Page 7 - 03. İSTİB Haber Haziran 2022 Sayı 3
P. 7

04Syf 7_MASTER  31.05.2022  22:28  Page 1










                                                                                             ARAŞTIRMA
                               HAZİRAN 2022                                                                                                                                                    7


                                İSTANBUL TİCARET BORSASINDA BAL SEKTÖRÜ KONUŞULDU





                        Bal ihracatımızı








                        geliştirmeliyiz













                           Bal üretiminde dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumuna gelen Türkiye’yi önemli fırsatlar
                        bekliyor. Bal sektörünün masaya yatırıldığı ‘Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor’ toplantısında
                        konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “ABD, taklit ballarıyla baş edemeyince Çin’den ithalatı
                        yasakladı. Dolayısıyla, yüksek bir talebi olan ABD pazarı bizim için bir fırsat olabilir”dedi.


                          w HABER MERKEZİ

                             stanbul Ticaret Borsası Yönetim
                             Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un
                             açılış konuşmasını yaptığı ‘Borsa
                          İMeydanında Sektörler Konuşuyor’                                                                                                      KİMLER KATILDI
                        toplantısında bal sektörü değerlendirildi.
                        Balın öneminin her geçen gün arttığını
                        belirten Başkan Kopuz Türkiye’nin                                                                                                           İstanbul Ticaret Borsası’nın
                        dünyada ikinci büyük üretici olduğunu                                                                                                     düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda
                        vurgulayarak sektörün önündeki ihracat                                                                                                    Sektörler Konuşuyor’ toplantılarının
                        fırsatını şöyle anlattı: “Bal üretiminde 2020                                                                                             dördüncüsünde bal sektörünün sorunları
                        yılı itibarıyla 458 bin ton ile Çin ilk sırada                                                                                            konuşuldu. 21 Nisan Perşembe günü
                        iken, 104 bin tonluk üretimi ile                                                                                                          webinar ortamında gerçekleştirilen,
                        Türkiye’nin ikinci, İran’ın ise 80 bin                                                                                                    “Dünü Bugünü Yarını ile Bal Sektörü”
                        ton ile üçüncü sırada yer                                                                                                                 başlıklı toplantıya; Gıda Kontrol Genel
                        aldığını görüyoruz. Yani Türkiye bir bal                                                                                                  Müdürlüğü Gıda Kodeks Daire Başkanı
                        ülkesi... Üretimde birinci ülke olan Çin,                                                                                                 Selim Kaplan, İstanbul Tarım ve Orman
                        yaptığı taklit ve tağşişler ile meşhur.                                                                                                   İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Ankara
                        Çin’in sahte ballarından en çok şikâyetçi                                                                                                 Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü
                        olan ülke ise ABD… Çin’in taklit ballarıyla                                                                                               Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık,
                        baş edemeyince Çin’den ithalatı                                                                                                           Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu
                        yasakladılar. Dolayısıyla, yüksek bir talebi                                                                                              Başkanı ve Balder Başkanı Özen
                        olan ABD pazarı bizim için bir fırsat                                                                                                     Altıparmak, İstanbul Bal Üreticileri
                        olabilir. Balın ihracat potansiyelini                                                                                                     Birliği Başkanı Yalçın Sezer, İstanbul İli
                        kullanmamız bu sektörü çok daha önemli                                                                                                    Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur
                        yerlere taşıyacaktır” dedi. Güvenilir Ürün                                                                                                Çilenk, Aksu Vital Yönetim Kurulu
                        Platformu Başkanı Celal Toprak’ın                                                                                                         Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Yunis
