Page 21 - borsaaktuel-76-k
P. 21
TEMMUZ-AĞUSTOS 21
Fatih Erbaş:
“Çileği ağırlıklı
olarak sofralık
üretiyoruz.
Oysa çileği
sanayileştirip
katma değerli
hale getirirsek,
çok daha yüksek
ekonomik getiri
sağlayabiliriz.”
KAZIM GÜNDÜZ FATİH ERBAŞ
ramıyoruz” dedi. Kasap, çilek üretiminin küçük ve “ÇİLEĞİ KATMA DEĞERLİ HALE GETİRMELİYİZ”
dağınık aile işletmeleri tarafından yapıldığına dikkat
çekerek, “Kalite standardizasyonu, izlenebilirlik ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Ensti-
ihracata uygunluk gibi alanlarda üreticimizin eli za- tüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş da sadece
yıf kalıyor” şeklinde konuştu. sofralık üretimle sınırlı kalınmaması gerektiğinin al-
tını çizerek, şunları söyledi:
“DOĞRU FİDE SEÇİMİ, VERİMLİLİK VE “Biz çileği ağırlıklı olarak sofralık üretiyoruz. Oysa
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ŞART” çileği sanayileştirip katma değerli hale getirirsek,
çok daha yüksek ekonomik getiri sağlayabiliriz.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz, Türkiye’de Örneğin, Litvanya’da çileğin çekirdekleri çıkartılıp
çilek üretiminin en önemli sorunlarından birinin kurutuluyor, atıştırmalık ürünler haline getiriliyor.
fide seçimindeki yanlışlar olduğunu söyledi. Gün- Katma değeri artıyor, raf ömrü uzuyor. Ürünü pa-
düz, “Son yıllarda kaliteli fide çok azaldı, hatta yok ketlediğinizde hem raf ömrü uzuyor hem de yurt
olma aşamasına geldi. Kalitesiz fide kullanıldığında dışındaki marketlerle pazarlık edebilecek konuma
üreticiler daha fazla gübreleme yapmak zorunda ka- geliyorsunuz.”
lıyor. Bu durum maliyetleri ciddi şekilde artırıyor.
Doğru fide kullanımıyla hem verimi hem de ekono- “EN YÜKSEK VERİM İÇİN TOPRAKSIZ TARIMA
mik sürdürülebilirliği artırabiliriz. Doğru fide olsa, YÖNELİNMELİ”
bu kadar yüksek girdi maliyetleri olmaz” ifadelerini Çilek üreticisi Sabri Bozkurt da üretime klasik yön-
kullandı. temlerle açık alanda başladıklarını ancak artan girdi