Page 13 - Borsaaktüel-48-internete
P. 13
KÜRESEL
GIDA KAYBI
VE İSRAFI
gerileme dünya genelinde açlık çeken insan bilinç oluşturmayı hedefliyor ve sürdürüle-
sayısını daha da artıracak. Gıda israfını en- bilirlik için gıdanın çöp olmamasını ve gıda
gelleme konusunda yapılacak her çalışma israfına son vermeyi istiyor. Nihai hedef
kelebek etkisi ile dünyanın herhangi bir ye- ise, bu projenin sosyal sorumluluktan öte-
rinde açlıktan ölmek üzere olan bir insanı ye geçerek bir sosyal girişimcilik projesine
yaşama döndürebilir!
dönüşmesi…
HEDEF, “GıDANıN ÇÖP OlMAMASı” “Gıda İsrafını Engelleme Projesi” ile ilk 5
yılda yüzde 50’ye yakın gıda kaybını ön-
Üyelerinin yüzde 99’u gıda konusunda çalı-
şan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) da gıda rumluluk bilinciyle mücadele eden İSTİB, leyecek çalışmalar yapan İSTİB, birkaç yıl
kaybının ve israfının etkilerine, bu konu ile “Gıda İsrafını Engelleme Projesi” ile 2019 içinde gıda israfını en az 2-3 milyar dolar
ilgili sorunlara çözüm geliştirme bilinciy- azaltmayı hedefliyor. Bir yandan da gıda
le hareket eden önemli kuruluşlardan biri. yılından bu yana gıdada israfı azaltan hatta bankacılığının yaygınlaşmasına öncülük
Savaş, salgın ve doğal afetler kadar yıkıcı sıfır atığı hedefleyen bir dizi etkin çalışma ederek kurtarılmış gıdanın ihtiyaç sahiple-
bir etkiye sahip gıda israfı ile sosyal so- gerçekleştiriyor. Her şeyden önce toplumsal rine direkt ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
İSTİB Başkanı Ali Kopuz:
“MİLLİ SERMAYEMİZİ ÇÖPE ATTIRMAYACAĞIZ!”
İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Gelecek nesillere
daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çev-
re bırakabilmek için tüm imkanlarımızı ve
enerjimizi harcayarak toplumun her kesi-
mine ulaşmak bizler için bir görevden çok
daha fazla şey ifade ediyor. Gıdada israfı
engelleyeceğiz ve milli sermayemizi çöp-
ten çıkaracağız” diye konuştu.
Proje kapsamında yaptıkları çalışmaları
anlatan Başkan Kopuz, medya ve sosyal
medyada kamu spotları ve yayınlarla bi-
linçlendirme çalışmalarının sürdüğün söy-
ledi. Başkan Kopuz, şunları söyledi:
“lokanta, kafe, restoran, yemekhaneler ve
oteller gibi toplu tüketim yerlerinde de gıda
israfına yönelik bilinçlendirme çalışmaları
yapmaya başlayacağız. Mahalli idarelerin
ve vakıfların gıda bankası / aş evi kurma melerinin gıda israfını ortadan kaldırmak Düzenlediğimiz “Gıda İsrafını Engelleme
ve lokal olarak bağış yapılmasını kolaylaş- amaçlı mevzuata uyumunu sağlamak üze- Proje Yarışması” ile de üniversite öğrenci-
tırıcı mevzuat çalışmalarına destek vermek re eğitim seminerleri düzenliyoruz. Gıda lerinin gıda israfının engellenmesine katkı-
üzere çalışmalar yapıyoruz. Bir yandan da atıklarının bir sistem üzerine kayıt edilerek da bulunacak projelerine toplam 65 bin Tl.
perakende sektörünün gıda ürünlerini iade ödül vereceğiz. Türkiye genelinden üni-
ölçülmesi, istatistik çalışmalarının Çevre
etmesini ortadan kaldıracak eğitimler ve versitelilerin katıldığı yarışmaya, şimdiye
düzenlemelerin hazırlanması için çalış- Bakanlığı tarafından yapılmasına öncülük kadar görmüş olduğu yoğun ilgi ile “Gıda
malar yürütüyoruz. Yürürlüğe giren Sıfır etmek gibi farklı başlıklarda da çalışmala- İsrafına Dur” diyecek çok sayıda proje baş-
Atık Yönetmeliği çerçevesinde, gıda işlet- rımızı sürdürüyoruz. vurusu oldu.”
Kasım-Aralık 2020 11