                        moderatörlüğünde yapılan toplantıda                                                                                                       Aksu, İstanbul Bal Evi Yönetim Kurulu
                        sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri                                                                                                  Başkanı ve İSTİB Bal ve Baharat
                        şöyle:                                                                                                                                    Komitesi Başkanı Mustafa Toktaş
                        İkili denetim sistemi ile                                                                                                                 konuşmacı olarak katıldı.
                        balda taklit ve tağşişi
                        engelleyeceğiz                     Bunda ne kadar başarılı olursak, bal  konudaki desteği bu nedenle çok önemli.  vasıflı olmalarına rağmen o fiyatlara  üretimi birbirinden
                                                           sektörü o kadar gelişecektir.”     Örneğin tulum peyniri üreticilerinin  satılamıyor. Yani katma değer sorunu var.  ayrılmaz bir bütünün
                          Gıda Kontrol Genel                                                  nişasta kullanımı ile ilgili bize yol  Bal üreticilerinin eğitimsizliği de çok  uyumuyla mümkün. Arı,
                        Müdürlüğü Gıda                     Denetimlerde sektör de             göstermesi denetimlerin etkinliğini artırdı  büyük sorun. Bunun, geniş katılımlı bir  bal, çiçek ve insan
                        Kodeks Daire Başkanı               bize yardımcı olmalı               ve sorunu büyük oranda çözdü.”     sürekli eğitim sistemi ile çözülmesi  dairesel bir döngüdür.
                        Selim Kaplan: “Türkiye                                                                                   gerekiyor.”                        Eğer çevre sağlıklı
                        bal üretiminde                       İstanbul Tarım ve                Çam balı standardı                                                    değilse, arıların oradan
                        ikinci ama ihracatta 22.           Orman İl Müdürü                    konusunda çalışmalıyız             Balı arı üretir biz                sağlıklı bir ürün üretmesi mümkün değil.
                        sırada. Kovan başı                 Ahmet Yavuz Karaca:                                                   paketleriz                         Bal ve diğer arı ürünleri ile ilgili sorunları
                        verimimizi artırarak bu sıralamada  “İstanbul sadece bir bal            Ankara Üniversitesi                                                 bütüncül olarak değerlendirmeliyiz.
                        yükselmemiz gerekiyor. Çam balında  pazarı değil, dev şirketleri      Gıda Güvenliği                       Altıparmak Gıda                  Ticaretin de dört paydaşı vardır; arıcı,
                        Türkiye dünyanın en önemli üreticisi...  ve 76 bin kovanıyla aynı     Enstitüsü Müdürü Prof.             Yönetim Kurulu                     paketlemeci, tüketici ve kamu. Bu
                        Çam balında kaliteyi artırmak için  zamanda bir üretim üssü.          Dr. Nevzat Artık: “Çam             Başkanı ve Balder                  paydaşların birlikte hareket ettiği bir
                        çalışmalar yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı,  Bu nedenle Müdürlüğümüz yoğun bir  balı Türkiye için çok       Başkanı Özen                       sistem kurulmadığında, kaliteyi sürekli
                        Türkiye İhracatçılar Birliği ve bal  biçimde bal denetimleri yapıyor. Bal  önemli. Türkiye dünya         Altıparmak: “Bal                   kılma konusunda başarılı olamayız.
                        üreticilerimizin de katkısıyla bu  denetimleri konusunda hem          çam balı üretiminin                markaları bal üreticisi            Örneğin tüketiciyi bilinçli hale getirmeden
                        çalışmaları geliştireceğiz. Ayrıca ikili  üreticilerimiz, hem firmalarımız, hem de  yüzde 92’sini tek başına yapıyor. Üretimin  değil bal paketleyicisi.  kaliteli bal talebi oluşmaz. Tüketiciye balın
                        denetim sistemi oluşturmaya çalışıyoruz.  üniversitelerimiz bize yol göstermeli.  yüzde 90’ından fazlasını ihraç ediyoruz.  Balı arı üretir, biz  reçel olmadığı, sağlıklı bir ürün olduğu
                        Tüm bu çalışmalar balda taklit ve tağşişin  Özellikle tağşiş yöntemleri konusunda  Tüm balımızın yüzde 17-23’ü çam balı.  paketleriz. Bal ticaretinin en önemli şartı  anlatılmalı. Tüm bu paydaşların sürekli
                        engellenmesine büyük katkı sağlayacaktır.  sürekli değişim var. Sektörün bu  Çam balı standardı konusunda çalışmalı,  doğru ürüne ulaşılması. Bu nedenle  olarak bir araya gelerek balda kaliteyi
                                                                                              ardından kodeks ve coğrafi işaret  laboratuvar gerekir. İleri teknoloji  sağlama ve sürdürme konusunda çalışma
                                                                                              konularına yoğunlaşmalıyız. İller arasında  kullanılmalı. Bal hem sağlıklı hem gerçek  yapmasının doğru olduğunu
                                                                                              çekişme olmamalı. Çam balı Türkiye’nin  olmalı. Her doğal bal sağlıklı değildir.  düşünüyorum. Sektörün gelişimi, kalite
                                                                                              her yerinde yetişiyor” dedi. Çam balı  Gerçek ballarda ilaç kalıntıları olabiliyor.  standardizasyonu ve ihracattan
