Page 17 - Borsaaktüel-48-internete
P. 17

KÜRESEL
                                                           GIDA KAYBI
                                                            VE İSRAFI




            yor. Bu sistem gıda bankacılığı ile olur.  Eğer
            bu işi yaygınlaştırırsak hem iadeleri önlemiş   “AÇIK BÜFE KONSEPTİ DEVAM ETMEMELİ”
            olacağız, hem ihtiyaç sahiplerine bu gıdalar
            hiç bozmadan ulaştırmış olacağız. Hem re-  Gıda  israfının  en  çok  evlerde,  lokantalar-
            gülasyonlar da hem Bakanlığımızla birlikte   da ve otellerde yapıldığını kaydeden Aral,
            bu  çalışmaların  içinde  olacağız.  Vakıflarla   “Açık  büfe  konsepti,  Covid-19’dan  dolayı
            da bu çalışmayı devam ettiriyoruz.”  yasaklandı. Salgın bittikten sonra da bu ya-
                                                 sağın devam etmesini istiyoruz. Çünkü açık
            “SİSTEM İşlERSE UCUZlUK GElECEK”     büfelerde % 60’a yakın bir israf var. Konu
                                                 ile ilgili görüşmeleri yapıyoruz. lokantalar-
            Gıda  bankacığı  sayesinde  iade  maliyetle-  da en fazla garnitür israf ediliyor gıda ola-
            rinin  ortadan  kalkmasının  ucuzlama  sağ-  rak.  Burada  menülerde  ayarlama  yapmak
            layacağına  işaret  ederek,  “Meyve  sebzede   istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte   bir gün önceden kalan gıdaların, yemekle-
            senede yüzde 30-40’lara yakın bir maliyet   yapacağız bunu. Menülerde ana yemek ya-  rin nasıl tekrardan yemek haline gelebile-
            unsuru var. Bu iadeden dolayı çöpe atılma-  nında garnitürler de yazacak. Bu mevzuat-  ceğini biz gene ınstagram’da Facebook’ta
            lardan dolayı kuru gıdalarda yüzde 3 civa-  larla gelişecek bir olay” diye konuştu.   eğitimcilerimizle, aşçılarımızla birlikte an-
            rındadır.  Et,  süt  ve  peynir  gibi  ürünlerde                       latmaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencile-
            yüzde 15’e yakın bir iade söz konusu. Eğer   “GıDA İSRAFı İlKOKUl MÜFREDATıNA   rine yönelik proje yarışması başlattık. Gıda
            bunları bir konsept içinde hep birlikte çö-  KONUlMAlı”                israfını gıda israf olmadan önleyecek sis-
            zersek kesinlikle gıda enflasyonuna etkisi-                            temleri öğrencilerimizden talep ediyoruz.
            nin % 5’ten aşağı olamaz” değerlendirme-  İSTİB olarak israfı önleyerek 2 sene içinde   4  senelik  ilköğretime  biz  gıda  esnafının
            sinde bulundu.                       2-3 milyar doları ülkeye kazandıracak bir   müfredat olarak konulmasını talep ediyo-
                                                 proje ortaya koyduklarını vurgulayan Aral,   ruz. Bununla ilgili bir mevzuat çalışmamız
            Aral,  gıda  israfını  da  ortadan  kaldıracak   şunları aktardı:
            projelere  imza  atılması  gerektiğinin  altını                        var.  Sosyal  medyada  birçok  yayınlarımız
            çizerek, “Eğer gerçekten ülke olarak adım   “Sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Gıda   var. Bunları izlemelerini tavsiye ediyoruz
            atarsak en azından 2-3 milyar dolar 2 sene-  israfını  önleyecek  şekilde  eğitimcilerle   insanlarımıza. İnşallah gıda israfında far-
            de 3 senede geri kazandırabiliriz ülkemize”   çalışıyoruz. Buzdolabı nasıl düzeltilir? Ne   kındalığı önce yaratıp daha sonra da gıda
            ifadelerini kullandı.                nereye konur? Alışverişe nasıl gidilir? Evde   israfını önleyecek adımlar atıyoruz.”


                 “HEM İSRAFI HEM ENFLASYONU DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”




             İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, İSTİB’in   hem vatandaşın bütçesine, hem de gıda enflasyonuna olumlu katkı
             gıda israfını engelleme projesini anlatarak, israfın engellenmesiyle   olacağını söyledi. Aral, dünyada her yıl 2 trilyon dolar değerinde
                                                                  gıdanın israf edildiğine işaret ederek, “Türkiye her sene 18 milyar
                                                                  dolar tarım ihracatı yapıyor; yani yaklaşık olarak ihraç ettiği kadar
                                                                  gıdayı çöpe atıyor” ifadelerini kullandı.
                                                                  Aral,  İstanbul  Ticaret  Borsasının  Gıda  İsrafını  Engelleme  Projesi
                                                                  ile hem vatandaşın cebine olumlu katkı sağlanması, hem de gıda
                                                                  enflasyonunun  azaltılmasını  hedeflediğini  ifade  ederek,  şunları
                                                                  söyledi:

                                                                  “Çalışmaların  önemli  bir  başlığını  da  gıda  bankacılığının  teşvik
                                                                  edilmesi  oluşturuyor.  Gıda  iadeleri  gerçekten  bugün  çok  büyük
                                                                  rakamlara ulaşmış durumda. Marketler tarafında; yani perakende
                                                                  tarafında iadeleri eğer engelleyebilirsek, gıda bankacılığına yön-
                                                                  lendirebilirsek ve son tüketim tarihi geçmeden ihtiyaç sahiplerine
                                                                  ulaştıracak  bir  sistemi  mevzuat  olarak  ortaya  koyabilirsek  israfı
                                                                  önemli ölçüde engelleyebiliriz.”




                                                                                               Kasım-Aralık 2020 15
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22