Page 17 - Borsaaktüel-48-internete
P. 17
KÜRESEL
GIDA KAYBI
VE İSRAFI
yor. Bu sistem gıda bankacılığı ile olur. Eğer
bu işi yaygınlaştırırsak hem iadeleri önlemiş “AÇIK BÜFE KONSEPTİ DEVAM ETMEMELİ”
olacağız, hem ihtiyaç sahiplerine bu gıdalar
hiç bozmadan ulaştırmış olacağız. Hem re- Gıda israfının en çok evlerde, lokantalar-
gülasyonlar da hem Bakanlığımızla birlikte da ve otellerde yapıldığını kaydeden Aral,
bu çalışmaların içinde olacağız. Vakıflarla “Açık büfe konsepti, Covid-19’dan dolayı
da bu çalışmayı devam ettiriyoruz.” yasaklandı. Salgın bittikten sonra da bu ya-
sağın devam etmesini istiyoruz. Çünkü açık
“SİSTEM İşlERSE UCUZlUK GElECEK” büfelerde % 60’a yakın bir israf var. Konu
ile ilgili görüşmeleri yapıyoruz. lokantalar-
Gıda bankacığı sayesinde iade maliyetle- da en fazla garnitür israf ediliyor gıda ola-
rinin ortadan kalkmasının ucuzlama sağ- rak. Burada menülerde ayarlama yapmak
layacağına işaret ederek, “Meyve sebzede istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir gün önceden kalan gıdaların, yemekle-
senede yüzde 30-40’lara yakın bir maliyet yapacağız bunu. Menülerde ana yemek ya- rin nasıl tekrardan yemek haline gelebile-
unsuru var. Bu iadeden dolayı çöpe atılma- nında garnitürler de yazacak. Bu mevzuat- ceğini biz gene ınstagram’da Facebook’ta
lardan dolayı kuru gıdalarda yüzde 3 civa- larla gelişecek bir olay” diye konuştu. eğitimcilerimizle, aşçılarımızla birlikte an-
rındadır. Et, süt ve peynir gibi ürünlerde latmaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencile-
yüzde 15’e yakın bir iade söz konusu. Eğer “GıDA İSRAFı İlKOKUl MÜFREDATıNA rine yönelik proje yarışması başlattık. Gıda
bunları bir konsept içinde hep birlikte çö- KONUlMAlı” israfını gıda israf olmadan önleyecek sis-
zersek kesinlikle gıda enflasyonuna etkisi- temleri öğrencilerimizden talep ediyoruz.
nin % 5’ten aşağı olamaz” değerlendirme- İSTİB olarak israfı önleyerek 2 sene içinde 4 senelik ilköğretime biz gıda esnafının
sinde bulundu. 2-3 milyar doları ülkeye kazandıracak bir müfredat olarak konulmasını talep ediyo-
proje ortaya koyduklarını vurgulayan Aral, ruz. Bununla ilgili bir mevzuat çalışmamız
Aral, gıda israfını da ortadan kaldıracak şunları aktardı:
projelere imza atılması gerektiğinin altını var. Sosyal medyada birçok yayınlarımız
çizerek, “Eğer gerçekten ülke olarak adım “Sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Gıda var. Bunları izlemelerini tavsiye ediyoruz
atarsak en azından 2-3 milyar dolar 2 sene- israfını önleyecek şekilde eğitimcilerle insanlarımıza. İnşallah gıda israfında far-
de 3 senede geri kazandırabiliriz ülkemize” çalışıyoruz. Buzdolabı nasıl düzeltilir? Ne kındalığı önce yaratıp daha sonra da gıda
ifadelerini kullandı. nereye konur? Alışverişe nasıl gidilir? Evde israfını önleyecek adımlar atıyoruz.”
“HEM İSRAFI HEM ENFLASYONU DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, İSTİB’in hem vatandaşın bütçesine, hem de gıda enflasyonuna olumlu katkı
gıda israfını engelleme projesini anlatarak, israfın engellenmesiyle olacağını söyledi. Aral, dünyada her yıl 2 trilyon dolar değerinde
gıdanın israf edildiğine işaret ederek, “Türkiye her sene 18 milyar
dolar tarım ihracatı yapıyor; yani yaklaşık olarak ihraç ettiği kadar
gıdayı çöpe atıyor” ifadelerini kullandı.
Aral, İstanbul Ticaret Borsasının Gıda İsrafını Engelleme Projesi
ile hem vatandaşın cebine olumlu katkı sağlanması, hem de gıda
enflasyonunun azaltılmasını hedeflediğini ifade ederek, şunları
söyledi:
“Çalışmaların önemli bir başlığını da gıda bankacılığının teşvik
edilmesi oluşturuyor. Gıda iadeleri gerçekten bugün çok büyük
rakamlara ulaşmış durumda. Marketler tarafında; yani perakende
tarafında iadeleri eğer engelleyebilirsek, gıda bankacılığına yön-
lendirebilirsek ve son tüketim tarihi geçmeden ihtiyaç sahiplerine
ulaştıracak bir sistemi mevzuat olarak ortaya koyabilirsek israfı
önemli ölçüde engelleyebiliriz.”
Kasım-Aralık 2020 15