Page 7 - 03. İSTİB Haber Haziran 2022 Sayı 3
P. 7
04Syf 7_MASTER 31.05.2022 22:28 Page 1
ARAŞTIRMA
HAZİRAN 2022 7
İSTANBUL TİCARET BORSASINDA BAL SEKTÖRÜ KONUŞULDU
Bal ihracatımızı
geliştirmeliyiz
Bal üretiminde dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumuna gelen Türkiye’yi önemli fırsatlar
bekliyor. Bal sektörünün masaya yatırıldığı ‘Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor’ toplantısında
konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “ABD, taklit ballarıyla baş edemeyince Çin’den ithalatı
yasakladı. Dolayısıyla, yüksek bir talebi olan ABD pazarı bizim için bir fırsat olabilir”dedi.
w HABER MERKEZİ
stanbul Ticaret Borsası Yönetim
Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un
açılış konuşmasını yaptığı ‘Borsa
İMeydanında Sektörler Konuşuyor’ KİMLER KATILDI
toplantısında bal sektörü değerlendirildi.
Balın öneminin her geçen gün arttığını
belirten Başkan Kopuz Türkiye’nin İstanbul Ticaret Borsası’nın
dünyada ikinci büyük üretici olduğunu düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda
vurgulayarak sektörün önündeki ihracat Sektörler Konuşuyor’ toplantılarının
fırsatını şöyle anlattı: “Bal üretiminde 2020 dördüncüsünde bal sektörünün sorunları
yılı itibarıyla 458 bin ton ile Çin ilk sırada konuşuldu. 21 Nisan Perşembe günü
iken, 104 bin tonluk üretimi ile webinar ortamında gerçekleştirilen,
Türkiye’nin ikinci, İran’ın ise 80 bin “Dünü Bugünü Yarını ile Bal Sektörü”
ton ile üçüncü sırada yer başlıklı toplantıya; Gıda Kontrol Genel
aldığını görüyoruz. Yani Türkiye bir bal Müdürlüğü Gıda Kodeks Daire Başkanı
ülkesi... Üretimde birinci ülke olan Çin, Selim Kaplan, İstanbul Tarım ve Orman
yaptığı taklit ve tağşişler ile meşhur. İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Ankara
Çin’in sahte ballarından en çok şikâyetçi Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü
olan ülke ise ABD… Çin’in taklit ballarıyla Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık,
baş edemeyince Çin’den ithalatı Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu
yasakladılar. Dolayısıyla, yüksek bir talebi Başkanı ve Balder Başkanı Özen
olan ABD pazarı bizim için bir fırsat Altıparmak, İstanbul Bal Üreticileri
olabilir. Balın ihracat potansiyelini Birliği Başkanı Yalçın Sezer, İstanbul İli
kullanmamız bu sektörü çok daha önemli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur
yerlere taşıyacaktır” dedi. Güvenilir Ürün Çilenk, Aksu Vital Yönetim Kurulu
Platformu Başkanı Celal Toprak’ın Başkanı ve İSTİB Meclis Üyesi Yunis
moderatörlüğünde yapılan toplantıda Aksu, İstanbul Bal Evi Yönetim Kurulu
sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri Başkanı ve İSTİB Bal ve Baharat
şöyle: Komitesi Başkanı Mustafa Toktaş
İkili denetim sistemi ile konuşmacı olarak katıldı.
balda taklit ve tağşişi
engelleyeceğiz Bunda ne kadar başarılı olursak, bal konudaki desteği bu nedenle çok önemli. vasıflı olmalarına rağmen o fiyatlara üretimi birbirinden
sektörü o kadar gelişecektir.” Örneğin tulum peyniri üreticilerinin satılamıyor. Yani katma değer sorunu var. ayrılmaz bir bütünün
Gıda Kontrol Genel nişasta kullanımı ile ilgili bize yol Bal üreticilerinin eğitimsizliği de çok uyumuyla mümkün. Arı,
Müdürlüğü Gıda Denetimlerde sektör de göstermesi denetimlerin etkinliğini artırdı büyük sorun. Bunun, geniş katılımlı bir bal, çiçek ve insan
Kodeks Daire Başkanı bize yardımcı olmalı ve sorunu büyük oranda çözdü.” sürekli eğitim sistemi ile çözülmesi dairesel bir döngüdür.
Selim Kaplan: “Türkiye gerekiyor.” Eğer çevre sağlıklı
bal üretiminde İstanbul Tarım ve Çam balı standardı değilse, arıların oradan
ikinci ama ihracatta 22. Orman İl Müdürü konusunda çalışmalıyız Balı arı üretir biz sağlıklı bir ürün üretmesi mümkün değil.
sırada. Kovan başı Ahmet Yavuz Karaca: paketleriz Bal ve diğer arı ürünleri ile ilgili sorunları
verimimizi artırarak bu sıralamada “İstanbul sadece bir bal Ankara Üniversitesi bütüncül olarak değerlendirmeliyiz.
yükselmemiz gerekiyor. Çam balında pazarı değil, dev şirketleri Gıda Güvenliği Altıparmak Gıda Ticaretin de dört paydaşı vardır; arıcı,
Türkiye dünyanın en önemli üreticisi... ve 76 bin kovanıyla aynı Enstitüsü Müdürü Prof. Yönetim Kurulu paketlemeci, tüketici ve kamu. Bu
Çam balında kaliteyi artırmak için zamanda bir üretim üssü. Dr. Nevzat Artık: “Çam Başkanı ve Balder paydaşların birlikte hareket ettiği bir
çalışmalar yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı, Bu nedenle Müdürlüğümüz yoğun bir balı Türkiye için çok Başkanı Özen sistem kurulmadığında, kaliteyi sürekli
Türkiye İhracatçılar Birliği ve bal biçimde bal denetimleri yapıyor. Bal önemli. Türkiye dünya Altıparmak: “Bal kılma konusunda başarılı olamayız.
