Page 58 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 58

İSTİB HABER




                           TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ







                       Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle pekmez, bal ve peynir

                          izlenimi veren ürünlerin üretimi yasaklandı. 19 Şubat 2020’de yürürlüğe

                          giren yönetmelikle, bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak
                                  peynir izlenimi veren ürünlerin üretimine yasak getirildi.





































           Türk gıda Kodeksi yönetmeliğinde yapılan
           değişiklikler, 19 Şubat 2020 tarih ve 31044   SÜT ÜRÜNLERİNDE YÖNETMELİĞE
           sayılı resmi gazete’de yayınlandı. Türk gıda
           Kodeksi  yönetmeliği  ile  gıda  ve  gıda  ile       UyUM SÜRESİ UZATILdI
           temas eden madde ve malzemelere ilişkin
           asgari  teknik  ve  hijyen  kriterleri,  pestisit
           kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda   gıda  Hijyen  yönetmeliğindeki  bazı  kural-
                                                ların uygulanması 2021 yılı sonuna kadar
           katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vi-
           taminler, mineraller ve belirli diğer öğeler,   uzatıldı. Buna göre hayvansal gıda üreten
           aroma vericiler ve aroma verme özelliği ta-  gıda işletmecisinin gıda zinciri, çiğ süt ve
           şıyan gıda bileşenlerine dair yatay ve dikey   kolostrum sütü, süt ürünleri ve kolostrum
           gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenleniyor.   sütü, çiğ sütten peynir üretimi gibi konu-
                                                larda “gıda Hijyeni yönetmeliği”nde belir-
           yönetmelikle  getirilen  en  önemli  değişik-  tilen kurallar, 31 Aralık 2021 yılına kadar
           liklerle  “gıda  enzimleri,  bulaşanlar,  hedef   uygulanmayacak. uzatma kararı, 31 Aralık
           dışı  yemlere  taşınması  önlenemeyen  kok-  2019 tarih ve 30995 sayılı resmi gazete-  Hijyen Kuralları yönetmeliğinde Değişiklik
           sidiyostatların  ve  histomonostatların  hay-  de yayımlanan “Hayvansal gıdalar İçin Özel   yapılması Hakkında yönetmelik” ile alındı.
           vansal gıdalarda bulunabilecek maksimum



           56
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63