Page 58 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 58
İSTİB HABER
TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle pekmez, bal ve peynir
izlenimi veren ürünlerin üretimi yasaklandı. 19 Şubat 2020’de yürürlüğe
giren yönetmelikle, bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak
peynir izlenimi veren ürünlerin üretimine yasak getirildi.
Türk gıda Kodeksi yönetmeliğinde yapılan
değişiklikler, 19 Şubat 2020 tarih ve 31044 SÜT ÜRÜNLERİNDE YÖNETMELİĞE
sayılı resmi gazete’de yayınlandı. Türk gıda
Kodeksi yönetmeliği ile gıda ve gıda ile UyUM SÜRESİ UZATILdI
temas eden madde ve malzemelere ilişkin
asgari teknik ve hijyen kriterleri, pestisit
kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda gıda Hijyen yönetmeliğindeki bazı kural-
ların uygulanması 2021 yılı sonuna kadar
katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vi-
taminler, mineraller ve belirli diğer öğeler, uzatıldı. Buna göre hayvansal gıda üreten
aroma vericiler ve aroma verme özelliği ta- gıda işletmecisinin gıda zinciri, çiğ süt ve
şıyan gıda bileşenlerine dair yatay ve dikey kolostrum sütü, süt ürünleri ve kolostrum
gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenleniyor. sütü, çiğ sütten peynir üretimi gibi konu-
larda “gıda Hijyeni yönetmeliği”nde belir-
yönetmelikle getirilen en önemli değişik- tilen kurallar, 31 Aralık 2021 yılına kadar
liklerle “gıda enzimleri, bulaşanlar, hedef uygulanmayacak. uzatma kararı, 31 Aralık
dışı yemlere taşınması önlenemeyen kok- 2019 tarih ve 30995 sayılı resmi gazete- Hijyen Kuralları yönetmeliğinde Değişiklik
sidiyostatların ve histomonostatların hay- de yayımlanan “Hayvansal gıdalar İçin Özel yapılması Hakkında yönetmelik” ile alındı.
vansal gıdalarda bulunabilecek maksimum
56