Page 63 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 63
İSTİB HABER
VAHAP MUNYAR “İSTİB GIDA İSRAfINI ENGELLEME PROJESİ”Nİ YAZDI
İstanbul Ticaret Borsasının Türkiye’nin ka- çok önemli bir duyuru oldu. orijinal cümlelerimizle yönetmeliğe girdi.
nayan yarası gıda israfı konusunda baş- İşte Vahap Munyar’ın köşe yazısı: Komisyonun çalışmaları çerçevesinde Av-
lattığı sosyal sorumluluk projesi, basın rupa Birliği (AB) ülkelerinin gıda israfını
dünyasında da büyük yankı buldu. Dünya “yönetim Kurulu Başkanlığını Ali Kopuz’un önleme adımları incelendi
Gazetesi Genel Koordinatörü ve yazarı Va- yürüttüğü İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), • AB ülkelerinde 33 bin dolayında “gıda
hap Munyar “İSTİB Gıda Projesini” 28 geçen yıl nisan ayında yönetim kuru- bankacılığı” faaliyeti gösteren vakıf ve
Ocak 2020 tarihli köşe yazısı- lu üyelerinden oluşan bir çalışma kurum var. Bu vakıflar, marketlerde tarihi
na taşıdı. Vahap Munyar’ın grubu kurdu: gıda İsrafı geçmek üzere olan gıdaların toplanıp yok-
“Market ve evden çöpe Komisyonu. sullara ulaştırılmasını sağlıyor. Fransa örne-
giden 14.5 milyar İSTİB 10 bine yakın üye- ği dikkatlerini çekti: Fransa’da marketlerin
dolarlık gıdaya fren sinin tamamı gıda tarihi geçmiş gıda ürünlerini üreten veya
koyacağız” başlıklı PROJESİ sektöründe faaliyet dağıtımını yapan şirketlere iade etmesi ya-
yazısı, İSTİB Gıda BÜYÜK YANKI gösteren İSTİB’in sak. Tarihi geçmesine kısa süre kala “gıda
Projesi’nin kamu- kurduğu Komis- bankacılığı” yapan vakıflara, kurumlara
oyu tarafından sa- BULDU yon, 6-7 aylık çalış- teslim ediliyor. İngiltere ve İtalya’da da
hiplenmesi bakımından manın ardından proje- bu yönde uygulamalar olduğu anlaşıldı:
sini ortaya koydu: gıda İngiltere’de marketlerin gıda ürünü iadesi
İsrafı Projesi. konusunda kota uygulanıyor. İtalya’da da
Tanıtımında ve eyleme geçilmesine dö- bazı bölgelerde marketlere “gıda ürünü ia-
nük adımlarda İstanbul Ticaret Borsası yö- desi” izni verilmiyor.
netim Kurulu Başkan yardımcısı Hakkı İsmet Komisyon, Avrupa ülkelerindeki örneklerin
Aral’ın etkin rol aldığı projede öncelikle şu incelenmesinin ardından iddialı bir hedef
saptama yapıldı; 2018 yılında ülkemizde koydu: Mevzuatı hazırlayalım. Bürokrasiye
toplanan atık miktarı 33 milyon ton oldu. “Bunu çıkarın” diyelim.
Atıkların 14,5 milyon tonunun gıda oldu- Hakkı İsmet Aral, bize Komisyon’un çalışma-
ğu biliniyor. Marketten ve mutfaktan çöpe larını anlatırken şu noktanın altını çizdi; “As-
giden gıdanın parasal değeri 14,5 milyar lında belediyelerin çöpleri ayrıştırılmış şekil-
doları buluyor.
de toplamasını öngören kanun 2015’te çıktı.
çalışmalar sırasında gıda kayıp ve israfları- yani, çöpü ayrıştırılmamış şekilde toplamak,
nın yaşandığı 5 aşama saptandı: şu anda kanuna aykırı davranışa giriyor”
• Gıda Kayıpları: Tarlada, taşımada (lo- Bu noktada Avrupa’dan örnek verdi.
jistik) ve gıda sanayinin üretimi sırasında “Avrupa’dan çöplerde geri dönüşüm ora-
yaşanıyor. nı yüzde 70’leri aşıyor. ülkemizde bu oran
yüzde 20’lerde kalıyor.”
• Gıda İsrafı: Marketlerde, evlerde (resto-
ran ve oteller dâhil) yaşanıyor. Komisyon, Ardından ekledi; “gıda israfını azaltmak
bu saptamanın ardından İSTİB yönetimine için ilk adımlarımızdan biri belediyeleri gö-
kararını sundu; Öncelikle gıda israfını fren- reve çağırmak olacak.”
lemeye dönük çalışmalara odaklanacağız.
Sonra da kısa vadeli hedeflerini paylaştı;
Komisyon, mevzuatla ilgili ilk olarak Sıfır “2-3 milyar dolarlık gıdayı çöpe gitmekten
Atık yönetmeliği’nin taslak metnine görüş kurtarmak, bu konuda başarının ilk ayağı
hazırladı. Hazırlanan görüşlerin etkisi 12 olacak. 14.5 milyar dolarlık gıda ürününü
Temmuz 2019’da yürürlüğe giren yönetme- marketten ve mutfaktan çöpe göndermek
likte görüldü: Hazırladığımız ana başlıklar, Türkiye’ye yakışıyor mu?”
Mart-Nisan 2020 61