Page 65 - Sayı-44 Mart Nisan 2020
P. 65
İSTİB HABER
yerde ve genlerinde gıdaya ilgi var. sunulacak. açık büfeyi yasakladığını belirten Aral, ben-
zer bir uygulama için Kaş Belediyesi ile gö-
gıda israfının ürkütücü boyutlara ulaşması • gıda Bankacılığı teşvik edilecek; Aral bu-
üzerine 2019 yılı nisan ayında, “gıda İsra- nunla ilgili Türkiye’de “gıda Bankası” eksik- rüştüklerini söylüyor.
fı Komisyonu” kuruyor. liği olduğunu vurguluyor. Bağışlanmış gıda- • gıda israfının ilk öğrenim eğitiminde müf-
nın yanı sıra giysi, hijyen ürünlerini toplayan redata dahil edilmesi için MEB ile ortak ça-
Komisyonda görevli olan Aral, “Sürdürü- lışma.
lebilir gıda için israfı önlemeliyiz. Tarladan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bu tür banka-
ların sayısı Avrupa’da 33 bin iken, Türkiye’de • üniversite öğrencileri arasında “gıda İs-
sofraya gelinceye kadar büyük kayıp var.
İstanbul Ticaret Borsası bunu bir sosyal so- 1000. rafını Engelleme” Proje yarışmaları düzen-
rumluluk olarak görüyor” diyor. • Perakende sektöründe tüketicinin farkın- lemek.
neler yapacaklarını sıralıyor; dalığını arttırmak için çalışmalar yapmak; İstanbul Ticaret Borsası’nın “gıda İsrafına
Marketlere, bakkallara, manavlara posterler Son” kampanyası önemli. Sürdürülebilir ol-
• Öncelikle israfın tam boyutlarını ortaya çı- dağıtmak. Tarihi geçmiş ancak kullanılabilir masını dilerim. Ancak “gıda İsrafı” meselesi
karmak. durumdaki gıda ürünlerini gıda bankasına Türkiye’de de pek çok kurumun, yeme-içme
• çeşitli kurumlarda istatistiki bilgiler var bağışlanmasını teşvik etmek. sektöründe ünlü şeflerin gündeminde.
ama mesele bunları bir araya getirip değer- • yemek-içme sektörünü, hastane ve otelleri Metro Market örneğini vermiştim. TuryİD’in
lendirmek.
kampanya kapsamına almak; lokantalar- bununla ilgili bazı çalışmaları var. geçenler-
da artan yemeklerin müşteri tarafından ya de Fransız Sarayı’nda düzenlenen etkinlik-
gıDA BAnKASı EKSİKlİğİ te Özyeğin üniversitesi’nin cordon Bleu me-
eve götürülmesi yada Diyarbakırlı yaklaşık
• gıda israfı mevzuatlarındaki eksiklikleri- 20 lokanta işletmesinin yaptığı gibi ihtiyaç zunları “gıda israfına” dikkat çekmişlerdi.
ni ortaya çıkartmak; Bu çalışma yapılırken sahiplerine dağıtılması yolunda çalışmalar İstanbul Ticaret Borsasının kampanyası, gıda
ABD, Avrupa, uzak Doğu, japonya’nın mev- yapılacak. Bu arada açık büfe uygulaması- israfıyla ilgili tüm girişimleri koordine edip,
zuatları incelenmiş. Bunların arasında bize nın sona ermesi için bazı yerel yönetimlerle sinerjiyi sağlarsa, daha etkili ve sürdürülebi-
uyan maddeler derlenip ilgili bakanlıklara görüşmeler başlamış. cannes Belediyesi’nin lir olabilir.”
Mart-Nisan 2020 63