Page 16 - Borsaaktüel-48-internete
P. 16
KÜRESEL
GIDA KAYBI
VE İSRAFI
İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral:
“TÜRKİYE’DE 140 DÜNYADA 33 BİN GIDA BANKASI VAR”
İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, “Geçen sene açık büfelerde yaptığımız
ölçümleri bu sene de yaptık. Covid nedeniyle açık büfelere getirilen kısıtlamalar
sayesinde israf şimdiden yarı yarıya düştü. Pandemiden sonra da açık büfelerdeki
yeni sistemi devam ettirmemiz lazım” dedi.
İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı
Hakkı İsmet Aral, “İSTİB Gıda İsrafını Ön-
leme Projesi” ve “Gıda Bankacılığı” konu-
larında A Para Ana Haber Bülteninde bilgi
verdi.
Aral, israfı önleme projesini İSTİB olarak
Mart 2019 tarihinde başlattıklarını hatırla-
tarak, “Başlatmamızın nedeni, Türkiye’deki
gerçekten israf olan, çöpe giden gıdanın
büyüklüğüydü. Bu oran bizi çok korkuttu.
Yılda 14,5 milyar dolarımızı çöpe atıyoruz.
Durum bu iken bizler de mutlaka bu konu-
larda aksiyon almamız gerektiğini tespit et-
tik. Belli noktalarda aksiyonlarımızı almaya Türkiye’de yaygınlaştırmak olduğunu kay- den, perakendeden, zincir ve satış mağa-
başladık” bilgisini verdi. deden Aral, “Gıda bankacılığı, geliri düşük zalarından, diğer bağışlayıcılardan gelen
insanların ihtiyacını karşılaması, gıda ihti- gıdaların, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması
“BİRİNCİ ÖNCElİğİMİZ GıDA BANKACılığı” yaçlarına ulaşması için kurulmuş bir sistem. için vakıflar tarafından kurulan bir sistem”
diye konuştu.
Birinci önceliklerinin gıda bankacılığını Bu sistemde üreticilerden, distribütörler-
HER SEKTÖRDE İADE VAR
Aral, Türkiye’de akredite olmuş 140 gıda
bankası varken, dünyada bu rakamın 33 bin
olduğunu belirtti. “Bizde eksik olan gıda
bankacılığıyla ilgili mevzuatlar” diyen Aral
şunları söyledi:
“Gıda bankacılığını bu ülkede en azından 2
- 3 sene içinde kısa vadede bine çıkarmak
istiyoruz. Çünkü eğer marketlerde kuru gı-
dalarda yüzde 2-3 iade var. Bunlar iade ol-
madan ihtiyaç sahiplerine ulaşması gereki-
14