide olsa,   YÖNELİNMELİ”
            bu kadar yüksek girdi maliyetleri olmaz” ifadelerini  Çilek üreticisi Sabri Bozkurt da üretime klasik yön-
            kullandı.                                  temlerle açık alanda başladıklarını ancak artan girdi
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26