Page 59 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 59

İSTİB HABER




            miktarları” belirlendi. Ayrıca ambalajlama,
            etiketleme  ile  ilgili  hususlar  yönetmeliğe   ALERJEN BİLGİLENdİRMESİ ZORUNLU
            dahil edildi.
            Diğer  taraftan  “hayvansal  gıdalarda  bulu-
            nabilecek veteriner ilaçlarına ait farmako-
            lojik  aktif  maddelerin  sınıflandırılması  ve
            maksimum kalıntı limitleri”, “numune alma
            ve  analiz  metotları,  taşıma  ve  depolama
            ile ilgili yatay ve dikey gıda kodeksine iliş-
            kin esaslar” ile “coğrafi işaretle ilgili özel
            hükümler ile diğer bazı gıda ve/veya gıda
            gruplarına ilişkin özel hükümler” de düzen-
            lemelere dahil edildi.

            yönetmeliğe göre; pekmez olmadığı halde
            pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şu-
            rup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli
            şekerli  şerbet  ve  benzeri  isimlerle  ürünler
            üretilemeyecek.  Bunlara  ilaveten  “aroma
            vericiler  veya  bal  eklenerek  bal  aromalı
            şurup,  çam  aromalı  şurup,  ballı  şurup  ve
            benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin
            üretimi” de yasaklandı.

            Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kul-
                                                 2020 yılı ile beraber gıdada çok önemli bir   Buna  göre;  hazır  yemek  hizmeti  veren
            lanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de   düzenleme  daha  yürürlüğe  girdi.  1  Ocak   restoran,  kantin,  okul  ve  hastane  gibi
            üretimine yasak getiren yönetmelik yayım
                                                 2020  tarihinde  uygulanmaya  başlanan   toplu  tüketim  yerlerindeki  gıdalar  için
            tarihi olan 19 Şubat 2020’den itibaren yü-
                                                 “Türk gıda Kodeksi gıda Etiketleme ve Tü-  alerjen  bilgilerinin  tüketiciye  sunulması,
            rürlüğe girdi. yönetmeliğin yayım tarihin-
                                                 keticileri  Bilgilendirme  yönetmeliği”  hazır   hazır  ambalajlı  gıdalarda  ise  beslenme
            den önce üretilen ürünler en geç 31 Aralık   yemek verenlere yeni yükümlülükler getirdi.   bildirimi yapılması zorunlu hale geldi.
            2020 tarihinde piyasadan kalkmış olacak.


                                 6 GÜN SÜREN GIdA dENETİM SEFERBERLİğİ




             gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığı-
             nı arttırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanı
             Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile 81 il
             ve ilçede eş zamanlı olarak ve 6 gün sürecek
             gıda denetim seferberliği başlatıldı.
             Bir hafta süren seferberlikte, ilk nokta süt ve
             süt ürünleri üreten iş yerleri ile takviye edi-
             ci gıda üretimi yapan iş yerleri oldu. Bakan
             Pakdemirli  konu  ile  ilgili  yaptığı  açıklama-
             da “Kendi evlatlarına yedirmeyecekleri şey-
             leri vatandaşlarımızın kullanımına sunanların
             gözünün  yaşına  asla  bakmayacağız”  diye
             konuştu.




                                                                                                 Mart-Nisan 2020 57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64