Page 14 - Borsaaktüel-48-internete
P. 14
KÜRESEL
GIDA KAYBI
VE İSRAFI
Başkan Kopuz, AA’ya konuştu.
“İHRACATIMIZ KADAR GIDAYI ÇÖPE ATIYORUZ”
İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Yıllık tarımsal gıda ihracatımız 18 milyar dolar. Emek
veriyoruz, destek ve teşvikler veriyoruz. Avrupa’da zirveye çıkıp üretimde rekor
kırıyoruz ancak yaklaşık ihracatımız kadar gıdayı da çöpe atıyoruz” dedi. Gıda
israfının sadece ürün kaybı olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Başkan
Kopuz, “Aynı zamanda su, arazi, enerji, emek ve sermaye kaybı, en acısı da can
kaybı demektir. Dünyada gıda kaybının dörtte biri bile engellense 830 milyon açlık
çeken insan beslenebilecek” bilgisini verdi.
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz,
16 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle AA
muhabirine bu alanda yaptıkları çalışmalar
hakkında bilgi verdi. İstanbul Ticaret Borsası
(İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye’nin artan
gıda israfıyla mücadele ettiğini belirterek,
“Yıllık tarımsal gıda ihracatımız 18 milyar
dolar. Emek veriyoruz, destek ve teşvikler
veriyoruz. Avrupa’da zirveye çıkıp üretimde
rekor kırıyoruz ancak yaklaşık ihracatımız
kadar gıdayı da çöpe atıyoruz” dedi.
“EN MAlİYETSİZ VE AKılCı ÇÖZÜM;
İSRAFıN ENGEllENMESİDİR”
İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz
Dünyamızın tarımsal üretim kapasitesinin
sınırlı olduğunu hatırlatan Başkan Kopuz, “ıSRAFıN DÖRTTE BİRİYlE, 830 MİlYON yada her gün binlerce insan açlıktan veya
ayrıca nüfusun da artmaya devam ettiğini İNSAN BESlENİR” yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor.
söyledi. Bu nüfus artış hızıyla 2050 yılına Halbuki dünyada gıda kaybının dörtte biri
gelindiğinde mevcut gıda ihtiyacının en Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü bile engellense 830 milyon açlık çeken in-
az yüzde 50 çoğalacağını aktaran Başkan (FAO) verilerine göre, kayıp ve israfın hu- san beslenebilecek” dedi.
Kopuz, “Üretim teknolojilerinin gelişmesi bubatta yüzde 30, süt ürünlerinde yüzde
üretimi artıran bir faktör… Öte yandan ik- 20, balık ve deniz ürünlerinde yüzde 35, “HAZİNEMİZİ ÇÖPE ATMA lÜKSÜMÜZ YOK”
lim değişikliği, tarımda kimyasal kullanımı, meyve ve sebzede yüzde 45, et ürünlerin-
su kaynaklarının azalması gibi nedenlerle de yüzde 20 ve yağlı tohumlar ile bakliyat Başkan Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası ola-
üretim kapasitesi düşüyor. Bu noktada bi- ürünlerinde yüzde 22 seviyesinde olduğu- rak “Gıda İsrafını Engelleme Projesi” ile bu
zim için en akılcı, en maliyetsiz ve en insani nu aktaran Başkan Kopuz, “Bu sadece ürün genel tabloyu değiştirmek amacıyla çalışma-
çözüm gıda israfının engellenmesidir. Çün- kaybı olarak değerlendirilmemeli. Aynı za- lar yaptıklarını belirterek, proje kapsamında
kü dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf manda su, arazi, enerji, emek ve sermaye İstanbul Ticaret Borsası olarak, konuyla ilgili
ediliyor…” bilgilerini verdi. kaybı, en acısı da can kaybı demektir. Dün- birçok paydaş ile görüştüklerini söyledi.
12