                                                                                              üretimimize yangınların büyük bir darbe  Balda ARGE çalışmaları da önemlidir.  geçiyor.”
                                                                                              vurduğunu söyleyen Artık, “Yangın  Örneğin biz esmer pirinç şurubunun
                                                                                              alanlarına yeni fidan dikmeden mevcut  tespiti için çalışmalar yaptık ve tespit  Sektör böyle toplantılarla
                                                                                              ağaçların gelişmesini sağlamaya    etmeyi başararak dünyaya sunduk.”  bir araya gelerek çözüm
                                                                                              çalışmalıyız.”
                                                                                                                                 Herkes bal üretemez                üretmeli
                                                                                              Değerli ballarımızın               bunun bir okulu olmalı
                                                                                                                                                                      İstanbul Bal Evi
                                                                                              katma değerini artırmaya                                              Yönetim Kurulu
                                                                                                                                   İstanbul İli Arı
                                                                                              yoğunlaşmalıyız                    Yetiştiricileri Birliği            Başkanı ve İSTİB Bal
                                                                                                İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı  Başkanı Onur Çilenk:      ve Baharat Komitesi
                                                                                                                                                                    Başkanı Mustafa
                                                                                              Yalçın Sezer: “Bal üreticileri olarak bir  “Balda temel mesele        Toktaş: “Yıllardır,
                                                                                              yazılım çalışması yapıyoruz. Bu yazılım  üretim. Herkes bal           zengin bir bitki çeşidiyle Anadolu ve
                                                                                              sayesinde, Türkiye                 üretemez. Bunun bir                Trakya’da bal üretiliyor. Kanola, lavanta
                                                                                              çapında tüm vasıflarıyla,          okulu olmalı. Balın                ve çörekotu yeni bitkilerimiz. Çam
                                                                                              hangi kovanda nasıl                kalitesi üretim tekniklerine bağlıdır.  balımız dünyaca ünlü. Özellikle taklit ve
                                                                                              ballar üretildiğini                Herkes balcılık yapabileceği inancıyla bu  tağşişin önlenmesi konusunda
                                                                                              bilebileceğiz. Türkiye’de          işe giriyor ama sonuç sağlıklı olmuyor.  çalışmalıyız. İstanbul Ticaret Borsası
                                                                                              12 bin bitki türü var.             Balda eğitimden başlayarak bir     tağşiş konusunu TOBB’a götürdü,
                                                                                              Böyle bir yerde bal                standardizasyon olmalı. Ayrıca üretimden  Bakanlığa götürdü. Şimdi de bu toplantıyı
                                                                                              standardizasyonu oluşturmak çok zor…  tüketime bir sistem kurulmalı.”  yapıyor. Sektör böyle toplantılarla bir
                                                                                              Ayçiçeği ve çam balı gibi ballarda bile
                                                                                              durum kolay değil. Bizim yoğunlaşmamız Arı, bal, çiçek ve insan       araya gelerek çözüm üretmeli. Tağşiş gıda
                                                                                              gereken konu, değerli ballarımızın katma  dairesel bir döngüdür       terörüdür. Ben 50 yıldır bal ticareti
                                                                                              değerini artırmak olmalı. Örneğin manuka                              yapıyorum. Bugün sadece bal değil polen,
                                                                                                                                                                    arı ekmeği, arı sütü, propolis ticareti de
                                                                                              balının 250 gramı 85 Euro. Bizim kestane  Aksu Vital Yönetim Kurulu Başkanı
                                                                                              ve meşe ballarımız manuka balından  ve İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu: “Bal  yapıyoruz. Sektör gelişiyor.”
   2   3   4   5   6   7   8