üreticilerimizin de katkısıyla bu denetimleri konusunda hem çam balı üretiminin markaları bal üreticisi Örneğin tüketiciyi bilinçli hale getirmeden
çalışmaları geliştireceğiz. Ayrıca ikili üreticilerimiz, hem firmalarımız, hem de yüzde 92’sini tek başına yapıyor. Üretimin değil bal paketleyicisi. kaliteli bal talebi oluşmaz. Tüketiciye balın
denetim sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. üniversitelerimiz bize yol göstermeli. yüzde 90’ından fazlasını ihraç ediyoruz. Balı arı üretir, biz reçel olmadığı, sağlıklı bir ürün olduğu
Tüm bu çalışmalar balda taklit ve tağşişin Özellikle tağşiş yöntemleri konusunda Tüm balımızın yüzde 17-23’ü çam balı. paketleriz. Bal ticaretinin en önemli şartı anlatılmalı. Tüm bu paydaşların sürekli
engellenmesine büyük katkı sağlayacaktır. sürekli değişim var. Sektörün bu Çam balı standardı konusunda çalışmalı, doğru ürüne ulaşılması. Bu nedenle olarak bir araya gelerek balda kaliteyi
ardından kodeks ve coğrafi işaret laboratuvar gerekir. İleri teknoloji sağlama ve sürdürme konusunda çalışma
konularına yoğunlaşmalıyız. İller arasında kullanılmalı. Bal hem sağlıklı hem gerçek yapmasının doğru olduğunu
çekişme olmamalı. Çam balı Türkiye’nin olmalı. Her doğal bal sağlıklı değildir. düşünüyorum. Sektörün gelişimi, kalite
her yerinde yetişiyor” dedi. Çam balı Gerçek ballarda ilaç kalıntıları olabiliyor. standardizasyonu ve ihracattan
üretimimize yangınların büyük bir darbe Balda ARGE çalışmaları da önemlidir. geçiyor.”
vurduğunu söyleyen Artık, “Yangın Örneğin biz esmer pirinç şurubunun
alanlarına yeni fidan dikmeden mevcut tespiti için çalışmalar yaptık ve tespit Sektör böyle toplantılarla
ağaçların gelişmesini sağlamaya etmeyi başararak dünyaya sunduk.” bir araya gelerek çözüm
çalışmalıyız.”
Herkes bal üretemez üretmeli
Değerli ballarımızın bunun bir okulu olmalı
İstanbul Bal Evi
katma değerini artırmaya Yönetim Kurulu
İstanbul İli Arı
yoğunlaşmalıyız Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve İSTİB Bal
İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Başkanı Onur Çilenk: ve Baharat Komitesi
Başkanı Mustafa
Yalçın Sezer: “Bal üreticileri olarak bir “Balda temel mesele Toktaş: “Yıllardır,
yazılım çalışması yapıyoruz. Bu yazılım üretim. Herkes bal zengin bir bitki çeşidiyle Anadolu ve
sayesinde, Türkiye üretemez. Bunun bir Trakya’da bal üretiliyor. Kanola, lavanta
çapında tüm vasıflarıyla, okulu olmalı. Balın ve çörekotu yeni bitkilerimiz. Çam
hangi kovanda nasıl kalitesi üretim tekniklerine bağlıdır. balımız dünyaca ünlü. Özellikle taklit ve
ballar üretildiğini Herkes balcılık yapabileceği inancıyla bu tağşişin önlenmesi konusunda
bilebileceğiz. Türkiye’de işe giriyor ama sonuç sağlıklı olmuyor. çalışmalıyız. İstanbul Ticaret Borsası
12 bin bitki türü var. Balda eğitimden başlayarak bir tağşiş konusunu TOBB’a götürdü,
Böyle bir yerde bal standardizasyon olmalı. Ayrıca üretimden Bakanlığa götürdü. Şimdi de bu toplantıyı
standardizasyonu oluşturmak çok zor… tüketime bir sistem kurulmalı.” yapıyor. Sektör böyle toplantılarla bir
Ayçiçeği ve çam balı gibi ballarda bile
durum kolay değil. Bizim yoğunlaşmamız Arı, bal, çiçek ve insan araya gelerek çözüm üretmeli. Tağşiş gıda
gereken konu, değerli ballarımızın katma dairesel bir döngüdür terörüdür. Ben 50 yıldır bal ticareti
değerini artırmak olmalı. Örneğin manuka yapıyorum. Bugün sadece bal değil polen,
arı ekmeği, arı sütü, propolis ticareti de
balının 250 gramı 85 Euro. Bizim kestane Aksu Vital Yönetim Kurulu Başkanı
ve meşe ballarımız manuka balından ve İSTİB Meclis Üyesi Yunis Aksu: “Bal yapıyoruz. Sektör gelişiyor.”