Page 64 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 64
İSTİB HABER
DünyADA gıDA KAyıP vE İSrAFı 1,2
TrİlyOn DOlAr İSTİB GIDA İSRAfI PROJESİ HÜRRİYET’TE
İstanbul Ticaret Borsası Başkan yardımcısı
Hakkı İsmet Aral, Birleşmiş Milletler (BM)
gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine
dikkat çekti. Dünya genelinde tarımsal ka-
yıplar dâhil, çöpe giden ve israf olan gıda
miktarı yıllık 1,6 milyar tonu buluyor. Bunun
parasal değeri 1,2 trilyon dolara ulaşıyor.
gıda kayıp ve israfının önlenmesinin yara-
tacağı olumlu etkiye işaret etti. Dünya ge-
nelinde ortaya çıkan gıda kayıp ve israfının
4’te biri önlenebilse, açlık çeken 830 mil-
yon insanın beslenmesine yeter.
gıDA BAnKASı KOlAy KurulSun, İADElEr
İçİn ADrES OlSun
İSTİB Başkan yardımcısı Hakkı İsmet Aral, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Gila Benma- tahmine göre 11.6 milyon ton idi.
hazırlanan rapordan gıda israfının önlen- yor, 29 Ocak 2020 tarihli köşesinde “İSTİB
mesine dönük bazı adımları sıraladı. üç yıl sonra bu kez İstanbul Ticaret Borsa-
Gıda İsrafı Projesi”ne yer verdi. Gila Ben-
• Mahalli idarelerin, vakıfların gıda bankası- mayor “İstanbul Ticaret Borsası’ndan Gıda sı yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Hakkı
aş evi kurmasını, bağış toplamasını kolay- israfına son kampanyası” başlıklı yazısında İsmet Aral ile yine gıda kaybını konuşuyoruz.
laştırıcı mevzuat değişikliği yapılsın. İSTİB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ile
• Perakende sektörünün tarihi geçmek üze- yaptığı konuşmayı anlattı. İşte Benmayor’un İSrAFın BOyuTu nEDİr?
re olan ürünleri gıda bankalarına yönlendi- yazısı: 94 yıllık geçmişi olan İstanbul Ticaret Bor-
rirken karşısına çıkan KDv sorunu çözülsün. sası geçtiğimiz Aralık ayında “gıda İsrafının
• restoranlar tabakta kalan yemeği, paket- “gıda israfı uzun zamandan beri dünyanın Engellenmesi Projesi”nin başlatması vesi-
leyip sahibine vermeye alışsın. meselesi. lesiyle bir araya geldiğimiz Aral’ın çevre
Bakanlığı’nın verilerinden gıda atığıyla ilgili
ABD’den Avrupa Birliği’ne Afrika’ya dek sayı-
AçıK BüFEDEn vAZgEçİlSİn DİyE EMSAl sız ülkede kamu, özel sektör, akademi, sivil verdiği rakamlar şöyle:
KArAr çıKAcAK
toplum kuruluşları gıda israfını önlemeye 1995 yılında belediyeler tarafından toplanan
İstanbul Ticaret Borsası “gıda İsrafı Komis- yönelik çalışmalar yapıyor. BM gıda ve Ta- 17 milyon ton çöp, 2019 yılına gelince 33.5
yonu”, turistik tesislerdeki açık büfe uygu- rım Örgütü FAO’nun son verilerine göre, yıl- milyona ulaşıyor. Bunun yüzde 48’i organik.
lamasından vazgeçilmesi için pilot bölge lık tarımsal kayıp 1.6 milyar ton. Bu kaybın
olarak Kaş’ı seçti. Kaş Belediyesi’ne şu öneri parasal değeri 1.2 trilyon dolar. Öte yandan “Türkiye’de 14.5 milyon tona yakın gıda
götürüldü; Belediye meclisiniz turistik te- dünyada 800 milyonun üzerinde aç var. atığı çöp var ve bunun değeri 14.5 milyar
sislerde öğlen ve akşam yemeklerinde açık dolar. Tarımsal ihracatımız ise 18 milyar do-
büfe uygulamasından vazgeçilmesi yönün- Benzer bir girizgahı üç yıl önce de Metro lar. neredeyse ihracatımız kadar gıda çöpe
de karar alsa “emsal” olur. Market Türkiye’nin İstanbul’da yeme-içme gidiyor” diyor Aral.
sektörünün önde gelen 50 şefinin desteğiyle yukarıda verdiğim rakam ile Aral’ın rakamı
gıDA İSrAFı MüFrEDATA gİrEr Mİ? düzenlediği “gıdada İsrafa Son Haftası” ve- birbirine yakın ve yükselme trendi gösteri-
silesiyle yazmıştım. Metro o dönemde TüBİ-
İSTİB “gıda İsrafı Komisyonu”, Milli Eğitim TAK ile birlikte kayba uğrayan ürünlerle ilgili yor.
Bakanlığı’na bir teklif planladı. İlköğrenim bir çalışma yapmıştı. İstanbul Ticaret Borsası kurulduğu 1924 yı-
olan 4 yıllık eğitime “gıda İsrafı” mecburi lından tarım ve hayvancılık sektöründe öncü
ders olarak müfredata alınamaz mı? O çalışmaya göre, Türkiye’de üretilen 49 mil-
yon ton sebze ve meyvenin yüzde 25 ila 40’ı olmuş bir kurum.
Komisyon, bu konuda şu kararı aldı; AB
standartlarını baz alarak yönetmelik hazır- üretim ve dağıtım zincirinde kayba uğru- Binası Eminönü’nde Zahire Borsası sokakta
layıp, Milli Eğitim Bakanlığına sunalım.” yordu. Kayba uğrayan ürün miktarı iyimser yani zamanında zahirenin alınıp satıldığı
62